Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii, "actori" ai educatiei

ro

23 Jan, 2008 00:00 1274 Marime text
1201028408.jpg

Cadrele didactice solicita excluderea termenilor generali din noul pachet de legi a educatiei

O prima dezbatere publica a pachetului de legi a invatamantului, lansata de Ministerul Educatiei la mijlocul lunii decembrie, a fost organizata, ieri, la Colegiul National "Regina Maria" din Constanta. Reprezentanti ai Prefecturii si ai Consiliului Judetean, inspectori scolari si cadre didactice s-au reunit pentru a-si expune punctul de vedere, pro sau contra. Desi importanta, opinia elevilor, cei a caror viitor a fost pus la cale in absentia, nu a fost, nici de aceasta data, intr-atat de importanta. La intrunire nu au participat decat doi reprezentanti ai Consiliului Judetean al Elevilor, care nu au avut prea multe oportunitati de a isi sustine pe larg nelamuririle. Marian Sarbu, inspector general al Inspectoratului Scolar judetean (ISJ) Constanta, le-a recunoscut in treacat elevilor statutul de "actori ai evenimentelor". Din 1995 cand a intrat in vigoare legea invatamantului, generatii intregi de scolari au fost, rand pe rand, marionetele ministrilor cu prea multe idei care au preluat conducerea Ministerului, Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). Amendamentele pe care legea invatamantului le-a suferit periodic au contrazis dorinta de stabilitate pe care Valentin Popescu, director - Retea Scolara si Politici de Personal al MECT, a subliniat-o in cadrul intrunirii. Iar cantitatea de bibliografie consultata pentru elaborarea acestui pachet de legi care, potrivit lui Marian Sarbu, dovedeste seriozitatea persoanelor care s-au implicat in elaborarea ei, se bate cap in cap cu absenta unor concepte precise. Asa cum a scos in evidenta Narcis Amza, fost inspector scolar general, in articolul 11 este prevazut ca "pentru invatamantul prescolar, primar si gimnazial reteaua scolara a unitatilor de invatamant de stat se stabileste si se organizeaza de catre autoritatile publice locale, dupa consultarea partenerilor sociali". Cadrele didactice solicita excluderea termenilor generali si sa se specifice clar despre care "parteneri sociali" si despre care "autoritati publice" este vorba in lege.

Fotbalul si scoala

Si cum in opinia lui Marian Sarbu "pentru invatamant ca si pentru fotbal, toata lumea are puncte de vedere", opiniile personalului didactic, legate de lacunele pachetului de legi a educatiei, au fost pe masura asteptarilor. Unul dintre subiectele dezbatute pe larg l-a reprezentat educatia anteprescolara. Cristian Adomnitei, Ministrul Educatiei, considera ca printr-o educatie timpurie a copilului, de la 0-3 ani, se va obtine o mai buna integrare a viitorului adult in societate. Punctul de vedere al ministrului a fost, bineinteles, sustinut de Valentin Popescu, care si-a bazat afirmatiile pe studiile pedagogice. Un punct de vedere contradictoriu a venit din partea reprezentantului Arhiepiscopiei Tomisului. Preotul vicar Maxim Vlad a evidentiat riscurile la care este supus copilul care, prin existenta unei astfel de etape, este scos dintr-o perioada prea timpurie a vietii din mediul familial. Astfel, statul roman va avea copii educati, dar lipsiti de afectiune si centrati pe propriile nevoi si dorinte.

Directorii si papagalii

Un cuvant de spus in cadrul dezbaterii l-a avut directorul Grupului Scolar "Industrial de Electrotehnica si Telecomunicatii" Constanta, Gheorghe Gavrila, care nu s-a sfiit sa-si exprime in mod direct nemultumirea fata de noul pachet de legi. Desfiintarea Scolilor de Arte si Meserii a reprezentat un alt punct discutat indelung in cadrul dezbaterii. "Tara are nevoie si de brate de munca", a precizat acesta. Dovedind un accentuat simt al inventivitatii, directorul a propus o implicare sporita a parintilor in activitatea scolara a elevilor. "Nu ar fi rau ca parintii sa execute serviciul pe scoala alaturi de profesori. Le-ar veni randul o data pe an" a mentionat acesta. Pe lista neagra a lui Gheorghe Gavrila s-au numarat directorii de scoli care, potrivit acestuia, "au fost niste care au propus legea precum Petre Ispirescu ". Concursul pentru ocuparea unei functii de conducere intr-o unitate de invatamant a fost asociat cu un "concurs de papagali" pentru ca, deseori, acestia nu fac decat sa memoreze legile si se prezinta la examen.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii