Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:37 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fernando Costache a arbitrat pe stadionul „Wembley“ „Cavaler“ din Constanţa, delegat la meciul Chelsea - Cardiff (galerie foto)

ro

10 Dec, 2016 00:00 4421 Marime text

Aflat de peste doi ani în Anglia, alături de familie, arbitrul constănţean de fotbal Fernando Costache a fost inclus în lotul „cavalerilor” din Albion şi a fost delegat la mai multe partide, chiar şi internaţionale
 
Arbitrul locuieşte alături de soţie şi de fiul lor de trei ani la Londra. Fernando s-a dedicat exclusiv arbitrajului, nemaiavând timp şi de o altă activitate. Soţia sa, Maria Roxana, activează la una dintre cele mai mari companii japoneze de transport. Joi, „cavalerul“ constănţean a fost delegat la patru partide de selecţie, care s-au jucat pe celebrul stadion „Wembley”.
 
„Am reuşit să promovez în lot după ce am dat examen la FA (n.r. Asociaţia de Fotbal din Anglia) tot pe Wembley. Acum reprezint, cum zice FA, 5% din arbitrajul englez. La început, am fost acceptat ca Level 5. În momentul de faţă, arbitrez la Level 4, dar, în acelaşi timp, fac linie sau sunt delegat ca al patrulea oficial şi la competiţii superioare. Ieri (n.r. joi), am avut plăcerea să fiu selectat pentru patru jocuri pe Wembley. A fost o acţiune de selecţie a FA, dar pot spune că mulţi jucători au jucat la standarde înalte. Partidele au fost la seniori, trei de băieţi şi una de fete. Pe două le-am arbitrat, iar la două am fost asistent“, spune arbitrul, care, peste opt zile, va împlini 34 de ani.

Soţia sa, promovare într-o mare companie japoneză


Fernando, Maria Roxana şi micul Robert locuiesc în zona de vest a Londrei. Arbitrul este de meserie inginer mecanic (exploatare portuară), însă, acum, arbitrajul şi familia îi acaparează aproape tot timpul, astfel că nu are şi un alt job. „Nu îmi rămâne prea mult timp. Am refuzat oferte foarte bune ca inginer şi pe vânzări. Poate după ce începe Robert grădiniţa, la anul. Băieţelul se bucură mult de parcurile care sunt aici, în Anglia. Îl duc mereu la Play Group să socializeze cu alţi copii“, spune Fernando. Având o experienţă mare în chartering (domeniul încărcare - descărcare nave), soţia arbitrului s-a angajat ca operator de vas la K-Line, una dintre marile companii de transport din Japonia, dar şi din lume. Acum câteva zile, Maria Roxana Costache a fost promovată ca supervizor.

Asistent pe „The Valley” 

Fernando Costache a fost asistent 1 şi la un meci disputat pe stadionul londonez „The Valley“, Charlton Athletic FC - Birmingham City FC (echipele de rezerve), în U-21 Professional Development League 2 - South. De asemenea, a fost tuşier în FA Cup („cea mai prestigioasă competiţie din Anglia”), la meciul North Leigh - Folkestone Invicta FC (primele echipe), din turul trei preliminar. „Am avut meciuri interesante“, spune arbitrul, care, marţi, va avea din nou linie, la Chelsea - Cardiff, în FA Youth Cup (întrecere de tineret). Meciul va fi transmis în direct de Chelsea TV începând cu ora 21.05 (ora României).

Delegat şi la baraj 

„Am condus şi meciuri internaţionale, în preliminariile 2015 EDSO European Deaf Football Championships. Unul, în grupe, Marea Britanie - Suedia (decisiv pentru calificarea la Campionatul European din Germania), care s-a terminat 0-0. În urma acestui scor, Suedia s-a calificat de pe primul loc, iar Marea Britanie a jucat barajul cu Norvegia. Am fost delegat şi la această partidă, pe care Marea Britanie a câştigat-o cu 10-0”, a mai spus Fernando Costache.

Aproape de promovarea în lotul Ligii 1 

În momentul în care a plecat din România, acum doi ani, arbitrul constănţean era component al lotului Ligii a 3-a, însă a ratat de două ori promovarea în lotul Ligii 1. „La prima selecţie, am fost cu Ovidiu HaţeganIstvan Kovacs şi cu alţii. La a doua selecţie, am fost aproape de promovare. Au fost oameni care m-au văzut şi cărora le-a plăcut de mine ca arbitru. Îmi aduc aminte de Aron Huzu, Cristian Nica şi, nu în ultimul rând, de bunii mei prieteni Aurel Oniţa şi Vasile Curt. De asemenea, mi-a fost alături şi Marcel Lică“, a arătat Fernando Costache.
 
Sursa foto: Facebook

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii