Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest împotriva sentinţei în cazul Mazăre - Feri Predescu

ro

26 Nov, 2008 01:49 2569 Marime text

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi APADOR-CH protestează împotriva sentinţei care o obligă pe ziarista Feri Predescu la plata unor daune morale în cuantum de 50.000 de lei

Totodată, organizaţia protestează şi împotriva obligării ziaristei la plata cheltuielilor de judecată, în valoare de aproximativ 7.200 de lei (în total aproximativ 20 000 de euro), şi la publicarea de scuze într-un cotidian central şi unul local.
Obligarea jurnalistei la plata unei sume exorbitante este o sancţiune vădit disproporţionată şi are ca efect direct restrângerea până la anulare a libertăţii de exprimare. Oricine ar dori să iniţieze o dezbatere cu privire la chestiuni de interes public, în special presa, este intimidat şi descurajat prin astfel de măsuri dispuse de instanţă.
Jurnalista a fost condamnată pentru faptul că a făcut referire la legăturile pe care primarul oraşului Constanţa, Radu Mazăre, le-ar avea cu diferite clanuri din Constanţa. Opiniile au fost exprimate de Feri Predescu în contextul unui scandal legat de o bătaie la Hotelul Flora din Constanţa, în care au fost implicate 30 de persoane.
Feri Predescu a fost invitată să comenteze la Realitatea TV, în august 2006, evenimentele de la Hotelul Flora, într-o emisiune moderată de Andrei Gheorghe. În emisiune era prezent şi primarul Radu Mazăre, care a avut astfel ocazia să dea o replică la afirmaţiile jurnalistei şi să-şi expună punctul de vedere în acest caz.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a subliniat în mai multe hotărâri că esenţa societăţii democratice este discutarea liberă, neinhibată, în spaţiul public a oricărei chestiuni de interes public, iar aplicarea unor sancţiuni disproporţionate, chiar în cazul în care ar exista o culpă a ziaristului, constituie o încălcare a Articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, întrucât ele au un efect intimidant, inhibant, care anulează posibilitatea dezbaterii libere specifice societăţii democratice.
În plus, Radu Mazăre este primar şi om politic şi, aşa cum Curtea Europeană a repetat în nenumărate rânduri, limitele criticii acceptabile sunt mai largi cu privire la un politician în raport cu indivizii obişnuiţi, întrucât cei dintâi se supun în mod inevitabil şi conştient unui control strict al fiecărui cuvânt şi al fiecărei fapte şi trebuie să arate un grad mai mare de toleranţă. Protecţia reputaţiei unui politician trebuie cântărită cu interesele discuţiei libere a chestiunilor politice, care prezintă o importanţă deosebită într-o societate democratică.
De aceea, APADOR-CH şi ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei consideră că a avut loc o ingerinţă disproporţionată în dreptul la libertatea de exprimare al jurnalistei Feri Predescu. APADOR-CH o va sprijini pe jurnalistă în demersurile pe care urmează să le iniţieze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului său la liberă exprimare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii