Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iliescu pledeaza pentru mentinerea pensionarilor reangajati la stat

ro

03 Jan, 2009 13:55 1032 Marime text

profa1.jpgPreşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, este de părere că Executivul n-ar trebui să se pripească în aplicarea unor legi.

Liderul social-democrat a subliniat că, pentru Guvernul Boc, "un factor defavorizant este întârzierea înregistrată - şi datorită campaniei electorale, în începerea construcţiei bugetului pentru anul 2009". „Şi, de aici, multe necunoscute şi incertitudini, amplificate şi de preocuparea privind efectele crizei mondiale. Este important ca în elaborarea unor măsuri să nu se procedeze cu superficialitate, în pripă. Mi se pare discutabilă, din acest punct de vedere, măsura privind eliminarea cumulului dintre pensii şi salariu în unităţi publice. Înţeleg preocuparea şi, probabil, interesul în promovarea acestei măsuri şi anume eliberarea unor locuri de muncă, eventual pentru tineri. Însă, aplicată mecanic, această normă creează mari pobleme, în numeroase domenii", scrie Ion Iliescu pe blogul personal.

Referitor la Ordonanţa de Urgenţă aprobată de Guvern în ultima şedinţă de anul trecut, potrivit căreia pensionarii care vor să se reangajeze în instituţii de stat nu vor mai putea cumula pensia cu salariul, preşedintele de onoare al PSD are o altă părere. El crede că, în unele domeni precum învăţământul, prezenţa acestor pensionari ar acoperi lipsa personalului calificat din unităţile şcolare.
"Este vorba de cadrele didactice calificate care, după pensionare, acoperă goluri reale, care nu ar putea fi completate cu suplinitori tineri, mai ales în mediul rural, dar chiar şi în Bucureşti, unde cu dificultate s-au acoperit asemenea posturi. Sunt situaţii similare în cercetarea ştiinţifică, unde eliminarea pensionarilor ar deregla activitatea unor colective de cercetare, iar pensiile şi salariile acestora, chiar însumate, sunt, de regulă, foarte modeste. Există şi domenii, precum poliţia comunitară, unde au fost încadrate cadre militare în rezervă, care sunt încă în putere, au pregătirea şi abilităţile necesare şi cu greu ar putea fi suplinit cu altfel de oameni şi exemplele pot continua. Cred că s-a procedat în pripă, fără a se face o analiză atentă a tuturor consecinţelor. Cum spune românul: Graba strică treaba!'", a comentat liderul social-democrat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii