Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:27 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A semnat în cartea de onoare „Cultură şi tradiţii aromâne“, cu Eliza Samara, la Şcoala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hasdeu“ (galerie foto+video)

ro

06 Apr, 2016 00:00 3729 Marime text


Multipla campioană europeană la tenis de masă Eliza Samara, din Constanţa, a fost, ieri, invitata de onoare a Şcolii Gimnaziale nr. 12 „B.P. Hasdeu“ din municipiu, în cadrul opţionalului „Cultură şi tradiţii aromâne“, care se desfăşoară în instituţia de învăţământ. Gazdă a campioanei a fost prof. învăţământ primar Simona Ţapu, iar la întrevedere au fost prezenţi, din partea şcolii, şi prof. dr. Laura Popa (directorul unităţii de învăţământ), Adrian Bădilă (coordonator pentru proiecte şi programe educative) şi membrii catedrei de educaţie fizică şi sport (Violeta Rădulescu, Viorel Prejbeanu şi Adriana Gheţea). De asemenea, la acţiune a participat şi Nicu Caramihale, membru în Biroul Executiv al Comunităţii Armâne din România, filiala Constanţa.

Însoţită de mama sa

Aflată în cantonament la Constanţa cu lotul naţional de senioare al României, care se pregăteşte pentru calificările la Jocurile Olimpice de la Rio, Eliza a avut antrenament de dimineaţă, iar la orele prânzului, a venit, împreună cu mama sa, Mariana, la Şcoala 12. La întâlnire au participat 25 de elevi de origine aromână (fete şi băieţi, din clasele 5-8), care frecventează opţionalul. „Atunci când câştig, mă încearcă un sentiment care nu poate fi descris în cuvinte. Când ieşi pe locul întâi, te simţi împlinit“, le-a spus campioana copiilor.       

„Mereu împreună, aromâni!”

„Pentru că sunt foarte mulţi copii de origine aromână în şcoala noastră, ne-am propus să venim în sprijinul lor, pentru a respecta şi a duce mai departe cultura şi tradiţia. Suntem o şcoală care se respectă şi mergem pe mai multe domenii, inclusiv pe sport, care e o prioritate pentru noi. Ne-am gândit să o invităm pe Eliza Samara, o reprezentantă de seamă de origine aromână a sportului românesc, pentru a ne împărtăşi din experienţa ei de viaţă şi a ne dezvălui factorii care i-au asigurat succesul. Pe de altă parte, această acţiune a avut ca scop şi creşterea motivaţională pentru performanţă a elevilor din şcoala noastră. A fost o întâlnire emoţionantă. Sperăm ca şi copiii noştri să ajungă pe viitor la performanţele Elizei“, a declarat Simona Ţapu.

 
Întâlnirea de ieri, activitate extracurriculară din cadrul opţionalului, a avut tema «Daima deadun, armănji!” (n.r. Mereu împreună, aromâni!), iar sala în care s-a desfăşurat a fost pregătită în consecinţă.  
 

Ştie cinci limbi străine     

 

Elevii i-au pus mai multe întrebări Elizei, vrând să afle cât mai multe despre cariera şi viaţa sa: când a început tenisul de masă, cine este antrenorul ei, la ce cluburi a evoluat, câte medalii a cucerit până acum, câte limbi străine ştie etc. La această ultimă întrebare, Eliza a răspuns: engleză, franceză, italiană, spaniolă, portugheză şi puţină chineză. Dialogul s-a purtat preponderent în aromână. Printre copii s-au aflat şi unii care fac sport: Cristi Grameni (practică voleiul la CS Academia de Volei Tomis Constanţa), Ana-Maria Gavriz (volei la CS Laguna), Aura Elena Şamata (volei la CS Laguna), Maria Doga (înot), Steliana Dincă (volei), Elena Tania Stere (tenis de câmp, la Idu Mamaia), Miruna Păpălu (volei la CS Laguna). De asemenea, Costas Gherase a făcut fotbal.

„Eliza Samara este ambiţioasă şi aşa mă motivează şi pe mine“, a spus Aura Elena Şamata. „Eliza a câştigat foarte multe medalii. Îmi doresc să reuşesc şi eu în sport, asemenea ei“, a arătat şi Steliana Dincă. 

S-au prins în horă


 
Copiii au prezentat şi un program artistic, compus din cântece şi dansuri tradiţionale aromâne. Campioana a fost plăcut impresionată de reprezentaţia copiilor, de vocea Florentinei Gârţu, câştigătoare a mai multor premii în cadrul opţionalului, şi de modul în care copiii ştiu să-şi păstreze tradiţiile. La invitaţia copiilor, Eliza şi mama sa nu au ezitat să se prindă în horă alături de ei şi de cadre didactice. „Mă bucur foarte mult atunci când văd aceste dansuri. Îmi sunt dragi şi îmi aduc aminte de locurile natale atunci când nu sunt acasă. Ascult şi eu foarte des melodii aromâne, care îmi dau o stare de bine. A fost o primire foarte călduroasă şi am avut emoţii“, a mai spus sportiva. La final, Elizei i s-a cântat „La mulţi ani!“ şi i s-a acordat un buchet de flori, pentru ziua sa de naştere, care va fi peste puţin timp, pe 15 aprilie. De asemenea, marea campioană a semnat în cartea de onoare a şcolii, s-a fotografiat cu copiii şi le-a acordat autografe.

Şcoala 12, punct de toleranţă şi de multiculturalitate

„Orice vizită motivaţională pentru elevii noştri reprezintă o sărbătoare. Uneori, este nevoie să întreprindem mai multe acţiuni, pentru ca elevii şcolii să acumuleze mai multe valori. De data aceasta, un sportiv de renume mondial, dar şi aparţinând unei etnii a venit să ne povestească despre performanţă. Aceasta nu e posibilă fără determinare şi sacrificiu. Comunitatea aromânilor este apreciată în şcoala noastră, valorizată, şi credem că unicitatea lor aduce diversităţii generale un plus valoros“, a spus şi Laura Popa.

„Dumneavoastră Dumnezeu v-a dat ocazia şi nouă şansa de a participa la această întâlnire. Vă mai aşteptăm şi vă ţinem pumnii la toate concursurile la care veţi participa! Această comunitate este una activă şi o susţin cu drag. Şcoala noastră este un punct de toleranţă şi de multiculturalitate, chiar suntem în sala de multiculturalitate. Prin urmare, cu cât învăţăm mai mult de la celelalte etnii conlocuitoare, cu atât vom fi mai bogaţi“, li s-a adresat oaspeţilor directorul Şcolii 12. „Sperăm să ne mai invitaţi. Să fiţi mândri că sunteţi aromâni!“, le-a spus Mariana Samara copiilor, în încheierea vizitei. 

  Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 Ti-a placut articolul?

Comentarii