Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Corpul didactic, din modestul salariu, a oferit o bursă. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

08 Feb, 2018 00:00 3283 Marime text
Înfiinţată în octombrie 1923, Şcoala elementară de comerţ pentru băieţi Constanţa a apărut din iniţiativa lui C. Brătescu, atunci director al Şcolii superioare de comerţ, şi a lui George I. Georgescu, preşedinte al Camerei de Comerţ. Ministerul Instrucţiunii a aprobat funcţionarea acestei şcoli în condiţiile propuse de iniţiatori, şi anume personalul didactic şi administrativ să fie plătit de minister, iar localul, mobilierul, materialul didactic ş.a. să fie întreţinute de Camera de Comerţ.
 
„Profesorii, deşi cei mai mulţi numai suplinitori, au muncit cu tragere de inimă pentru înflorirea acestei şcoale“, scria Ioan Georgescu în capitolul „Învăţământul public în Dobrogea“. Cu ajutorul Camerei de Comerţ, şcoala a primit mobilierul necesar, chiar s-a înjghebat şi o mică bibliotecă din cărţi donate de Casa Şcoalelor, şi s-a înfiinţat şi un post radiofonic. De asemenea, s-au iniţiat şi cursuri facultative de limbi moderne, respectiv franceză şi germană.
 
Încă din 1923, Şcoala comercială superioară de băieţi devenise mixtă, fiind şcolarizat un număr considerabil de fete.
 
Fiindcă, însă, coeducaţia strică fetelor, fără ca să folosească băieţilor - experienţă pedagogică veche ca omenirea însăşi - în toamna anului 1925 se ia iniţiativa înfiinţării unei Şcoli comerciale superioare de fete la Constanţa“.
 
Cu toate insistenţele, Ministerul Instrucţiunii a fost în imposibilitatea de a acorda burse pentru elevele acestei şcoli, aşa încât Banca Crisoveloni, sucursala din localitate, a acordat o bursă anuală de 10.000 de lei elevei celei mai distinse, oferită în rate lunare de câte 1.000 de lei. Iar Corpul didactic al şcolii a contribuit, din modestul său salariu, pentru crearea unei burse lunare de 600 de lei pentru o elevă săracă, dar merituoasă.
 
În 1927 avea să se înfiinţeze Şcoala comercială elementară de fete din Constanţa, care a funcţionat într-o sală a Şcolii comerciale superioare de fete, după-amiaza, beneficiind şi de mobilierul, şi de materialul didactic, şi chiar de cancelaria acesteia.
 
„Oricât s-ar socoti şcoalele comerciale ca ultimele cutii ale unui trior în care rămân grăunţele mai uşoare şi deci mai slabe ale recoltei, totuşi procentul elevelor nepromovate e prea mare“.
 
Mai multe amănunte legate de iniţiativele profesorilor de atunci, puteţi citi în lucrarea istorică Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, la paginile 693-695, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii