Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legenda icoanei „care se curăţă singură” de la Mănăstirea Celic-Dere

ro

06 Dec, 2014 00:00 20176 Marime text
Mănăstirea Celic-Dere este o adevărată binecuvântare între Dunăre şi Marea Neagră. Iniţial, lăcaşul a fost ridicat de un grup de călugări veniţi de la Sfântul Munte Athos, care s-au aşezat în apropierea satelor de mocani din zonă, pentru ca, mai târziu, în urma unui nefericit incendiu, să se construiască o biserică, iar în locul călugărilor, să fie aduse măicuţe. Astăzi, cele 60 de măicuţe care vieţuiesc aici veghează la imensitatea spirituală a locului.
 
Situată pe valea pârâului Celic, de la care şi-a luat şi numele, mănăstirea deţine icoane unicat, la care pelerinii vin să se închine cu mare nădejde în puterea dumnezeiască. O astfel de icoană este cea făcătoare de minuni care îl înfăţişează pe Domnul nostru Iisus Hristos. A fost adusă aici pe la 1806 - 1812, fiind cunoscută şi sub numele de „icoana care se curăţă singură”, deoarece, la un moment dat, era înnegrită de trecerea timpului, dar apoi, ca o minune, chipul Mântuitorului s-a luminat în parte. Legenda locului spune că icoana a fost adusă de un soldat care le-a spus călugărilor că, deşi este înnegrită, ea se va curăţa, iar ochii lui Hristos se vor deschide. „Părinte, ţineţi această icoană. Dacă Sfinţia Voastră nu veţi trăi până la sfârşit, cei care vă urmează să păstreze icoana. Să aveţi mare evlavie, că prin ea se va săvârşi o mare minune. Această icoană pare neagră, dar, până la urmă, se va lumina toată, şi ochii Mântuitorului, care-i vedeţi că sunt închişi, se vor deschide”. Astăzi suntem martorii adeveririi acestor cuvinte. La aproape 200 de ani de la acel moment, icoana s-a luminat pe mai bine de jumătate din suprafaţă. Există teama că, în momentul curăţirii complete a icoanei, omenirea va cunoaşte o mare catastrofă.
 
Mănăstirea Celic-Dere este ţesută în legende şi poveşti, iar liniştea şi frumuseţea idilică a locului te poartă cu gândul către moştenirea şi continuarea tradiţiilor monahale dobrogene. O altă icoană făcătoare de minuni este şi Nerosaiskaia. Aceasta a aparţinut unei familii de credincioşi din comuna Nerusai, din Basarabia. Începutul minunilor săvârşite de această icoană s-a petrecut atunci când, în urma unui incendiu, din toată gospodăria prefăcută în scrum nu a rămas decât sfânta icoană a Maicii Domnului, înnegrită, dar nearsă.
 
Biserica Mănăstirii Celic-Dere, cu hramurile Adormirea Maicii Domnului şi Izvorul Tămăduirii, adăposteşte epitaful Mântuitorului, brodat de maica Antonina în 1865, cu fir de aur şi argint. Arta broderiei atinge în unele epitafuri culmile desăvârşirii atât sub raport compoziţional şi cromatic, cât şi ca tehnică de execuţie. Acest epitaf este unic prin frumuseţea lui, prin măiestria şi fineţea execuţiei. Toţi cei care se închină cu evlavie şi se roagă lângă acest epitaf găsesc pace sufletească şi soluţionarea celor mai grele probleme care îi apasă.

Sursa: prindobrogea.info
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii