Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea mai bună jucătoare de tenis de masă din România a participat la o întrecere inedită Eliza Samara a tras cu puşca alături de antrenorul Angliei (galerie foto)

ro

15 Jan, 2014 00:00 3276 Marime text
Sportiva constănţeană şi-a descoperit o nouă pasiune. Trei olimpici tricolori au făcut senzaţie în Poligonul „Iosif Sârbu” din Bucureşti

Din când în când, atunci când programul îi permite şi are câteva ore libere, Elizei Samara îi place să se relaxeze la tir. A fost iniţiată în acest sport de prietena sa Lucia Mihalache, iar de curând constănţeanca s-a întrecut la nimerit talerele cu antrenorul echipei de polo a Angliei.

Duelul, mediat de Lucia, a avut loc în capitală, la Poligonul „Iosif Sârbu”, iar joaca a fost câştigată de Andrei Iosep, cu 5-1. Învingătorul are 36 de ani, antrenează reprezentativa Angliei, dar este şi jucător activ, la Dinamo Bucureşti. Toţi trei sportivii sunt participanţi la Jocurile Olimpice şi au alcătuit în poligon o tripletă de aur. „Eu am tras şi în urmă cu un an, dar atunci n-am nimerit niciun taler. Acum, după câteva încercări eşuate, ultimul taler a fost cu noroc. Cu Andrei Iosep ne cunoaştem de la Olimpiada din 2012. Îmi place să păstrez legătura cu cei care au fost la Londra”, a declarat Eliza Samara. Talerele luate în bătaia puştii de cea mai bună jucătoare română de tenis de masă a ultimilor trei ani nu au mai rămas toate întregi şi nevătămate, ca la precedenta întrecere, semn că valoroasa stângace a progresat la tirul sportiv. Cei trei olimpici ai României s-au distrat pe cinste. „Andrei, de la oboseală s-a întâmplat!”, a râs Eliza. „Speranţele mele la tir sportiv. Aşteptăm sponsorii! Eliza, am făcut tot posibilul să nu te bată, dar omul e bun. Dacă nu erai obosită, poate se termina egal”, a glumit Lucia Mihalache. „Egal? Eu cred că a scăpat bine de tot cu înfrângerea asta la diferenţă mică!”, s-a prefăcut supărat Isop. „Nu mai pun sare pe rană, că Eliza joacă vineri semifinală de Liga Campionilor”, i-a sărit în ajutor constănţencei Lucia.

„Şansa e de partea noastră”

Într-adevăr, poimâine, Samara va evolua cu echipa sa de club Fenerbahce Istanbul (Turcia) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor, întâlnind în deplasare formaţia poloneză Zamek Tarnobrzeg, cea pe care a învins-o în sezonul trecut în ultimul act al Cupei ETTU. Returul va avea loc pe 26 ianuarie. Cealaltă semifinală este TTC Berlin Eastside (Germania) - Linz AG Froschberg (Austria). „În dubla cu polonezele, normal, şansa e de partea noastră. Avem echipă omogenă. Trebuie să fim însă atente. În finală, dintre  Berlin şi Linz, aş prefera să jucăm cu prima formaţie. Am avut-o adversară în grupă şi ştim ce avem de făcut”, a spus Eliza Samara, care o are colegă, de curând, la Fenerbahce, pe o altă constănţeancă lansată de Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”, Cristina Hârâci. „Îi e bine aici. Cred că s-a acomodat. Din păcate, avem program diferit”, precizează Eliza.

A condus liderul mondial

Începutul anului 2014 a găsit-o pe Samara departe de casă, tocmai în Dubai, unde a participat la finala World Tour, la care au concurat cele mai bune 16 sportive ale întrecerii. Clasată pe locul 28 în lume, Eliza a avut ghinionul să se confrunte încă din primul tur cu liderul clasamentului mondial, chinezoaica Liu Shiwen, în faţa căreia a cedat cu 1-4 (11-13, 5-11, 5-11, 11-9, 4-11). Meciul putea lua însă o altă turnură dacă jucătoarea din Constanţa îşi adjudeca primul set, în care a condus cu 10-5. „Când am plecat de acasă, am zis că pot juca cu oricine, numai nu cu ea din prima rundă. Am evoluat bine, am condus, dar nu a fost suficient. Păcat, sunt în formă bună şi mă aşteptam să trec un tur-două. Dar tragerea la sorţi nu a fost de partea mea. La fete, meciurile au fost stabilite de Zhang Jike şi Dimitrij Ovtcharov, iar întâlnirile băieţilor de mine şi de Ding Ning. Pe tabloul feminin, rămăsesem patru. Pe lângă mine, mai erau două reprezentante ale Europei, Pavlovich (Belarus) şi Li Jiao, din Olanda, şi Liu Shiwen, iar Yhang Jike m-a tras la Liu. Asta este, am pierdut, însă anul abia a început. Am multe alte turnee în care pot câştiga. În Dubai am fost de multe ori şi mereu mă duc cu drag. Îmi place clima de acolo, iar oamenii sunt foarte prietenoşi. Am mulţi prieteni în Emirate, unii dintre ei chiar români”, a arătat sportiva de 24 de ani.      

A ajutat un suflet sărman

La sosirea în ţară după concursul din Dubai (doar ce aterizase), Eliza a ieşit să mănânce cu două prietene, Geanina Iacob şi Andreea Helmis (ambele, de la Dolce Sport), iar cele trei au fost impresionate de povestea tristă a unui adolescent, pe nume Cristi, cu o situaţie familială grea. „Vindea cărţi pentru a-şi ajuta familia şi pentru a putea termina liceul. Sunt patru fraţi în casă. L-am ajutat atunci, dar a doua zi, când l-am sunat, nu mi-a mai răspuns. Aş fi vrut să-l sprijin mai mult”, a spus Eliza, dovedind că are un suflet mare.   

Sursa foto 3 și 4: Federația Internațională de Tenis de Masă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii