Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine m-a bătut, Andreea? Nu, Livia! Gemenele din Constanţa care îşi spulberă adversarele la karate

ro

05 Oct, 2012 01:00 7731 Marime text

andreea_livia_cotoban5.jpgDouă tinere drăguţe foc îi aduc Clubului Sportiv Farul medalii peste medalii. La ce sport? La karate! Ambele sunt campioane europene şi multiple medaliate la întrecerile continentale

Surorile gemene Livia şi Andreea Cotoban împlinesc 18 ani pe 2 noiembrie şi au început karatele la patru ani şi zece luni. Părinţii le-au dus la acest sport ca să le mai consume din energie. Fetelor le-a plăcut şi s-au dedicat karate-ului, obţinând până acum o sumedenie de titluri şi medalii, atât pe plan naţional, cât şi la întrecerile internaţionale de anvergură.

Livia şi Andreea seamănă ca două picături de apă. În plus, se şi îmbracă la fel. Aceleaşi tricouri, cizmuliţe şi poşete. Chiar şi unghiile şi le vopsesc în culori identice (albastru ieri) şi au aceeaşi pieptănătură. Doar cei apropiaţi îşi dau seama care-i una şi care-i cealaltă.

Dacă vrei totuşi să cauţi semne distinctive, Livia (prima născută, la cinci minute distanţă de Andreea) are o aluniţă pe obraz, iar când râde îi apare o gropiţă. Tot ieri, Livia avea împletită o codiţă subţirică.

andreea_livia_cotoban2.jpgLa concursuri, arbitrii au aceeaşi problemă ca majoritatea oamenilor. Le confundă pe gemene. Nu la kumite (luptă directă între doi parteneri), pentru că la această probă unul dintre adversari are centură albastră, iar celălalt roşie, ci la kata (lupta imaginară, demonstraţie) ori la festivităţile de premiere.

„La primul nostru Campionat Naţional, cel de copii de şapte - nouă ani, de la Constanţa, am evoluat la kata. Prima şi-a executat exerciţiul Livia, iar după ce a terminat arbitrii m-au strigat pe mine: «Cotoban», dar fără prenume, aşa cum se obişnuieşte. Când m-am dus şi am început să execut mişcările, arbitrii m-au oprit şi au vrut să o descalifice pe «Cotoban». Au crezut că era tot Livia, iar un sportiv nu are voie să efectueze două exerciţii. A fost nevoie de intervenţia antrenorului nostru, Valerian Muşat, pentru a fi eliminată confuzia", râde Andreea.

Ultima întâmplare amuzantă s-a petrecut de curând, la Campionatul European de karate Goju-Ryu, de la Izvorani, când Andreea a devenit campioană continentală, iar Livia a cucerit argintul. „Pe podiumul de premiere, una lângă alta, i-am pus în încurcătură pe arbitri. Unul îl întreba pe celălalt: «Eu văd dublu, tu nu?». Celălalt a răspuns: «Cred că ai consumat alcool»", spune Livia.

Ca cei mai mulţi dintre gemeni, şi surorile Cotoban diferă din punctul de vedere al personalităţii. „Eu sunt mai liniştită, mai cuminte, chiar timidă", se descrie Andreea. „Eu sunt mai energică, precum o soră mai mare, mai protectoare", spune Livia.

Victorii împărţite

Inevitabil, gemenele s-au aflat până acum de multe ori faţă în faţă în concursuri. Ultima dată, în finala categoriei +60 kg junioare a Europenelor de la Izvorani, unde victoria i-a surâs Andreei. Însă succesele sunt împărţite, merg când la una, când la alta. De pildă, la Campionatul Mondial, când cele două s-au întâlnit în semifinale, a învins Livia.

„Pe tatami, când suntem adversare, nu folosim aceeaşi forţă ca atunci când ne luptăm cu altcineva. E şi puţin dificil să fim adversare, pentru că fiecare dintre noi cunoaştem tehnicile de luptă ale celeilalte", dezvăluie Andreea.

Posesoare ale centurii negre 1 Dan, cele două surori sunt croite pe karate. Extrem de puternice fizic şi învăţate să îndure durerea. „Când îşi lovesc adversarele, acestea sar cât acolo. În timpul luptei, merg până la capăt, nu le opreşte nimic", povesteşte Valerian Muşat, antrenorul care lucrează cu ele de când au început karatele.

Livia vrea să urmeze Stomatologia

Gemenele Cotoban şi-au educat atât de mult voinţa încât la concursuri trec şi peste accidentări. La o întrecere, a fost nevoie de cererea expresă a antrenorului pentru ca Livia să se oprească, în urma unei probleme la picior. Cele două sunt eleve la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Constanţa. Au avut vreodată probleme cu băieţii la şcoală, s-au luat aceştia de ele? „Niciodată, pentru că ştiu ce sport facem", surâd gemenele.

După terminarea studiilor liceale, Livia vrea să urmeze Stomatologia, în vreme ce Andreea încă nu s-a hotărât. Oricum, ambele vor studia la facultate la Bucureşti. Un alt plan al celor două e să-şi deschidă o sală în care să fie antrenoare.

Şi cum nu sunt două fără trei, antrenorul Valerian Muşat mai are o junioară de mare valoare, Bianca Gorun, care, în plus, seamănă foarte mult ca înfăţişare cu gemenele. „Cele trei fac echipă atât la kata, cât şi la kumite. Sunt foarte bune. De la anul, vor evolua la senioare", se mândreşte Muşat cu ele.

Sunt antrenate de un avocat

valerian_musat_karate_farul.jpgAntrenor emerit de karate, cu centură neagră 6 Dan, recompensat cu Meritul Sportiv Clasa Întâi, Valerian Muşat este în viaţa de zi cu zi avocat pledant la Baroul Constanţa. Karatele sunt un hobby al său, însă unul care i-a influenţat decisiv viaţa. „La 19 ani, când am descoperit karatele, nu mi-a mai trebuit nimic. Am practicat şi alte sporturi, şah (de la patru ani), judo (am centură maro, am evoluat la Dinamo Tunari) şi tenis de câmp, dar karatele sunt ceva special. Aşa cum respir, aşa am nevoie şi de ele", spune Valerian Muşat, braşovean de origine.

Antrenorul şi-a împărţit judicios activităţile din timpul zilei. Cu noaptea în cap, de la ora 6, e la sala de forţă, alături de directorul CS Farul, Ilie Floroiu. Cei doi petrec o oră luptându-se cu greutăţile şi trăgând din greu la aparate. Seara e dedicată antrenamentelor de karate cu elevii săi. „Avem practicanţi de toate vârstele. Începători de patru ani, dar şi de 55. Taţi cu copii, dar şi bunici cu nepoţii", dezvăluie Muşat.

Antrenorul îi aşteaptă pe toţi cei care doresc să practice acest sport la Colegiul Tehnic Tomis Constanţa (bulevardul Tomis nr. 153) şi la Palatul Copiilor, acolo unde se desfăşoară antrenamentele. Pot veni atât băieţi, cât şi fete, de la cinci ani în sus. La Colegiul Tehnic, pregătirea se desfăşoară marţea (de la ora 19.00) şi sâmbăta (de la ora 09.00), iar la Palat lunea şi vinerea, în intervalul orar 19.00 - 21.00.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii