Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:17 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Musulmanii protesteaza pentru apararea geamiei Hunkiar

ro

18 Aug, 2008 00:00 1397 Marime text
1218984127.jpg

Desi Ministerul Culturii a decis ca imobilul sa se ridice la 3 m distanta de geamie, pe plan local, distanta a scazut la 1,21 m

Mai multi reprezentanti ai cultului musulman au protestat, sambata, in fata geamiei Hunkiar, din Constanta. Imediat dupa incheierea slujbei, in jurul orei 15.00, mai multi adepti si-au exprimat vehement nemultumirea provocata de constructia imobilului D+P+2E+M in fata lacasului sfant. Protestul a fost organizat de Muftiatul Cultului Musulman si la actiune au participat muftiul Iusuf Muurat, dar si deputatul UDTTMR Amet Aledin. "Cerem stoparea cat mai rapida a acestei constructii", a declarat muftiul in fata oamenilor. "Nu vrem nimic altceva decat sa ni se respecte drepturile", a afirmat acesta, aprobat de multimea de credinciosi prezenti la manifestare. Protestatarii sunt nemultumiti de aceasta constructie, intrucat, potrivit art. 3, pct. 1 din Legea 422/2001, geamia Hunkiar se claseaza in categoria monumentelor istorice de grupa A. Lacasul sfant a fost construit in 1869, iar planul de amplasament al viitoarei constructii indica o distanta de 1,21 metri fata de monument. "Este o distanta ridicola, care incalca legea", a precizat muftiul. Potrivit protestatarilor, avizul Ministerului Culturii si Cultelor stabilea o distanta de trei metri intre cele doua cladiri. Totusi, pe plan local, reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National ar fi micsorat aceasta distanta, ajungand la 1,21 metri. Adeptii cultului musulman sustin ca geamia nu va rezista lucrarilor de constructie.

Tulburare de posesie

Conform lui Iusuf Murat, "ieri (n.r. vineri), in timpul slujbei, se faceau sapaturi, simteam peretii cum se cutremura. Nici macar respectul cuvenit serviciului religios nu l-am avut". "Nu putem sa nu ne intrebam de ce li s-a dat avizul pentru o distanta de 1,21 metri", a afirmat muftiul. La randul sau, deputatul Amet Aledin a solicitat respectarea Legii 422/2001, care ar trebui sa protejeze geamia. "La nivel local s-au luat hotarari care nu sunt in conformitate cu legislatia", a precizat Aledin. Chiar mai mult decat atat, potrivit muftiului, gardul care inconjoara noua cladire a depasit chiar si distanta, fiind fixat la 1,02 metri de geamie. "In aceasta situatie, avem de-a face cu un caz de tulburare de posesie si vom lua masurile ce se impun. Fisurile deja se pot observa pe ziduri si se vor agrava, iar pericolul este cat se poate de real", a precizat Iusuf Murat. De asemenea, muftiul si-a exprimat convingerea ca cei de la Directia care a dat avizul vor avea buna credinta sa isi reanalizeze decizia. Conform datelor de pe panoul informativ, beneficiarul este SC Cin Cin SRL. Autorizatia de constructie are numarul 1886 si a fost eliberata de Primaria Municipiului Constanta, pe 08.08.2008. Termenul de executare a lucrarii este de un an. Sorin Mocianu, proprietarul SC Cin Cin SRL, a declarat ca a obtinut terenul in urma unei licitatii organizate in anul 2007, la care au participat in total patru societati si o persoana fizica. "Conform PUZ, aprobat inca din 2003, aveam voie sa fac constructia pe un grad de ocupare de 80%, insa eu am optat pentru 60%, tocmai in ideea de a fi bine pentru toata lumea", a spus Mocianu. Acesta a mai adaugat ca le-a predat cadastrul celor de la muftiat in urma cu un an si de atunci nu a primit nicio reclamatie in legatura cu constructia. Totusi, reprezentantii Muftiatului neaga acest aspect si sustin ca nu au fost informati pe cale oficiala niciodata.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii