Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:56 21 02 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

95 de ani de la constituirea Federaţiei Române de Box. Preşedintele Asociaţiei Judeţene Constanţa este Toma Matei

ro

22 Mar, 2021 00:00 3585 Marime text
  • Primul for care a avut sub tutela sa pugilismul în România a fost Comisia Centrală de Box din Federaţia Societăţilor Sportive din România.
  • În perioada 1993 - 2000, Federaţia Română de Box l-a avut ca preşedinte pe constănţeanul Ion Şerban.
  • Actualmente, Asociaţia Judeţeană de Box Constanţa este condusă de fostul arbitru internaţional Toma Matei.
 

În urmă cu 95 de ani, pe 22 martie 1926, s-a constituit Federaţia Română de Box, primul preşedinte fiind Nicolae Niculescu - Ianca. Tot atunci s-a desfăşurat şi primul Campionat Naţional de box.

Primul for care a avut sub tutela sa pugilismul în România a fost însă Comisia Centrală de Box din Federaţia Societăţilor Sportive din România, înfiinţată pe 21 iunie 1912, an în care s-a făcut şi afilierea la International Boxing Union. Din anul 1930 datează prima participare la un Campionat European, cel din Ungaria, de la Budapesta, a boxerilor români.

În momentul de faţă, Federaţia Română de Box îl are ca preşedinte pe Vasile Câtea, dar această funcţie a ocupat-o, în perioada 1993-2000, şi constănţeanul Ion Şerban, cel care a trecut în nefiinţă anul trecut.

„De numele lui Șerban se leagă aproape toate ultimele mari performanțe ale «nobilei arte românești» de după revoluție. Forța României în boxul mondial de după 90 nu se datora numai pugiliștilor de top pe care îi avea, de la Vaștag, Doroftei, Marian și Dorel Simion, la Bute, Adrian Diaconu și mulți, mulți alții, ci și lui Ion Șerban. Sub conducerea acestuia, pugiliștii români nu s-au temut de arbitraje ostile în marile competiții internaționale și nici nu au avut griji legate de faptul că munca lor nu va fi apreciată financiar așa cum se cuvine. «Ion Șerban a fost o forță a boxului mondial, nu numai a celui românesc, pe care l-a iubit și susținut necondiționat. Îi datorăm recunoștință pentru tot ce a făcut pentru boxul nostru. Condoleanțe familiei îndoliate și odihnă veșnică pentru omul și domnul președinte care a fost Ion Șerban!», a transmis președintele FR Box Vasile Cîtea”, a fost mesajul FRB cu ocazia decesului lui Ion Şerban.

Organizarea pe plan local a activităţii pugilistice le revine Asociaţiilor Judeţene de Box. La Constanţa, preşedintele AJB este fostul arbitru internaţional Toma Matei, preşedinte de onoare, în acelaşi timp, al Colegiului Central de Arbitri, dar şi supervizor la competiţii interne. Toma Matei a fost şi membru în Biroul Federal al FRB.

Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:

Doliu în sportul românesc
Ion Șerban, fost președinte al Federației Române de Box, a fost înmormântat, ieri, la Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii