Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Datornicul lui Mazare impusca trei proiecte dintr-un foc

ro

29 Dec, 2008 02:55 6293 Marime text

decupaj_pt_europroiect.jpgAcţionarii societăţii Europroiect, despre care se zvoneşte că ar fi prieteni cu edilul Constanţei, au fost acţionaţi în judecată chiar de Radu Mazăre

An de criză pentru unii, an prosper pentru alţii. În 2008, cei doi asociaţi eleni care deţin societatea Europroiect, implicată în mai multe proiecte imobiliare, au avut în plan realizare a trei investiţii.

Potrivit documentaţiei depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa, Ioannis Skantzikas şi Antonios Gioxas, cei doi acţionari ai SC Europroiect SRL, au în plan transformarea locuinţelor de serviciu dintr-un un imobil de patru etaje plus mansardă, în spaţii de cazare. Clădirea se află pe bulevardul 1 Mai, la numărul 107, în zona Poarta 4. Proiectul, care se întinde pe o suprafaţă de 720 de metri pătraţi, este realizat de firma Kalinia Proiect, prin arhitect Olivia Arsene. Un an plin pentru Skantzikas, care, potrivit declaraţiei de avere a lui Radu Mazăre, a fost împrumutat de şeful Primăriei Constanţa cu 600.000 euro. Potrivit aceluiaşi act declarativ, înregistrat pe 18 ianuarie ac, banii nu s-au întors în conturile primarului, deşi împrumutul figurează în documente din 2005.

Europroiect nu mai intră în graţiile primarului

Despre elenul Skantzikas se mai zvoneşte că l-ar fi invitat, anul trecut, pe edilul Constanţei în Grecia, la nunta sa. Surprinzător, firma lui şi a conaţionalului său, Gioxas, a fost implicată într-un proces cu Radu Mazăre. Este vorba despre dosarul nr. 6484, înregistrat la 01.04.2008, în care edilul Constanţei figurează ca reclamat, iar SC Europroiect ca pârâtă. Judecătoria Constanţa i-a respins, pe 18.09.2008, cererea primarului ca nefondată. Proiectele, însă, continuă. În documentele depuse la APM Constanţa se arată că, Europroiect SRL se va ocupa de proiectul „amenajare parcare auto, spaţii verzi, mobilier urban, iluminat public şi decorativ, amplasat pe strada Mircea cel Bătrân - Esplanada". Beneficiar: Primăria Constanţei. Proiectul, care se va realiza într-una dintre cele mai scumpe şi râvnite zone din Constanţa, în apropierea plajei Modern, pe o suprafaţă de 243, 65 metri pătraţi, este realizat tot de SC Kalinia Proiect SRL. Cei doi acţionari ai Europroiect intenţionează să realizeze, lângă restaurantul Esplanada, o parcare subterană de 83 de locuri.

Veşnicul hotel de patru stele

Există şi o a treia investiţie programată pentru anul în curs. De fapt, este vorba despre un proiect mai vechi al societăţii Europroiect, iniţiat în 2003, dar nefinalizat până astăzi. În urmă cu cinci ani, firma înjgheba un proiect ce privea construirea unui hotel de patru stele, cu nouă etaje, vizavi de Hotel Ibis. Investiţia a iscat, însă, de la bun început, un adevărat scandal între asociaţia de proprietari de la blocurile învecinate (NV4 şi MB1) şi beneficiarii de la Europroiect. Potrivit documentaţiei depuse la APM, cei doi asociaţi doresc „modificarea coeficienţilor urbanistici aprobaţi prin PUD, aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local Municipal 279/2003 şi PUZ peninsulă, aprobat cu Hotărârea de Consiliu Local Municipal 416/2003 la construcţia în curs de execuţie S+D+P+8E+ET".

„Palmares" bogat


Ioannis Skantzikas şi conaţionalul său Antonios Gioxas, aceiaşi care dezvoltă pe malul Lacului Siutghiol două imobile P+1, despre care se presupune că ar fi, în fapt, un club nautic, nu au doar Europroiect-ul. Afacerea celor doi are ca obiect de activitate arhitectura, ingineria şi serviciile de consultanţă tehnică legate de acestea. Cei doi asociaţi sunt implicaţi şi în Black Sea Suppliers SRL, Metal Trade SRL, Romexpress Line SRL, Blue Beach SRL, Instalatorul SRL, Oro Invest SRL, Oro Construct SRL. De asemenea, un anume Santdas Jirayu, cetăţean thailandez, născut în India, cu domiciliul stabil în Hong Kong, apărea ca unic asociat la societatea SC Jumbo Import - Export SRL. În 2008, însă, thailandezul i-a cooptat pe cei doi greci în firmă şi le-a cesionat integral cele 20 de părţi sociale, iar denumirea firmei se transformă în Iolkos Invest SRL. Astfel, „palmaresul" societăţilor la care sunt acţionari cei doi eleni se lărgeşte. Tot în 2008, conaţionalul lui Skantzikas se asociază cu Vlad Andrei Stoican şi cu George Stoican, din Bucureşti în societatea Mec - El Project Engineering SRL. Până la închiderea ediţiei, niciunul dintre asociaţii firmei Europroiect nu a fost de găsit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii