Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:54 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corespondenţă între managerul SC Arimex Comexim 2000 SRL şi ministrul Sănătăţii Ce zice Eugen Nicolăescu despre majorarea alocaţiei de hrană (document)

ro

29 Apr, 2013 00:00 2515 Marime text
Managerul SC Arimex Comexim 2000 SRL, Petre Preda, societate care asigură hrana pacienţilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Spitalul de Boli Infecţioase, a trimis pe data de 19 martie o petiţie către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, prin care solicită să se recalculeze suma zilnică pentru hrana aferentă fiecărui pacient internat. În ciuda faptului că preţul alimentelor, al apei, al electricităţii şi al carburanţilor creşte de la o zi la alta, alocaţia de hrană pentru raţia zilnică a fiecărui pacient internat în spitalele statului a rămas aceeaşi, adică şase lei.

„În ultima perioadă ne-am confruntat cu creşteri progresive la toate alimentele de bază, creşteri care influenţează direct şi substanţial calitatea hranei. Condiţiile actuale impun ajustarea alocaţiei de hrană, alocaţie care trebuia actualizată anual, dar care  nu a mai cunoscut modificări din 2008. Este incorect ca statul să aloce o alocaţie de hrană mai mare unui deţinut, decât unui bolnav. În prezent, alocaţia de hrană pentru majoritatea pacienţilor este de 5,65 lei pe zi fără TVA. Sperăm ca dumneavoastră împreună cu noul Guvern, să analizaţi cu atenţia cuvenită şi cu obiectivitate cele semnalate şi să îndreptaţi urgent această situaţie. Ajustarea alocaţiei de hrană a bolnavilor este nu doar un act reparator de decenţă, ci şi o reală necesitate, care influenţează actul medical. În repetate rânduri, am semnalat acestă situaţie şi celorlalţi miniştri: Cseke Atilla, Ritli Ladislau şi Vasile Cepoi, însă toţi au rămas indiferenţi”, i-a semnalat în acea petiţie Petre Preda. Săptămâna trecută, Petre Preda a primit răspuns de la Ministerul Sănătăţii, în care i se comunică că „proiectul de hotărâre de Guvern a fost blocat la Ministerul de Finanţe”. „Ministerul Sănătăţii a iniţiat demersuri pentru modificarea hotărârii Guvernului nr. 429/2008 încă din anul 2012. Proiectul de hotărâre de Guvern a fost blocat la Ministerul Finanţelor Publice care ne-a comunicat faptul că, în anul 2013, urmează să fie identificată o soluţie unitară de majorare. În acest context, la începutul acestui an, am reluat demersurile de modificare a hotărârii de Guvern menţionate pornind de la raţionamentul că alimentaţia bolnavilor constituie o componentă a tratamentului afecţiunilor medicale”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii