Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:17 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Trofeul dela Adamclisi“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

22 Jan, 2019 00:00 2254 Marime text
Răsfoind paginile virtuale ale revistei Societăţii Culturale Dobrogene, „Analele Dobrogei”, intenţionăm să aducem în atenţia cititorilor noştri articole de mare însemnătate pentru Dobrogea şi dobrogeni. Astăzi, am ales un articol semnat de istoricul Radu Vulpe, intitulat „Trofeul dela Adamclisi”. Textul poate fi citit integral accesând Biblioteca Virtuală, secţiunea „Analele Dobrogei”, numărul din anul XVIII, 1937, începând cu paginile 184/173.
 

 
În acest amplu material, Radu Vulpe ne prezintă câteva date despre Dobrogea, dar face referire şi la Monumentul Triumfal de la Adamclisi. „Pe drumul cel mare dintre Constanţa şi Silistra, acolo unde singurătatea stepei din Sudul Dobrogei începe să facă loc celor dintâi pâlcuri de păduri, se află localitatea Adamclisi, vestită pentru bogăţia resturilor ei romane. Din aceste resturi, cel mai impunător şi mai important este Monumentul triumfal, acea măgură colosală de piatră şi ciment care, situată pe podiş, nu departe de intrarea în sat, lângă şoseaua Constanţei şi a Silistrei, domină şesul până în zări, cu masivitatea formei sale şi cu patina gălbuie luminoasă a zidăriei sale învechite”.
 
Radu Vulpe s-a născut pe 29 decembrie 1899, la Marsilieni, în comuna Albeşti, judeţul Ialomiţa. Făcând parte dintr-o familie săracă, a alternat munca provizorie la CFR cu cea de pe moşiile boiereşti. I s-a părut interesant faptul că evoluţia socială a familiei sale era diferită faţă de a altora, rudele sale trecând de la aristocraţie la proletariat pe parcursul a trei generaţii. Tocmai acest statut al părinţilor săi i-a asigurat lui Radu Vulpe un loc în cadrul aristocraţiei intelectuale.
 
În anul 1907, a urmat cursurile şcolii nr. 12 la Bucureşti, locuind cu bunicul său, pentru ca apoi să urmeze gimnaziul „Gheorghe Şincai”. Radu Vulpe este cunoscut pentru faptul că a fost autodidact, s-a dezvoltat singur, iar personalitatea şi-a conturat-o de la o vârstă fragedă. 
 
A debutat în arheologie în anul 1921, când a devenit paleograf al Arhivelor Statului, iar câţiva ani mai târziu va activa ca asistent la Muzeul Naţional de Antichităţi. Între anii 1926 şi 1933 îşi va desfăşura activitatea în calitate de asistent pentru epigrafie greacă la Catedra de Istorie antică a Facultăţii de Filosofie şi Litere a Universităţii din Bucureşti. În paralel, Radu Vulpe a fost şi director de secţie la Institutul de Studii şi Cercetări Balcanice din Bucureşti.
 
Cea mai importantă lucrare de istorie antică semnată de Radu Vulpe este sinteza „Histoire ancienne de la Dobroudja”, care a apărut în anul 1938, tratând istoria Dobrogei din paleolitic până în secolul VII d.Hr, dar acordând o atenţie deosebită epocii romane.
 
„Patriarhul arheologiei dobrogene”, Radu Vulpe, a contribuit la volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească” alături de Constantin Brătescu, Nicolae Iorga, I.N. Roman, Constantin Moisil, Pericle Papahagi, carte disponibilă în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.
 
Revenind la articolul lui Radu Vulpe din „Analele Dobrogei”, autorul prezintă măiestria acestui monument descoperit la Adamclisi, care înfăţişa reliefuri ce reprezentau scene din luptele romanilor cu barbarii: „Cu atât mai măreţ era monumentul în antichitate, când peste nucleul de pietrărie informă şi mortar, pe care îl admirăm azi, se închiega un vestment de blocuri uriaşe de calcar, tăiate cu grijă şi cu meşteşug, multe din ele împodobite cu chenare înflorite ori cu reliefe reprezentând scene din luptele Romanilor cu Barbarii. În vârf se înălţa Trofeul, un monoclit enorm, sculptat în forma unui trunchiu gros de copac, îmbrăcat cu arme barbare”.

Puteţi accesa în Biblioteca Virtuală varianta integrală a numărului din anul XVIII, 1937, al revistei „Analele Dobrogei”.

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai  drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale
 
Citeşte şi:
 
#citeșteDobrogea „Dobrogea-Veche“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii