Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:25 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Catu „Oamenii au simtit ca pot sa ii reprezint" (galerie foto)

ro

09 Jan, 2009 21:49 1329 Marime text

DECUPAJ_Gheorghe_Catu_06.jpg„Am propus de la bun început să constituim un singur sindicat în Petromar, pentru cei 3.500 de salariaţi"

Gheorghe Câtu, preşedintele Sindicatului Petrochimistul din cadrul Petromar, candidat la şefia Uniunii Judeţene a CNSLR Frăţia, povesteşte cum a luat naştere mişcarea sindicală în Constanţa.

Cum s-a format mişcarea sindicală după Revoluţie?
În 1989, în decembrie, fiind salariat pe platforma Saturn, am plecat la tură pe 21. Exact în perioada când deja luase amploare mişcarea anti-Ceauşistă. A doua zi, în Bucureşti, a izbucnit totul. La platforme a fost crunt atunci, din cauza campaniei de dezinformare în masă. Noi eram cei mai afectaţi în mijlocul mării, pentru că ni se spunea că vin nu ştiu ce forţe cu submarine şi ne fac nu ştiu ce. Ne-au adus armament cu elicopterele. Am plecat acasă la începutul lunii ianuarie, pe trei sau patru.

Au simţit oamenii că trebuie să ia atitudine?
Atitudinea revoluţionară s-a transmis şi oamenilor, salariaţilor de la noi, de pe platformă. Oamenii imediat au simţit nevoia de a se uni într-un fel. S-a demonstrat că exista o rezistenţă. Eu nefiind membru de partid, nici atunci, dar nici acum, şi având uneori anumite opinii pe care le exprimam într-un cerc mai restrâns, în clipa în care ne-am adunat pentru a vedea ce trebuie să facem, cum să ne întâlnim, că se înfiinţase Comitetul Oamenilor Muncii, ce măsuri să luăm în perioada în care se înfiinţase FSN-ul, fostul COM se transforma în CFSN la nivelul întreprinderilor, pentru a constitui nucleul viitorului sindicat.

Şi cum aţi fost ales?
Mie mi s-a spus „tu ne reprezinţi pe noi". Eu am spus că nu şi m-au ameninţat că mă aruncă la baltă. La întâlnirea din ianuarie '90, de la Sala Sporturilor, a ieşit o întreagă revoluţie în Petromar, cu contestarea unora dintre directori, cu înlocuiri pe ici, pe colo. Am simţit atunci că oamenii aveau încredere în mine. Eu eram electrician la vremea aceea şi nici n-am avut mari funcţii. Electrician şi apoi maistru electrician, datorită pregătirii. Dar oamenii au simţit că pot să îi reprezint. În luna ianuarie, toată lumea discuta despre organizarea, constituirea unei noi mişcări sindicale. Eu am propus de la bun început să constituim un singur sindicat în Petromar, pentru cei 3.500 de salariaţi. Mi se părea normal aşa. Dar nu au fost de acord, din cauza unor orgolii. Aşa s-au constituit cele patru sindicate din cadrul Petromarului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii