Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:27 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Sarcofagul cu simboluri din Constanţa“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

22 Dec, 2018 00:00 599 Marime text
Răsfoind pagină cu pagină revista „Analele Dobrogei”, publicaţie a Societăţii Culturale Dobrogene, am regăsit, în numărul din anul 1931, anul XII, fasciculele 1-12, un articol al conducătorului revistei, Constantin Brătescu. Acesta este intitulat „Sarcofagul cu simboluri din Constanţa” şi îl puteţi găsi la paginile 230/209 ale revistei, accesând Biblioteca Virtuală. De menţionat că această ediţie i-a fost dedicată lui Nicolae Iorga.

 
Cel care a pus bazele revistei „Analele Dobrogei” vorbeşte, în acest amplu articol întins pe mai bine de 30 de pagini, şi din calitatea sa de director al Muzeului Regional al Dobrogei despre ceea ce înseamnă un sarcofag, care sunt componentele lui, dar, cel mai important, care sunt dovezile existenţei unuia în oraşul pontic: „În vara anului 1931, Muzeul Regional al Dobrogei din Constanţa s-a îmbogăţit cu o nouă comoară care, prin proporţiile, calitatea şi valoarea sa, întrece cu mult pe toate celelalte introduce în acest muzeu şi reprezintă una din cele mai frumoase descoperiri arheologice ale anului: este Sarcofagul cu simboluri din Constanţa”.
 
Constantin Brătescu s-a născut la 30 septembrie 1882 la Tulcea și a plecat dintre noi în data de 23 octombrie 1945, la București. S-a remarcat prin cercetările geomorfologice pe care le-a realizat, el fiind și corespondent al Academiei Române. Constantin I. Brătescu este o personalitate care se identifică ușor cu Dobrogea, nu numai din prisma faptului că s-a născut aici, ci și pentru că, prin studiile sale, poate fi socotit drept „geograful Dobrogei”. Dintre lucrările sale, amintim:  „Delta Dunării“, „Lacul Tașaul”, „Pământul Dobrogei”, „Fitogeografia și solurile Dobrogei”, „Dobrogea“, „Nume vechi ale Dobrogei“ și altele.
 
Împreună cu prietenul său Constantin Moisil, înființează și conduce revista „Arhiva Dobrogei”, iar cu avocatul și publicistul Ioan N. Roman întemeiază în 1920 revista „Analele Dobrogei“, care din 1924 continuă să fie editată în Cernăuți, unde profesorul Constantin Brătescu este numit profesor la catedra de geografie.
 
Prin nenumăratele sale texte, atât pe teme de geomorfologie comparată, studii științifice, note, culegeri de folclor și încercări literare, Constantin I. Brătescu a îmbogățit tezaurul literar științific al țării, în special al Dobrogei.
 
Redăm un fragment din articolul din „Analele Dobrogei“, la care am făcut referire mai sus: „Numai ochiul ager al arheologului ar fi putut bănui că în această parte a oraşului trebuie să fi fost aleea principal a unui cimitir şi anume după înşirarea în linie dreaptă, dealungul şoselei, a unor sarcofagii îngropate în pământ, a căror piatră oridnară n-a trezit probabil, atenţia nici unui răscolitor modern de comori. Locul însă trebuie să fie destul de bogat în asemenea urme ale trecutului, aşa încât nu s-ar putea socoti nici vremea, nici banii pierduţi, dacă s-ar începe acolo o campanile organizată de săpături, care ni-au lăsat convingerea că ne găsim aci pe locul unui cimitir antic”.
 
Puteţi accesa varianta integrală a numărului din revista „Analele Dobrogei“ (serie veche), anul XII, 1931, fasciculele 1-12, AICI.
 
DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale
 
Citeşte şi:
 
Constantin I. Brătescu, întemeietorul „Analelor Dobrogei”, supranumit și „geograful Dobrogei”
 
#citeşteDobrogea „O faptă culturală neobişnuită”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
#citeșteDobrogea „Coasta de răsărit a Constanței”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii