Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gică Hagi - „Să nu uite de noi, de ăştia mici. Cerem o şansă, atât! Cum au ceilalţi“

ro

04 Dec, 2018 00:00 1675 Marime text
Cel mai mare jucător din istoria fotbalului românesc, Gică Hagi, în prezent manager tehnic şi patron la FC Viitorul, este de părere că primele două clasate în România (campioana şi vicecampioana) ar trebui să beneficieze de un loc direct în grupele Ligii Campionilor, respectiv ale Europa League, fără a mai trece prin tururile preliminare. 
 
„Sper să ne unim şi să construim jucători şi echipe, cu obiectiv calificarea la Europene şi Mondiale. Altfel, ne va fi din ce în ce mai greu că vedeţi că ne izolează. Suntem izolaţi uşor-uşor. Din diferite formule făcute, suntem izolaţi. Eu zic un lucru, iar voi, ceilalţi, aţi trecut cu vederea sau chiar m-aţi criticat. România nu are echipă în Liga Campionilor sau Europa League direct calificată. De ce nu? E părerea mea, am jucat fotbal, iar când voi avea oportunitatea, o voi spune. Nu mi-e ruşine de ce zic. Am vorbit pentru România, să-i fie bine. Dar aţi trecut cu vederea, aţi ascuns-o, din contră aţi spus că nu am dreptate. Hai să facem o dezbatere, să vedem dacă-i aşa, dacă greşesc eu cu ceva. Dar mi-am dat seama că nu trebuie să tăcem, să facem ce zic alţii. Suntem o ţară care a jucat în Europa de când suntem noi. Puterile fotbalului au patru echipe. Noi cerem una. Campioana României trebuie să se ducă direct în Liga Campionilor, locul doi direct în Europa League. Ca să putem deveni şi noi competitivi. Altfel, nu putem să ne batem cu cei de afară“, a spus Gică Hagi.

„Cum Maradona spune ceva, şi eu am părerea mea“

Fostul căpitan al echipei naţionale spune că nu se simte inferior faţă de cei de afară. „Nu zic nimic, doar o logică, precum atunci când am vorbit despre gazon. Am spus o părere de-a mea despre ce ar fi bine pentru fotbalul românesc. Dacă noi nu spunem nimic, ei cu siguranţă nu ne vor da niciodată nimic. Iar pentru mine e discriminare. Să-mi spună cine vrea de ce nu e discriminare. Dacă eu sunt în comunitatea europeană, România e în primele 32 de ţări din Europa, cu un fotbal dezvoltat, dacă-i câştigătoare de Cupa Campionilor Europeni, de Supercupă a Europei (în care a marcat subsemnatul), de ce să mă simt inferior? Am jucat la acel nivel şi i-am bătut. De ce vreţi să mă faceţi să mă simt inferior, că eu nu vreau! Am fost coleg cu ei, mă simt de la egal cu ei şi-mi permit să-mi dau cu părerea despre fotbalul românesc. Ce ar fi bine şi cum ne tratează cei de afară. Cum Maradona spune ceva, şi eu am părerea mea. Pentru că sunt în primii 100 de jucători din lume. Părerea mea trebuie susţinută, că e una pertinentă şi elegantă. UEFA şi FIFA trebuie să se gândească la aceste lucruri. Să nu uite de noi, de ăştia mici. Nu ne fac ei pe noi mici! Şi noi vrem să fim cu cei de afară, să ne batem cu ei. Cum ne-am bătut înainte, să ne dea şansă acum. Cerem o şansă, atât! Cum au ceilalţi“, a menţionat „Regele“.
 
„Nu se poate, e greu cu performanţa… Şi timpul trece“
 
Gică Hagi spune că trebuie creată o mentalitate de învingător. „Nu trebuie să acceptăm tot ce zic ei şi să dăm tururi de calificări vreo trei. Nu, nu, nu! Campioana a României, direct! Aşa cred eu. E logic. Şi stau în dezbateri cu cine doresc ei. Să-mi dea argumente! Vorbim de valori. Dacă vrem să avem valori, trebuie să avem buget. Dacă am fi şi noi în grupele Ligii Campionilor şi ale Europa League, s-ar dezvolta fotbalul. Noi, românii, trebuie să susţinem cum trebuie, finanţat, acest fenomen social important, sportul, care reprezintă România. Trebuie să fim competitivi cu cei de afară. Să încercăm să-i batem. Să creăm o mentalitate de învingător. Dacă din start suntem pe locul doi, gata… Am lăsat braţele jos, stăm în vacanţă, e mai uşor, nu se poate, e greu cu performanţa… Şi timpul trece“, a menţionat Hagi.

Analizează istoria ca să-şi creeze viitorul

Managerul tehnic al FC Viitorul este de părere că arma României cu care pot fi învinşi cei din străinătate sunt loturile naţionale. „Nu e bine să-ţi propui locul doi niciodată. Din start, te-ai dus pe o linie care nu e bună. Orice e posibil la loturile naţionale. Totdeauna, trebuie să aspiri la cel mai înalt nivel. Vorbeşti de o naţiune care are potenţial enorm, jucători foarte buni. Nu mai contează banii. La echipele de club contează bugetul. România are mulţi jucători foarte buni, trebuie aleşi. Am fost la nivel foarte bun european, ne-am luptat cu cei mai buni. Văd istoria, o analizez, ca să-mi pot crea viitorul. Avem multe exemple în spate, trebuie folosite. Istoria trebuie folosită. Singura armă cu care ne putem bate cu cei din lume sunt loturile naţionale, care, după mine, trebuie să-şi propună obiectivul cel mai mare, unul îndrăzneţ, cu o mentalitate de învingător. Doar atunci poţi progresa şi face performanţă. Altfel, vom face rezultate din când în când“, a arătat Gică Hagi.

„Scoateţi-i pe cei mai buni în faţă!”

„Regele“ vrea ca, în România, să fie promovaţi performanţa, campionii şi lucrurile pozitive în dauna faptelor negative. „Din păcate, trăim într-un mediu negativ. Suntem injectaţi a fi negativi. Hai să construim. Eu vorbesc de construcţie. Noi vorbim de lucrurile care deja nu sunt bune. Lăsaţi-le pe acestea, uitaţi de ele, vorbiţi de lucruri importante în România. Mesajul meu e unul singur: vorbiţi de lucrurile mari, de cine face performanţă, de campioni, de lucrurile bune. Nu putem să promovăm numai negativul. În România, în momentul de faţă promovaţi mai mult negativismul decât a fi pozitiv.
Performanţa, elita! Au trecut 100 de ani, scoateţi-i pe cei mai buni în faţă! Cine face bine! Şi atunci societatea va fi alta. Altfel vom trăi. Nu poţi acoperi ce-i frumos şi ce-i bun“, punctează Hagi.
 
Sursa foto: FC Viitorul
 
Citeşte şi:
 
FC Viitorul, meci cu Gaz Metan Mediaș Gică Hagi - "Sperăm să prindem o zi ca cea cu Dinamo"
 
Contractul fotbalistului Alexandru Măţan cu FC Viitorul a fost prelungit
 
Ianis Hagi, cel mai productiv fotbalist în 2018
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii