Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Dobrogea a stat în fruntea țării în privința știutorilor de carte. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

06 Mar, 2018 00:00 3651 Marime text
Într-o comparație realizată în lucrarea „Dobrogea și drepturile politice ale locuitorilor ei“, apărută în anul 1905, prin care reconstituie starea de lucruri din Dobrogea înainte de realipirea ei la țară comparativ cu starea de lucruri de atunci, Ioan N. Roman constată că „dobrogenii au dat dovezi de vrednicie, realizând mari progrese în cel din urmă sfert de veac“.
 
Așadar, în momentul reanexării, Dobrogea avea mai puțin de 140.000 de locuitori, adică nouă locuitori pe kilometru pătrat, în timp ce la 1900 numărul locuitorilor ajunsese la 263.000, adică 17 locuitori pe kilometru pătrat.
 
Din mai puțin de 40.000 de români câți existau la reîncorporarea Dobrogei, la 1900 ajunseseră la 150.000 „și dacă la vânzarea și parcelarea domeniilor statului s-ar fi ținut socoteală și de alte considerațiuni decât cele pur fiscale, și dacă, iarăși, de atunci încoace am fi cugetat serios la românizarea provinciei și am fi lucrat în această direcție, numărul românilor din Dobrogea ar fi astăzi îndoit mai mare“.
 
La realipirea Dobrogei funcționau 16 școli elementare românești, dintre care două întreținute de Guvernul român (cea din Măcin și cea din Tulcea) și 14 de comunitățile românești.
Apoi, 16 școli bulgărești, trei grecești, două catolice, două armenești, una rusească și un număr de școli turcești, pe lângă diferitele geamii. La 1900 în Dobrogea existau peste 200 de școli primare românești. „Ceea ce nu toată lumea știe, este că Dobrogea stă în fruntea țării în privința știutorilor de carte, cu media de 24,8% (față de 75,2% analfabeți), pe când media pe țară este numai de 22% (față de 78% analfabeți). Și ceea ce e și mai îmbucurător, este că procentul știutorilor de carte la țară, în populația rurală, este cu mult mai mare în Dobrogea decât în România propriu-zisă“.
 
Despre celelalte progrese înregistrate de Dobrogea și consemnate de I.N. Roman puteți citi AICI 
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii