Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:33 28 01 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Martorii lui Iehova Va fi lansată online prima parte a filmului de lungmetraj cu titlul Daniel, în limba rromani

ro

24 Jul, 2021 00:00 2032 Marime text
  • Va fi lansată online prima parte a filmului de lungmetraj cu titlul Daniel, în limba rroman
  • Partea a II-a a producției va fi disponibilă tot online începând cu 16 august 2021
  • Echipa de editare a folosit la înregistrări persoane care au învățat această limbă
  • Lungmetrajul bazat pe Biblie durează în total două ore și prezintă viața profetului Daniel 
Luni, 26 iulie 2021, va fi lansată online prima parte a filmului de lungmetraj cu titlul Daniel, un om al credinței dublat în limba rromani (România), pe site-ul jw.org. Partea a II-a a producției va fi disponibilă tot online începând cu 16 august 2021.
 
Traducerea și dublarea în rromani a acestui proiect a durat peste șase săptămâni și a implicat colaborarea a peste 60 de traducători, interpreți, editori și regizori din România. În traducerea filmului s-a folosit un limbaj care să poată fi înțeles de cât mai mulți vorbitori de rromani din România. Acest lucru a fost posibil deoarece s-au folosit traducători care vorbesc diverse dialecte din diferite zone ale țării.
 
În plus, echipa de editare a folosit la înregistrări atât persoane care au învățat această limbă, cât și vorbitori nativi de rromani. Un membru al echipei de traducere și editare a spus: „Nu a fost ușor să găsim un corespondent la fiecare replică pentru a fi înțeleasă de toți rromii și să sune cât mai «țigănește». Dar colaborarea ne-a ajutat să găsim cele mai bune variante”. Referitor la eforturile depuse pentru a finaliza filmul, un alt membru al echipei a spus: „A fost un proiect deosebit care la început ni s-a părut greu. Însă pe parcursul proiectului… după fiecare parte pe care o vizionam, ne dădeau lacrimile”.
 
După ce a urmărit trailerul filmului în rromani, un bărbat i-a spus celui ce i-a trimis link-ul: „Mamă, …e în țigănește! Trimite filmul să îl văd acum”. Aflând că filmul se va lansa abia pe 26 iulie 2021, el a continuat: „Te rog din inimă să nu uiți să îl trimiți să îl văd și eu cu ai mei”. Trailerul filmului poate fi vizionat accesând site-ul jw.org și navigând la BIBLIOTECĂ > Materiale Video > Producții speciale. Acesta este disponibil în multe dialecte rromani, printre care și rromani (România).
 
Lungmetrajul bazat pe Biblie durează în total două ore și prezintă viața profetului Daniel, așa cum o dezvăluie Cuvântul lui Dumnezeu. El arată cum a reacționat profetul Daniel când a trecut prin probleme care i-au pus la încercare credința. Se estimează că peste 40.000 de persoane vorbitoare de rromani din România și din străinătate vor urmări filmul. Întreaga producție poate fi urmărită și descărcată gratuit de pe site-ul jw.org, acesta fiind disponibil în 1.034 de limbi, printre care și limba rromani (România). Toate materialele bazate pe Biblie de pe site pot fi citite și descărcate gratuit, indiferent de limbă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii