Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Elevii Ioan Ignat, Daniel Aleca şi Ştefania Moroşanu au cucerit Africa de Sud (galerie foto)

ro

14 Dec, 2011 00:00 4541 Marime text
mircea_elevi_mircea_1.jpgIoan Ignat, Daniel Aleca şi Ştefania Moroşanu sunt trei elevi de la Colegiul Mircea cel Bătrân cu care se mândreşte învăţământul românesc.

În perioada 1 - 9 decembrie 2011, Ioan Ignat, Daniel Aleca şi Ştefania Moroşanu, alături de alţi trei elevi din ţară, au participat la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori (biologie, chimie, fizică, reunite), care a avut loc în Africa de Sud. Toţi trei au revenit acasă cu medalii: Ioan Ignat (clasa a IX-a) - medalia de argint, iar Daniel Aleca (clasa a IX-a) şi Ştefania Moroşanu (clasa a X-a) - medalii de bronz. Şi ceilalţi trei componenţi ai lotului României au obţinut rezultate similare: o medalie de argint şi două de bronz.

  mircea_2.jpgEchipa din România a concurat cu alţi 255 de elevi din toată lumea. „Colegiul Mircea cel Bătrân a devenit vizibil nu doar pe harta învăţământului românesc, ci şi pe cea a învăţământului internaţional. Elevii noştri au devenit cetăţeni internaţionali prin premiile câştigate. Pentru a participa la această olimpiadă, cei trei elevi s-au pregătit doi ani. Nu au avut zile libere sau vacanţe. Au muncit. Aceasta înseamnă performanţă", a declarat Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân". „A fost o mare onoare să reprezentăm România şi colegiul la această olimpiadă", ne-a spus Ioan Ignat. „Participarea la această olimpiadă a fost o experienţă frumoasă. Pe lângă concurs am vizitat oraşele ţării, am cunoscut o mulţime de oameni şi cultura lor. A fost o bucurie că am ajuns acolo şi ne-am întors cu premii. Îi încurajez şi pe colegii mei să participe la asemenea concursuri. Şi nu în ultimul rând le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi: profesori, familii, colegi", ne-a destăinuit Ştefania Moroşanu. „Pentru a ajunge la asemenea performanţă trebuie să-ţi doreşti să înveţi cât mai mult, dar mai trebuie să ai alături şi un cadru didactic care să te îndrume. Participarea la această olimpiadă a fost o experienţă fantastică. Am vizitat oraşe din Africa de Sud, am fost la o rezervaţie naturală, am fost la shopping, ne-am făcut o grămadă de prieteni. În viitor, aş vrea să urmez o universitate din Anglia sau din SUA", ne-a povestit Daniel Aleca. Cei trei olimpici au fost îndrumaţi de Liliana Timofte - profesor de biologie, Monica Dumitru - profesor de chimie, Claudia şi Florin Dobrin şi Sanda Oprea - profesori de fizică. „Concursul în sine a fost greu, deoarece participanţii au trebuit să cunoască toată materia la chimie, fizică şi biologie până în clasa a X-a, plus informaţii suplimentare. Proba practică a constat într-un test grilă de 30 de întrebări din cele trei discipline şi şase probleme. Această probă a fost individuală. La proba experimentală, s-a lucrat în echipe. Şi aici s-au descurcat, cu toate că au lucrat cu aparatură pe care nici nu au văzut-o în laboratoarele noastre. Noi aveam aparatură veche de 40 de ani în laboratoare", a explicat profesoara Sanda Oprea. De altfel, şi Daniel Aleca a povestit că la proba experimentală au primit aparatură din Africa de Sud. „Ne-am trezit cu nişte aparatură de care nici nu văzusem în laboratoarele din România, dar ne-am descurcat", a adăugat şi Daniel Aleca. Printre cei care i-au felicitat pe cei trei olimpici de la Colegiul „Mircea cel Bătrân" a fost şi Aliss Andreescu, inspectorul şcolar general de la ISJ Constanţa. „La performanţa elevilor au contribuit în mare parte şi cadrele didactice ale colegiului. De-a lungul anilor, ne-am obişnuit ca profesorii de aici să se remarce nu doar la nivel naţional, dar şi internaţional", a spus, la rândul său, Aliss Andreescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii