Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:15 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scoala nr.1 din Navodari este in pragul revoltei

ro

10 Sep, 2008 00:00 2246 Marime text

Schimbarea directoarei celei mai vechi scoli din Navodari a iscat un razboi intre profesori si administratie locala, pe de o parte, si Inspectoratul Scolar Judetean(ISJ) de cealalta. Se doreste un director care sa predea la o scoala si sa fie manager la alta

Cu cateva zile de sunetul clopotelului de inceput de an, la scoala nr.1 din Navodari profesorii sunt in pragul unei revolte. Nimeni nu mai sta sa se gandeasca la noul an scolar si la elevi, toate privirile sunt atintite spre noua conducere a unitatii scolare. Mai exact, pe 5 septembrie, profesorilor le-a fost adusa si prezentata Gherghina Alexandrina, profesoara de matematica, titulara la Colegiul agricol Poarta Alba in calitate de manager al scolii. Interesant este ca numirea acesteia a fost facuta pe 1 septembrie dar directorul in functie, Doina Malanca, si colegii acesteia au aflat abia pe 5 septembrie. Acesteia ii expirase mandatul de director obtinut prin concurs in luna aprilie a acestui an si condusese unitatea scolara cu decizie de numire. Cum si decizia aceasta expira pe 31 august, se astepta organizarea unui concurs. Numai ca acesta nu a fost organizat, in locul acestuia venind o numire facuta de Consiliul de Administratie al ISJ. Doina Malanca spune ca nu va contesta decizia Inspectoratului caruia nu-i intelege atitudinea. "Dupa zece ani de directorat m-au aruncat ca pe o masea stricata", ne-a spus aceasta. Decizia ISJ pare cu atat mai contradictorie cu cat in proiectul de incadrare facut de Malanca inca din luna februarie 2008 se arata ca nu exista niciun post vacant, pentru niciun fel de disciplina. Mai mult decat atat, la scoala nr.1 sunt deja 6 profesori titulari de matematica iar pentru a putea fi acoperita norma fiecaruia acestora li s-au repartizat si ore de fizica. Asadar, un profesor din afara scolii nu ar avea ce sa faca si ce sa predea la aceasta scoala.

Profesorii sunt revoltati iar noua directoare poate preda la alta scoala

Colegiul Profesoral contesta decizia ISJ. De fapt, spiritele sunt aprinse, o parte a profesorilor declarand fatis ca nu o vor pe noua directoare. Acestia sunt scandalizati ca reprezentantii ISJ nu i-au consultat inainte de a lua aceasta decizie dar, conform inspectorului general Marian Sarbu, consultarea nu este obligatorie. Acesta recunoaste ca au fost incercari de a coopta un profesor din scoala pe postul de director dar propunerea inaintata a fost declinata de cadrele didactice. Sarbu sustine ca in spatele acestei "revolte" a dascalilor s-ar afla interese, "poate politice, poate de alta natura, oricum se incearca inceperea propagandei electorale". Cu privire la numirea facuta pe 1 septembrie si comunicata pe 5, acesta isi scuza colegii care, probabil, au avut o scapare. Cat despre fosta directoare ce a condus destinele scolii timp de 10 ani, inspectorul general scolar are de spus doar ca s-au constatat anumite "probleme manageriale". Cand si cum, acesta nu a detaliat. Referitor la faptul ca noua directoare este titulara la o alta scoala si ca la scoala nr.1 nu sunt posturi vacante, Sarbu sustine ca aceasta poate, pana la organizarea unui concurs pentru ocuparea functiei, sa predea la o scoala si sa managerieze o alta! Dar, ne-a asigurat seful ISJ, niciun profesor nu este in pericol sa-si piarda postul, ore urmand a fi gasite pentru toti. Numai ca, in conditiile in care Doina Malanca isi ia in primire toata catedra, intrebarea este pentru cine vor preda cadrele didactice? Surse din scoala sustin ca, din cauza opozitiei fatise a profesorilor si a tensiunii existente intre cadrele didactice, directoarea agreata de ISJ a dat un pas inapoi, nedorind sa ocupe acest post in atare conditii.

Administratia locala este solidara cu profesorii

Deoarece numirea facuta de ISJ s-a realizat in secret, fara a fi consultati reprezentantii administratiei locale, primarul Navodariului, Nicolae Matei, atrage atentia ca exista riscul blocarii activitatii scolii. Cum scoala este centru bugetar, daca nu exista incredere in manageriatul acesteia, primaria va refuza sa mai semneze ordonantarile de credit. De cealalta parte, Marian Sarbu sustine ca ar fi trebuit consultat si primarul in privinta acestei numiri numai ca nu a putut face acest lucru deoarece a fost la...nunta fiicei sale.

Scris de: {autor}Alexandru STANCU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii