Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:31 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalități Constanța Vartan Arachelian, scriitor armean de seamă, pregătit de aniversare

ro

20 Oct, 2023 17:00 1271 Marime text
  • Pe 21 octombrie, Vartan Arachelian împlinește 87 de ani
 
Vartan Arachelian este originar din Constanța, oraș unde s-a născut pe 21 octombrie 1936.
 
În urbea tomitană, el a învățat la Școala Generală nr. 5 și Școala Medie Tehnică de Lucrări Hidraulice, pe care a absolvit-o în anul 1954.
 
Ulerior, Vartan Arachelian a făcut studii superioare la Facultatea de Limbă și Literatură Română, Universitatea București.
 
El a intrat în câmpul muncii ca tehnician de construcții în porturile Cernavodă și Constanța, înainte de a deveni jurnalist independent.
 
Între 1965 – 1970, Vartan Arachelian a lucrat ca redactor la „Scînteia Tineretului”. A mai muncit pentru „Ziua”, „Cotidianul”, „Ararat”, Radio România, Tele 7 ABC, Pro TV.
 
În anul 1970 a devenit șef de secție, realizator de emisiuni la Televiziunea Română, dar și director la TVR Internațional și revista „Z” (revista ziariștilor români).
 
Vartan Arachelian a debutat cu schițe în ziarul „Dobrogea Nouă”, în 1955.
 
În 1976 a devenit membru ACIN, iar în 1980 a intrat în Uniunea Scriitorilor din România.
 
El este câștigător al premiului „Pamfil Șeicaru” și laureat al Premiului Uniunii Armenilor din România (2000).
 
A fost colaborator pentru „Contemporanul”, „Gazeta literară”, „Luceafărul”, „Argeș”, „Dobrogea Nouă”, „Tomis”, „Scînteia Tineretului”, „Cuget Liber”.
 
Opera armeanului cuprinde următoarele volume: „Aventurile originalității” (București, 1968); „Cum învățăm să trăim” (București, 1977); „Vorbește-mi despre dragoste” (București, 1978); „Toamna pătimirii noastre” (București, 1980); „Duminică după infern” (București, 1983); „Noaptea bastarzilor” (București, 1999); „Convorbiri cu Corneliu Coposu” (București, 1992); „Cuvântul care zidește” (București, 1993); „Sub blestemul imperiului” (București, 2000); „Sub semnul crucii” (București, 2011); „Măștile puterii” (Constanța, 2002) etc.
 
Regretatul Simion Tavitian a surprins debutul editorial al lui Arachelian în volumul „Armeni de seamă din România”.
 
„Cartea de debut, dar şi următoarea («Cum învăţăm să trăim», 1977) recomandau un publicist cu aptitudini de reporter şi de eseist pe teme civice. Textele de aici sunt montaje dinamice de reportaj, comentariu, interviu, anchetă, incursiune biografică, interferate ingenios. Arachelian este atras de evocarea istorică amplă, minuţios ocumentată şi resuscitând, pe un schelet epic, personaje şi evenimente reale. Intervalul de timp cuprins de aceste documente cu tentă literară, situate la graniţa dintre reconstituire istorică şi roman şi având ca liant tematic problema naţională, începe cu deceniile luptei de emancipare dintre primul război mondial («Sub blestemul imperiului», 2000), continuă cu anii 1914-1916, («Toamna pătimirii noastre», 1980) şi următorii, până la 1 Decembrie 1918. («Duminică, după infern», 1983) şi se încheie cu deceniul al patrulea al secolului, care face obiectul unui roman istoric, «Ediţie specială» (1990), reeditat în 1999 sub un titlu originar, «Noaptea bastarzilor». Este o frescă epică a vieţii politice româneşti (cu trimiteri substanţiale şi la contextul european), atinsă de «bizantinism» şi de agresiunea totalitară.”
 
Citește și:
#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Debutul editorial al prestigiosului publicist constănțean Vartan Arachelian                                                 

#DobrogeaDigitală Vartan Arachelian – 85 de ani de viață și peste șase decenii de carieră

LIVE VIDEO+TEXT „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, un volum reper despre patrimoniul arheologic dobrogean lansat la Academia Română (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii