Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa. Lovit de un camion chiar de Crăciun! Din scaunul cu rotile, Ion Gembăşanu, preşedintele AJCSPH, strigă după ajutor

ro

28 Dec, 2018 00:00 3930 Marime text
An de an, sărbătoarea Crăciunului îi aduce constănţeanului Ion Gembăşanu lacrimi, durere şi groaznica amintire a unei zile care, acum 46 de ani, a dat naştere unui destin tragic şi unei vieţi de chin.
 
E 1972, în ajunul Crăciunului. Un copil de cinci ani din Constanţa are marea bucurie de a viziona la cinematograful „Popular“ din municipiu filmul „Cu mâinile curate“ al lui Sergiu Nicolaescu. A doua zi, de Crăciun, băieţelul, în joaca sa, vrea să refacă o scenă din film, însă cu el în rolul principal, şi, vrând să-l copieze pe Sergiu Nicolaescu, se aruncă în faţa unui camion în mişcare, ţinând în mână un pistol (de jucărie)! Cum nu era film, ci realitate, puştiul nu scăpă nevătămat, de atunci fiind condamnat la o viaţă cruntă. Nu şi-a mai putut duce zilele pe picioarele sale, ci dintr-un cărucior.

„Simt nevoia să vă destăinui, în aceste zile, durerea mea“

2018. Copilul de atunci a ajuns la 51 de ani, este preşedintele Asociaţiei Judeţene a Sportului pentru Persoane cu Handicap Constanţa şi poartă în continuare o luptă grea cu nevoile de zi cu zi, care ameninţă să-l doboare. „Dragi prieteni, simt nevoia să vă destăinui, în aceste zile, durerea mea. Acum 46 de ani, mai exact în decembrie 1972, chiar în ziua de Crăciun, o scenă din filmul «Cu mâinile curate», regizat de regretatul Sergiu Nicolaescu, avea să îmi marcheze viaţa. Am văzut filmul în ajun de Crăciun, iar a doua zi, «înarmat» cu un pistolet de jucărie (preferatul meu), pe care l-am luat din pomul de Crăciun, am ieşit în stradă şi am sărit în faţa unui camion în mişcare! Ce a urmat… O viaţă plină de chin, cu un destin în cărucior, o viaţă pe care, în anii copilăriei şi ai adolescenţei, am trăit-o din plin, în fiecare zi, prin spitale ori cămine pentru copiii cu dizabilităţi“, îşi începe povestea Ion Gembăşanu.

„În acele lăcaşuri era o luptă pentru supravieţuire“

Acesta a cunoscut astfel infernul de dinainte de 1989 din lăcaşurile pentru copiii cu dizabilităţi. „Copil fiind, am cunoscut o lume aparte, foarte rea şi dură. În acele lăcaşuri pentru copiii cu handicap din România înainte de 89 era o luptă pentru supravieţuire“, povesteşte şeful AJCSPH. Micul Ion venea la Constanţa (de la Şcoala nr. 9 din localitatea Jucu de Sus, judeţul Cluj) doar în vacanţa mare. Nici la Constanţa însă traiul nu era uşor. „La Jucu de Sus am absolvit şcoala gimnazială specială. După ce am făcut şi o şcoală profesională, în ultimii ani ai comunismului am lucrat la Cooperativa «Drum Nou», făcând reparaţii de încălţăminte la domiciliu. Până la Revoluţie, am lucrat în nişte condiţii foarte grele. Pe atunci, se întrerupea o perioadă din zi curentul electric. Lucram la lumina unei lămpi cu gaz, în frig, într-o cameră plină de igrasie. Iarna, mă încălzeam cu un godin improvizat, dormind în condiţii sumare în camera în care lucram. Iar din puţinul pe care îl obţineam trebuia să achit toate utilităţile casei“, arată Ion Gembăşanu.

Se chinuia cu un căruţ cu rulmenţi

Acesta spune că până la Revoluţie nu a avut un căruţ cu rotile pentru deplasare: „Mă chinuiam cu un căruţ cu rulmenţi, pe care l-am folosit şi la centrul special nr. 10 din Voluntari“. În anul 1994, pe când avea vârsta de 27 de ani, Ion Gembăşanu s-a mutat în altă parte. „Am obţinut un spaţiu din Fondul Social. Numai că, fiind o casă veche, cu timpul a trebuit să tot investesc sau să o adaptez cât de cât din pensia mea de persoană cu handicap“, spune Ion Gembăşanu.

„Am pus mult suflet“

În 2009, a pus pe roate Asociaţia Judeţeană Constanţa a Sportului pentru Persoane cu Handicap. „La iniţiativa unor prieteni, m-am implicat să pun în valoare oportunitatea ca persoanele cu dizabilităţi din oraşul meu să facă mişcare şi sport în formă organizată, chiar la nivel paralimpic. Am cunoscut foarte multe persoane cu probleme, dar şi oameni care m-au ajutat. Am pus mult suflet, iar în luna mai 2013 la Constanţa s-au organizat Jocurile Naţionale Paralimpice“, a mai precizat Ion Gembăşanu.

Trai zilnic sufocat de datorii

Preşedintele AJCSPH spune că traiul său zilnic e sufocat de datorii. „Din pricina problemelor apărute, dar şi din dorinţa de a merge mai departe, am apelat la bănci. Ca să-mi pot duce misiunea în continuare şi să-mi îmbunătăţesc traiul zilnic, sufocat de datorii“, punctează Ion Gembăşanu. În plus, în acest an, pe capul său şi al mamei sale a mai picat un necaz, „o decizie care mă anunţa că sunt dator la cantina socială“. Atât el, cât şi mama sa! În urma unui control al Curţii de Conturi, celor doi, alături de alţi peste 700 de constănţeni, li s-a impus să plătească diverse sume în contul unor mese care le-au fost servite la cantina socială. Lui Gembăşanu şi mamei sale li s-a pus în vedere că aveau de plată aproape 1.000 de euro, iar din această cauză preşedintele AJCSPH a luat decizia extremă de a intra, la începutul lunii mai, în greva foamei, în faţa Primăriei Constanţa, din care a ieşit însă peste câteva ore, după ce i s-a promis o rezolvare a situaţiei.

„Vă rog mult să mă sprijiniţi!”

„Eu am depăşit acest moment, cu ajutorul unui prieten de suflet, pe care nu vreau să-l nominalizez, dar care m-a ajutat foarte mult. Îi mulţumesc şi îi doresc lui şi familiei sale multă sănătate! Am supravieţuit în toamnă, dar sper ca de la anul să nu ajung în imposibilitatea de a-mi mai putea plăti facturile sau creditele la bănci. Totodată, stau cu teamă în suflet în privinţa casei în care locuiesc, întrucât în aprilie 2019 îmi expiră contractul de închiriere“, a punctat Ion Gembăşanu. Din scaunul cu rotile, acesta strigă după ajutor: „Prietenii, rudele, cunoscuţii sau cei care nu mă cunosc şi au posibilitatea, vă rog mult să mă sprijiniţi, chiar şi cu un sfat! Aşa să vă ajute Dumnezeu!“. Numărul de cont în care se pot face donaţii este RO11BTRLRONCRT0373535401 (RON).  
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:
 
Gest extrem al preşedintelui AJCSPH, la Primăria Constanţa! De ce a ieşit din greva foamei, după câteva ore, Ion Gembăşanu, persoană cu dizabilităţi (galerie foto)

„Nu ştiu ce să mai fac!” Ion Gembăşanu, preşedintele AJCSPH, intră mâine în greva foamei în faţa Primăriei Constanţa!

Premieră în România. Sport extrem pentru persoanele cu dizabilităţi Şi-au învins handicapul şi au plutit pe apă (galerie foto)

Radu Mazăre a venit la deschiderea Jocurilor Naţionale Paralimpice Participanţii au văzut-o pe fina primarului şi au ascultat Imnul staţiunii Mamaia (galerie foto)

Ion Gembăşanu, laureat la categoria „Voluntar prin sport", la Gala Voluntarului

Distincţii pentru parteneri şi colaboratori Asociaţia Judeţeană a Sportului pentru Persoane cu Handicap a marcat Ziua Internaţională (galerie foto)

Oameni care practică sportul împotriva destinului nemilos A făcut pe Sergiu Nicolaescu şi a ajuns într-un scaun cu rotile (galerie foto)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii