Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:52 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Ana la Caiafa SPAS și DSP pasează problema voucherelor personalului medical de la o instituție la alta. Sorina Pintea va interveni pentru a lămuri situația

ro

02 Aug, 2018 00:00 5052 Marime text
Personalul medical din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială Constanța este afectat de o adresă pe care au transmis-o Direcția de Sănătate Publică Constanța și Ministerul Sănătății. Aceasta vizează distribuirea voucherelor de vacanță personalului medical din cadrul SPAS. Cele două instituții pasează responsabilitatea de la una la alta, iar peste 130 de angajați sunt afectați. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, va interveni să lămurească situația, precizând că va face o adresă clară la SPAS Constanța.
 
La data de 31 iulie, primăriile din județul Constanța și Serviciul Public de Asistență Socială Constanța au primit o adresă, semnată la data de 26 iulie, de la Compartimentul Buget al Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța, prin care se face referire la alocarea în anul 2018, de către minister, a voucherelor de vacanță pentru asistenții comunitari, mediatori și personalul din cabinetele școlare din cadrul primăriilor constănțene. Conform adresei, Ministerul Sănătății nu are calitatea de angajator pentru personalul respectiv. Ceea ce înseamnă că banii pentru vouchere sau decontul acestora nu se vor face de către minister pentru o parte din personalul SPAS.
 
Oamenii se plâng deci că se vor trezi cu banii tăiați din salariu pentru voucherele primite, după cum au spus angajații. Din cele precizate de aceștia, instituția ar fi alocat o parte din vouchere inclusiv angajaților medicali, înainte ca ministerul să își prezinte poziția cu privire la această problemă. Ceea ce înseamnă că, în situația de față, unii angajați nu vor beneficia de tichete, iar altora li se vor opri bani din salariu. „La nici două săptămâni de când le-am primit, ni le cer înapoi sau ne vor tăia la salarii. Nu e OK“, a spus un angajat al SPAS.
 
Directorul SPAS, Emil Mereuță, a precizat că lucrurile nu vor rămâne așa, urmând să facă o nouă adresă către DSP și Ministerul Sănătății, prin care va explica faptul că peste 130 de oameni sunt afectați și că este necesar ca Guvernul să le asigure voucherele. „Deocamdată, avem o adresă de la DSP prin care ne spun că nu vor să le susțină financiar. Nu știu ce o să se întâmple exact, dar o să facem o altă adresă la DSP prin care să le indicăm că aceste vouchere sunt asimilate drepturilor salariale, drepturi salariale pe care Ministerul Sănătății trebuie să le plătească prin DSP. Oamenii sunt supărați. Oamenii să aștepte puțin, câteva zile și se rezolvă problema. Eu îmi fac datoria și fac adresă să îmi dea banii pentru că sunt bugete pentru voucherele de vacanță”, a punctat Emil Mereuță, pentru ZIUA de Constanța.
 
Pe de altă parte, reprezentanții DSP spun că Primăria este obligată să achite voucherele de vacanță, căci municipalitatea este angajatorul, potrivit unei legi menționate în adresa respectivă. Astfel, conform OUG 8 din anul 2009, „începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condițiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță”.
 
„Asistenții medicali și asistenții școlari sunt angajații Primăriei. În adresa trimisă este un articol de lege potrivit căruia angajatorul poate să dea voucherele de vacanță. Noi, ca direcție, suntem un  transfer între Ministerul Sănătății și primărie. În articol spune clar că angajatorul poate da vouchere de vacanță - cel care face contracte individuale de muncă. Ministerul Sănătății spune clar că nu este angajatorul”, a declarat Luminița Nache, director adjunct economic în cadrul DSP Constanța.
 
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat pentru ZIUA de Constanța că va interveni să lămurească situația, precizând că va face o adresă clară la SPAS Constanța. „Angajatorul este cel care plătește voucherele de vacanță. Este clar și stipulat în lege. Nu înțeleg de unde conflictul acesta, legea este și la mine, și la Constanța. Cel care plătește salariile plătește și voucherele de vacanță. Cred că nu le-ar strica să le fac o adresă oficială pe această problemă”, a subliniat Sorina Pintea.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii