Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:53 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră în România. Sport extrem pentru persoanele cu dizabilităţi Şi-au învins handicapul şi au plutit pe apă (galerie foto)

ro

30 May, 2013 00:00 2491 Marime text
Programul Jocurile Naţionale ale persoanelor cu dizabilităţi (ediţia a 20-a) şi al Trofeului Litoral (ediţia a treia), de la Constanţa, a conţinut, în premieră pentru România, proba de schi nautic. Aceasta s-a desfăşurat ieri, pe lacul Siutghiol, la Clubul Nautic „Pinguin”, cu participarea a 23 de concurenţi, de la zece cluburi din ţară. Constanţa a fost reprezentată de Ion Gembăşanu (preşedintele Asociaţiei Judeţene a Sportului pentru Persoane cu Handicap), Sergiu Grigore şi Vasilica Zamfir. În ce a constat întrecerea. Concurentul a fost urcat cu fotoliul rulant pe o ambarcaţiune adaptată, care a fost trasă pe apă de o şalupă, pe un traseu de doi kilometri (un kilometru dus, unul întors).
Cel care a făcut departajarea a fost publicul (alte persoane cu dizabilităţi şi voluntari ai competiţiei), care a avut în vedere ţinuta sportivului din timpul cursei (modul cum s-a menţinut în barcă, cum a manevrat-o şi cât de relaxat a fost). „O experienţă unică. Am avut şi ceva emoţii, întrucât, la început, ambarcaţiunea lua apă, însă am rezolvat problema. Mi-a plăcut cursa, pe care o voi repeta cu siguranţă. Este greu şi pentru persoanele normale, darmite pentru noi. Am introdus un sport nou. Acesta este scopul nostru, să creăm independenţă şi orice persoană cu handicap să aibă acces la orice sport, chiar şi la cele extreme”, a declarat Ion Gembăşanu.

Rezultatele de la baschet și șah

Întrecerea de baschet de la Jocurile Naționale a început ieri. Potrivit lui Sally Wood Lamont, președintele Comitetului Român Paralimpic, au participat cinci echipe (Temerarii Arad, Brașov, Constanța, Lamont Cluj și Motivation), Lamont ocupând locul întâi, după ce a realizat numai victorii. În această dimineață, se va disputa meciul dintre Brașov și Arad, care vor completa ordinea de pe podium. Ieri s-a încheiat și întrecerea de șah, clasamentul final fiind: 1. Constantin Stroe (Asociația Municipal București), 2. Teodor Isac (Turda), 3. Daniel Covaciu (Lamont Cluj), 4. Simion Popa (Temerarii Arad).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii