Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:07 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gest extrem al preşedintelui AJCSPH, la Primăria Constanţa! De ce a ieşit din greva foamei, după câteva ore, Ion Gembăşanu, persoană cu dizabilităţi (galerie foto)

ro

09 May, 2018 00:00 3407 Marime text
Ion Gembăşanu, un constănţean în vârstă de 50 de ani, care se află în scaunul cu rotile, în urma unui accident, de la vârsta de cinci ani, a recurs ieri la un gest extrem, intrând în greva foamei la sediul Primăriei Constanţa.

Soarta a fost crudă cu Ion Gembăşanu, condamnându-l acum 45 de ani la fotoliul rulant. Iar de curând, cel care conduce Asociaţia Judeţeană Constanţa a Sportului pentru Persoane cu Handicap, a mai primit o lovitură. Atât el, cât şi mama sa de 68 de ani! În urma unui control al Curţii de Conturi, celor doi, alături de alţi peste 700 de constănţeni, li s-a impus să plătească diverse sume în contul unor mese care le-au fost servite la cantina socială. Gembăşanu şi mama sa au de plată aproape 1.000 de euro, iar din această cauză preşedintele AJCSPH a luat decizia extremă a grevei foamei, din care a ieşit însă peste câteva ore!
 
Ion Gembăşanu a spus că el are de plată 2.232 de lei, iar mama sa, 2.172 de lei, în urma meselor de la cantina socială din anul 2014. „Am fost ieri (n.r. luni) cu o chitanţă de 30 de lei, taxa de salubrizare, să plătesc. Domnii de acolo mi-au spus că nu pot plăti, pentru că mai am o altă hârtie, de 2.232 de lei, care înseamnă masă cantină. Ştiam de acest lucru, dar nu credeam că vor merge chiar până acolo încât să-mi elibereze acea sumă şi să mă pună s-o plătesc. Această ordonanţă 2.967 din 29.09.2017 a fost dată din pricina presiunii Curţii de Conturi. Am înţeles că nici Primăria, nici SPIT nu mă pot ajuta în acest sens. De aceea, am recurs la acest gest extrem. Sunt hotărât să merg până la capăt. Nu se poate ca într-o Românie în care avem atâtea persoane cu dizabilităţi, atâtea probleme şi atâtea chestii care s-au putut face, nu s-a putut trece cu vederea. Mi se impută şase lei pe zi timp de 362 de zile, masă servită la cantina socială. Veniturile familiei sunt foarte mici. Eu stau într-o casă naţionalizată şi de-abia mă descurc. Am făcut atâtea activităţi sportive la nivel de persoană cu dizabilităţi şi mi s-a imputat acest lucru! Este foarte urât în România să ajungem ca unei persoane în fotoliu rulant care de-abia se descurcă şi de-abia poate să meargă la instituţii să-şi plătească facturile să-i mai vină o asemenea «plăcintă» din partea instituţiilor care colectează aceste fonduri. Ruşine să le fie!“, a declarat Ion Gembăşanu, ieri-dimineaţă, când s-a postat lângă uşa de intrare în Primăria Constanţa, demarând greva foamei.
 

Plătise o primă rată

 
Preşedintele AJCSPH a spus că ajunsese la un acord cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Constanţa, pentru a plăti în rate, dar s-a întâmplat ceva care l-a supărat şi a hotărât să nu mai achite banii. „Asistenţa Socială mi-a promis că poate găsim nişte modalităţi de a plăti în rate, dar chiar şi în rate, în câţiva ani, cu 50 de lei pe lună să plătesc două părţi, pentru că de acest aspect suntem afectaţi atât eu, cât şi mama mea. Pe 19 ianuarie am semnat un acord cu SPAS, că le dau 50 de lei pe lună. Am şi virat prima rată. Am zis că mi-e mai uşor să plătesc online, de acasă. Când am făcut plata, am scris „spre Asistenţă Socială“ să se ducă sumele. După o perioadă, sumele s-au întors, motivându-se că nu am completat corect. Am zis că e prea de tot, de nu pot fi pus într-o formă mai lejeră de a face aceste plăţi. S-a produs o chestie care m-a scos din sărite şi nu am mai vrut să plătesc deloc“, a mai spus Ion Gembăşanu.
 

„Din punct de vedere uman, înţelegem perfect situaţia“

 
Emil Mereuţă, directorul general al SPAS Constanţa, a oferit detalii pe marginea cazului lui Ion Gembăşanu. „A fost un control al Curţii de Conturi şi s-au considerat ca fiind nişte beneficii sociale ilegal acordate. În acest moment, şi noi, şi Primăria municipiului Constanţa nu facem altceva decât să punem în aplicare decizia şi măsurile lăsate de Curtea de Conturi. Din punct de vedere uman, înţelegem perfect situaţia domnului Gembăşanu, mai ales că suntem colaboratori şi avem o relaţie foarte bună de ani întregi. Noi am vrea din tot sufletul să-l ajutăm, dar măsurile Curţii de Conturi trebuie puse în aplicare. Căutăm o soluţie. I-am propus două variante, dar nu le-a acceptat. Am înţeles că a fost şi la Serviciul de Impozite şi Taxe, de unde i s-a propus o eşalonare, pe care de asemenea nu a acceptat-o“, a arătat Emil Mereuţă, la scurt timp după ce şeful AJCSPH intrase în greva foamei.
 

Somaţii de plată şi de 12 lei!

 
Potrivit directorului general al SPAS Constanţa, recuperările băneşti în cazul cantinei sociale au început în 2016, iar atunci erau în această situaţie 754 de persoane. Erau şi cazuri de plată de 12 lei, dar şi de 2.200 de lei (pentru un an întreg)! Unii dintre cei vizaţi au plătit, unii achită lună de lună, alţii au contestat în instanţă. Suma totală de recuperat e de peste 1,3 milioane de lei.
 

Se pregătea să stea până la ora 18.00 - 19.00

 
Între timp, la Ion Gembăşanu, în faţa Primăriei, au venit doi jandarmi care i-au pus în vedere să facă o cerere pentru a-şi autoriza protestul. Preşedintele AJCSPH a depus cererea la Primărie şi îşi continua greva foamei. „Acum o aştept pe mama, să îmi aducă o şapcă, întrucât mi s-a făcut puţin frig. Iar apoi să căutăm un loc unde să mă ajute să mă schimb. Voi sta până la ora 18.00 - 19.00, cât voi putea, după care voi merge acasă şi voi reveni mâine (n.r. astăzi), la ora 8.00“, spunea Ion Gembăşanu.
 
Însă, nu peste mult timp, protestatarul a luat decizia de a ieşi din greva foamei, plecând de la sediul Primăriei. „Mi s-a promis o rezolvare a situaţiei, atât a mea, cât şi a mamei, în câteva zile, şi am hotărât să renunţ la grevă“, a declarat Ion Gembăşanu.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:
 
UPDATE Ion Gembăşanu, preşedintele AJCSPH, a intrat în greva foamei la sediul Primăriei Constanţa (galerie foto+video)

„Nu ştiu ce să mai fac!” Ion Gembăşanu, preşedintele AJCSPH, intră mâine în greva foamei în faţa Primăriei Constanţa!

Ion Gembăşanu, laureat la categoria „Voluntar prin sport", la Gala Voluntarului​

Premieră în România. Sport extrem pentru persoanele cu dizabilităţi Şi-au învins handicapul şi au plutit pe apă (galerie foto)​

Oameni care practică sportul împotriva destinului nemilos A făcut pe Sergiu Nicolaescu şi a ajuns într-un scaun cu rotile (galerie foto)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii