Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:02 21 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Curiosităţi Dobrogene“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

24 Jan, 2019 00:00 880 Marime text
Astăzi am ales un articol mai neobişnuit din „Analele Dobrogei“, şi anume „Curiosităţi Dobrogene”, semnat de Salsovia, care este de fapt un pseudonim al lui Constantin Brătescu, fondatorul revistei. Materialul poate fi citit integral accesând Biblioteca Virtuală, secţiunea „Analele Dobrogei”, numărul din anul VII, 1926, începând cu paginile 148/145.
 

 
Salsovia ne prezintă în acest material faptul că în Cadrilaterul dobrogean se practica vânătoarea vulpilor „cu troaca sau tivga”. Acest lucru neobişnuit l-a aflat Constantin Brătescu de la un localnic care avea acest obicei.
 
„Obiceiul acesta de sport îl practică vânătorii fără permis de vânătoare. Deoarece cunosc mai mulţi din tagma lor. Ca să vânezi vulpea, ai nevoie de trei lucruri: de o troacă, de fulgi şi de un cocoş. La această vânătoare troaca joacă rolul principal. După ce se rupe troaca din vrej, se lasă la soare să se usuce, ca să devie mai dură şi să poate răsuna mai tare. Pe urmă i se tatei din partea superioară, care e bombată, jumătate. Prin gaura obţinută se introduce o bucată de carne şi se fixează acolo cu cocă”.
 
Constantin Brătescu, în activitatea sa literară, publică poezii, recenzii, traduceri, sub pseudonimul „Salsovia”, „C.B.”, „B”.
 
Brătescu se identifică uşor cu Dobrogea, nu numai din prisma faptului că s-a născut aici, ci şi pentru că, prin studiile sale, poate fi socotit drept „geograful Dobrogei”.
 
Lucrările pe care le-a redactat de-a lungul vieţii au făcut tot timpul referire la „Dobrogea sa”, respectiv „Delta Dunării“, „Lacul Taşaul”, „Pămîntul Dobrogei”.
 
Împreună cu prietenul său Constantin Moisil, înfiinţează şi conduce revista „Arhiva Dobrogei”, iar cu avocatul şi publicistul Ioan N. Roman întemeiază în 1920 revista „Analele Dobrogei".
 
Din materialul despre vânătoare al lui Salsovia din „Analele Dobrogei”, mai aflăm faptul că, după ce se pregăteşte „troaca”, vânătorii pregătesc o traistă cu fulgi de pasăre şi pornesc pe „drumul pradei”.
 
„Vulpea umblând după pleaşcă de vânat, zărind grămada de fulgi de lângă troacă, se repede asupra ei şi îmbucă lacomă o parte, crezând că a dat de vreun vânat. După ce a mâncat-o, caută să scape din troacă, însă nu mai poate de urechi. În timpul acesta vânătorul, care e numai urechi, aude şi venind în grabă, prinde vulpea vie. Să se mai zică viclean ca o vulpe. Cocoşul ce rost are? Are. Dacă nu vin vulpile la troci, vânătorul strânge cocoşul dintr-o parte mai simţitoare. Acesta ţipă de durere, iar ţipătul lui aleargă vulpile în grabă, socotind că au dat de pleaşcă. Până la cocoş, însă, dau troci, unde-şi găsesc Bacăul!”
 
Puteţi accesa în Biblioteca Virtuală varianta integrală a numărului din anul VII, 1926, al revistei „Analele Dobrogei”.

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai  drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale
 
Citeşte şi:
 
#citeşteDobrogea „Falezele Mării Negre“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii