Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce a fost trecut pe actul de deces Constanţa şi-a condus pe ultimul drum celebrul şlefuitor de diamante (galerie foto)

ro

06 Aug, 2013 00:00 5840 Marime text
Fostul mare antrenor de kaiac-canoe Ştefan Aftenie a fost înmormântat ieri, la Constanţa

Decedat sâmbătă, la vârsta de 65 de ani, în urma unei grele suferinţe, reputatul tehnician a lăsat în urma sa campioni, medalii strălucitoare şi performanţe de vârf, dar şi suflete cernite de durere, greu încercate de această dispariţie. Soţia, Maria, fiul, Gabriel, şi toţi cei apropiaţi, care l-au cunoscut, l-au respectat şi l-au iubit, fermecaţi de priceperea sa de antrenor şi felul său de a fi, îi vor păstra amintire veşnică. Dumnezeu să te odihnească în pace, Ştefan Aftenie!

Legendarul antrenor de la secţia de kaiac-canoe a CS Farul a fost înmormântat ieri, la Cimitirul Municipal din Constanţa. La orele prânzului, cortegiul s-a îndreptat de la casa mortuară a cimitirului către biserică, iar de acolo a făcut o oprire şi la baza nautică a CS Farul, unde Ştefan Aftenie a locuit zeci de ani alături de soţia sa şi unde cei doi au plămădit o sumedenie de campioni. Ultimul drum pentru antrenor la draga sa bază, unde muncea pe rupte alături de campionii săi şi unde îşi găsea mereu liniştea. Marelui antrenor i-au fost alături pe ultimul drum, pe lângă membrii familiei şi rudele apropiate, numeroşi prieteni de la CS Farul şi din sportul constănţean: directorul CS Farul - Ilie Floroiu, fostul director al Direcţiei pentru Sport şi Tineret Constanţa - Elena Frîncu (membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român), vicepreşedintele CS Farul - Sorin Başturea, expertul sportiv al clubului - Dumitru Mihăilescu, antrenori ai CS Farul (Ilie Dascălu, Mihai Constantin, Marcelică Tudoriu) ori tehnicieni de la canotaj, de la alte cluburi (soţii Octavian şi Smaranda Rusu, Valentin Sarchizian), personal al clubului, foşti angajaţi (Mircea Neagu - fost preşedinte şi vicepreşedinte, Radu Gheorghe), Mircea Popa - fost conducător al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”, foşti mari sportivi (Iosif Chirilă şi soţia sa, Alina Platon Chirilă; Romică Haralambie - vicecampion mondial la kaiac) sau tineri ai noii generaţii, cărora Ştefan Aftenie le-a călăuzit paşii în kaiac-canoe.

Un foarte bun povestitor şi un neîntrecut bucătar

„Din păcate, rând pe rând, se sting luminile falnicei Veneţii a sportului constănţean. Ştefan a fost o mare personalitate a acestui sport, atât pe plan local, cât şi în România. A petrecut peste 30 de ani la CS Farul. A antrenat şi lotul naţional. În 1984, i-a adus kaiacului constănţean prima medalie olimpică de aur, prin Tecla Borcănea Marinescu. A depistat, a format şi a consacrat numeroşi campioni la Constanţa, pe care apoi i i-a livrat lui Ivan Patzaichin, la echipa naţională. A fost formatorul de diamant în kaiacul şi canoea din România. A lucrat mereu alături de soţie, iar acum ştafeta o duce mai departe fiul lor, Gabriel, care a stat mereu în barcă ori lângă barcă alături de iluştrii săi părinţi. Ştefan Aftenie a dus o luptă crâncenă cu boala, căreia i-a rezistat vreme de cinci ani. La 60 de ani aceasta îi bătea deja la uşă. 21 de afecţiuni i-au pus medicii pe actul de deces. Ştefan a suferit mult, dar în tăcere, nu s-a plâns. A luptat cu neajunsurile bolii aşa cum a făcut-o o viaţă întreagă, precum un luptător. A avut o legătură deosebită cu apa. Casa lui Ştefan Aftenie era centrul de nataţie de pe malul lacului Siutghiol. Avea un turnuleţ în care urca şi se relaxa, punând la cale strategii geniale în kaiac şi canoe. Era un foarte bun povestitor şi un neîntrecut bucătar. Cea mai bună ciorbă de peşte el o făcea”, a rememorat, cu lacrimi în ochi, Elena Frîncu. „Regret foarte mult trecerea în nefiinţă a lui Ştefan Aftenie, un om de care m-a legat o strânsă amiciţie. De când a venit în Constanţa, în 1975, la Şcoala Sportivă nr. 2 (n.n. - actualul LPS „Nicolae Rotaru”), şi până a plecat la Farul, am colaborat îndeaproape. Iar apoi am rămas foarte buni prieteni. Şi el, şi soţia au fost sportivi la Steaua, membri ai lotului naţional”, a spus şi Mircea Popa, fost director adjunct al LPS.

Memorialul „Ştefan Aftenie”

La slujba de la biserică a ţinut un scurt discurs, cu vocea gâtuită de emoţie, şi Ilie Floroiu. „Astăzi, când un antrenor foarte bun şi un prieten adevărat pleacă dintre noi, vreau să-i mulţumesc lui Fane Aftenie pentru tot ce a făcut pentru sportul românesc şi pentru Farul Constanţa. A fost unul dintre fidelii clubului nostru. Generaţii întregi de sportivi au trecut prin mâna sa pricepută. Cu el antrenor, secţia de kaiac-canoe a CS Farul a obţinut medalii la Jocurile Olimpice, la Campionatele Mondiale, Europene, Balcanice şi Naţionale. Chiar ieri (n.r. - duminică), sportiva Daniela Varona a cucerit medalia de bronz la Mondialele de juniori. Vreau să-i asigur pe toţi că ceea ce am făcut până acum pentru secţia de kaiac-canoe voi face şi de acum încolo. Dumnezeu să te aibă în grijă, prieten drag!”, a spus Floroiu. Şeful clubului Farul a propus ca, din 2014, anual, să se organizeze un Memorial „Ştefan Aftenie”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii