Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:47 07 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Martorii lui Iehova din România, despre persecutările religioase din Rusia

ro

18 Aug, 2021 00:00 5688 Marime text
  • Din anul 2009, autoritățile ruse au început să aplice greșit Legea privind contracararea activității extremiste, ceea ce a dus la demararea la nivel național a unei campanii împotriva Martorilor lui Iehova
 
Martorii lui Iehova au fost recunoscuți oficial în Federația Rusă după căderea URSS-ului în 1992. Din acest an, la fel ca în toate democrațiile europene, Martorii lui Iehova s-au bucurat și în Rusia de libertate religioasă. În 1999, potrivit Legii privind libertatea de conștiință și asociațiile religioase din Rusia, Martorii lui Iehova au fost reînregistrați ca organizație religioasă.
 
Totuși, situația a început treptat să se schimbe în Rusia după anul 2000. Astfel, în special din anul 2009, autoritățile ruse au început să aplice greșit Legea privind contracararea activității extremiste, ceea ce a dus la demararea la nivel național a unei campanii împotriva Martorilor lui Iehova.
 
„Instanțe judecătorești din Rusia au declarat extremiste zeci de publicații ale Martorilor lui Iehova, inclusiv site-ul lor oficial, jw.org. Poliția a efectuat percheziții în sute de locuințe și lăcașuri de cult. Procurorii i-au acuzat pe Martori de infracțiuni de ordin administrativ și penal pentru simplul motiv că asistau la întruniri religioase. Prezentăm în continuare o cronologie a celor mai importante evenimente din istoria Martorilor lui Iehova din Rusia”, au tramsis reprezentanții comunității Martorii lui Iehova din Constanța.
 
La 20 aprilie 2017, Curtea Supremă a Federației Ruse a hotărât scoaterea în afara legii a activităților de la sediul central al Martorilor lui Iehova din Rusia, precum și a altor 395 de organizații religioase ale acestora. Aplicând greșit Legea privind contracararea activității extremiste, Martorii lui Iehova din Rusia sunt etichetați „extremiști”, fiind considerați criminali periculoși.
 
Atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite ale Americii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tratamentul nedrept aplicat de guvernul Rusiei Martorilor lui Iehova. În textul declarațiilor se arată că afirmația Rusiei, potrivit căreia interzicerea persoanelor juridice ale Martorilor lui Iehova nu afectează libertatea Martorilor de a-și practica religia la nivel individual, nu este conformă cu realitatea. Astfel, la 10 mai 2018, Consiliul Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a declarat în acest context: „UE își reiterează apelul adresat Rusiei și tuturor celorlalte state participante la OSCE de a-și respecta angajamentele internaționale privind libertatea de religie sau credință, libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Statele participante la OSCE au afirmat în repetate rânduri importanța libertății religioase sau de credință ca pilon al conceptului de securitate cuprinzătoare”.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Sapir 19 Aug, 2021 22:38 Interesant este ca Domnul Isus a spus ca cei ce l urmează vor fi prigoniți....Este singura religie prigonita... Asta ma face sa mi pun niște întrebări