Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:33 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Școli românești pe teritoriul bulgar (III). Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

16 Feb, 2018 00:00 3438 Marime text
În descrierea parcursului pe care Gimnaziul mixt din Cavarna, județul Caliacra, l-a avut de la înființarea sa pe 26 ianuarie 1916, inspectorul-șef Ioan Georgescu nu se ferește să spună că din cauza slabei pregătiri a corpului profesoral aproape jumătate dintre elevi au rămas corijenți.

În 1919-1920 a funcționat clasa I cu 13 elevi, dintre care 11 au promovat clasa, 2 au rămas repetenți. După origine, ei erau 6 găgăuți, 4 români, 2 greci și 1 bulgar. În anul școlar din urmă (1927-1928) sunt 106 elevi, din care 46 promovați, 36 corigenți, 14 repetenți și 9 retrași.

De la întemeiere și până în prezent, gimnaziul a dat 53 de absolvenți. În general absolvenții aceștia sunt foarte slabi. Dovadă procentul mic al celor ce pot să urmeze cursurile superioare de liceu. Din opt absolvenți ai acestui gimnaziu au trecut examenul de admitere la liceul din Bazargic numai doi.

Va fi adevărat proverbul: «Oricât de mult te-ai sili, din coadă de câine nu poți face sită de mătase» pe care-l citează directorul actual al gimnaziului pentru a explica slăbiciunea elevilor săi, dar trebuie să mai căutăm și alte cauze dintre care corpul didactic însuși nu e cea mai neînsemnată.

Din cei 10 profesori ai școlii, abia trei sunt licențiați și rămâne încă de cercetat câți au și dintre aceștia chemarea sfântă a apostolatului?“.

 
La Gimnaziul mixt din Balcic, județul Caliacra, situația este și mai dezastruoasă. Pentru această instituție, în anul 1927, Ministrul Instrucțiunii a dat suma de un milion de lei pentru reparația lui, devenind o podoabă a orașului. În primul an de școală au fost 51 de elevi, iar după cinci ani de activitate erau 81 de elevi.

Elementul românesc e încă sporadic în capitala Coastei de Argint. Din acești 81 de elevi, promovați sunt 56, corigenți 11, repetenți 5, retrași 9. După naționalități avem 27 de români, 36 bulgari, 12 greci, 2 turci și 4 armeni. (...)

Pentru înzestrarea școlii cu material didactic necesar la științele naturale și fizico-chimice mai ales, Camera de industrie și comerț a județului acordă suma de 50.000 lei. Pentru anul școlar viitor 1928-1929 se proiectează înființarea unui internat, menit să ajute pe elevii săraci“.

 
Mai multe detalii privind școlile românești pe pe teritoriul bulgar, puteţi citi în lucrarea istorică Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, la paginile 677-679, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii