Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Istoria învățământului dobrogean merită o nouă monografie. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

24 Feb, 2018 00:00 3334 Marime text
De-a lungul numeroaselor articole consacrate istoriei învățământului public dobrogean, așa cum ne-au fost ele relevate de inspectorul-șef Ioan Georgescu în lucrarea „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“, am încercat să readucem în atenție școli de tradiție ale acestei provincii, care au avut la catedră dascăli de seamă și care au oferit generații de personalități.
 

În finalul capitolului, autorul a ținut să mulțumească tuturor directorilor „care au răspuns ordinului nostru nr. 3828 din 24 aprilie 1928, înaintând, la timp, monografiile școalelor puse sub conducerea domniilor lor.

Fără de aceste monografii, această dare de seamă retrospectivă nu ar fi fost cu putință. Îndeosebi ținem să constatăm cu adevărată mulțumire și satisfacție că toate școalele secundare și profesionale din această provincie - chiar dacă aparțin altui Inspectorat școlar, cum este cazul celor din județul Tulcea - și-au ținut de datorie să-și aducă contribuția lor pentru această sărbătoare istorică.

În total 44 de monografii de școli secundare, normale și profesionale! Unele sunt scrise așa de bine, încât merită să fie tipărite ca lucrări model.

Din cele 739 de școli primare, însă, n-au înaintat decât 121 monografiile cerute. Regretăm. În lipsa lor, capitolul despre învățământul primar e insuficient ca informație și documentație“, 
mai spune Ioan Georgescu, ceea ce ne duce cu gândul la cât de necesare ar fi astfel de demersuri și în ziua de astăzi.

 
Pe lângă acestea, inspectorul-șef a consultat numeroase anuare din învățământul secundar sau comercial din România, dar și revista „Analele Dobrogei“, ale cărei numere, integral, le veți putea citi și în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța.
 
Până atunci însă, întregul capitol „Învățământul public în Dobrogea“ îl puteți găsi în lucrarea istorică Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii