Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:08 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Prof. dr. Olga Duţu sărbătoreşte opt decenii de viaţă. Cu respect, la mulţi ani!

ro

16 Mar, 2018 00:00 9929 Marime text
Profesorul universitar şi lingvistul Olga Duţu împlineşte astăzi opt decenii de viaţă, din care mai bine de cinci şi jumătate le-a dedicat învăţământului constănţean.
 
Deşi a fost olimpică la fizică, de-a lungul anilor de liceu (Liceul „Mihai Eminescu“ - fost „Ana Ipătescu“ din Constanţa), Olga Duţu a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, devenind profesor de liceu, apoi inspector şcolar general (1979-1989), inspector general în Ministerul Învăţământului.
 
Şi-a dat doctoratul în Lingvistică, tema tezei fiind „Dezvoltarea comunicării orale la copii“.
A fost director al Liceului Pedagogic, preşedintă a Societăţii de Ştiinţe Filologice - filiala Constanţa.
 
A organizat conferinţe naţionale şi sesiuni ştiinţifice, cu participarea unor elite din literatură şi lingvistică. A publicat peste 100 de articole, a susţinut referate şi comunicări în cadrul sesiunilor ştiinţifice şi congreselor organizate de Societatea de Ştiinţe Filologice, Grupul Român de Lingvistică Aplicată, Asociaţia Internaţională de Lingvistică Aplicată, Societatea Internaţională de Psiholingvistică Aplicată.
 
Prin experimentele realizate, a evidenţiat importanţa adaptării verbale şi nonverbale la partenerul de dialog, prezentă la şcolarul mic (Barcelona, 1985), realizarea dialogului la vârsta şcolarităţii prin „sintaxa dialogată“ (Kassel, 1987), comunicarea copil-computer (Tescani, 2001). A fost prorectorul Universităţii „Spiru Haret“ şi prof. univ. dr. de limbă contemporană şi retorică la Universitatea „Ovidius“.
 
Este membră în colegiul de redacţie al revistei „Limbă şi literatură“, unde a publicat studii, articole, recenzii, toate fiind lucrări de investigaţie, de competenţă, de rigoare ştiinţifică.
 
De asemenea, este membră a Societăţii de Haiku, publicând în această calitate poeme de haiku în revista „Albatros“ şi în reviste din străinătate. În luna decembrie a anului trecut, şi-a lansat cel de-al 35-lea volum din cariera sa literară, intitulat „Constanţa culturală“.
 
Sursă text: Dicţionar de personalităţi dobrogene, volumul I.
 
Sursa foto: http://olgadutu.blogspot.ro/
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nelu Stanciu 02 Apr, 2018 12:22 Cu stimă, admiraţie, recunoştinţă şi frumoase amintiriri, la mulţi ani!