Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:15 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CJC vrea sa faca 13 centre de permanenta

ro

10 Jul, 2009 02:22 1800 Marime text

centre_de_permanenta_ambula.jpgLa sugestia vicepreşedintelui CJC, Cristinel Dragomir, ieri, consilierii judeţeni, cu cinci abţineri, au votat înfiinţarea a 13 centre de permanenţă pe raza teritorială a judeţului Constanţa 

„Vrem să asigurăm o continuare a actului medical de urgenţă. Cele 13 centre vor avea salvări dotate ultramodern şi asistenţă de specialitate pentru a deservi în special mediului rural", a susţinut, ieri, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. 

Proiectul prin care se doreşte asigurarea unei asistenţe de calitate într-un timp mult mai scurt a fost votat în majoritate, alături de cel care face referire la înfiinţarea Serviciului Public Comunitar Judeţean de Ambulanţă Constanţa. După cum a susţinut vicepreşedintele Dragomir, cele 13 centre vor funcţiona în completarea serviciilor SMURD şi a salvărilor de care dispune Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, aflat în subordinea CJC, cu sediul în Bulevardul Tomis nr. 51. „La acest moment, Casa de Asigurări de Sănătate asigură serviciul de ambulanţă prestat de diferiţi agenţi privaţi. În concluzie, şi instituţiile publice pot avea astfel de centre de ambulanţă şi să intre în circuitul actual", a evidenţiat Dragomir.

Proiectul de hotărâre a luat formă după ce, în urmă cu trei zile, după preluarea noii conduceri a SCJU, s-a întrunit comandamentul de urgenţă, la care au fost prezenţi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi Casa de Sănătate. Cei prezenţi au discutat despre găsirea unor soluţii eficiente, astfel încât să fie evitată aglomeraţia centrului de urgenţă de la Spitalul Judeţean.

Cât mai departe de municipii

Conducerea CJC are în plan ca înfiinţarea celor 13 centre să se facă în zonele de necesitate absolută, acestea urmând a fi completate de salvări dotate corespunzător. „Intenţionăm ca acestea să stea în zone mai depărtate de municipii, astfel încât la orice intervenţie să nu se mai piardă timp pe drum", a mai completat Dragomir. În privinţa zonelor în care vor fi amplasate şi a sumelor care vor fi cheltuite, lucrurile nu sunt încă clare. S-a amintit doar de faptul că unul dintre centre va fi în zona Băneasa, iar altul, în Crucea sau Cogealac. „Nu am căzut de acord asupra zonelor, vrem să avem o discuţie mai largă cu toţi primarii, ca să vedem necesităţile fiecărei localităţi în parte".

Potrivit proiectului de hotărâre, în maxim 60 de zile, în 13 zone de pe raza teritorială a judeţului, locuitorii vor beneficia de asistenţă permanentă specializată. În acest răstimp se vor stabili şi cadrele medicale care vor asigura permanenţa şi se vor încheia şi contractele de colaborare cu cei care vor asigura permanenţa. Referitor la remuneraţiile pe care le vor primi medicii de familie pentru orele pe care le vor presta în aceste centre, nu s-a făcut publică nicio sumă, însă acestea vor fi plătite suplimentar de CJC.

În privinţa sumei care va fi cheltuită de CJC în acest sens, Cristinel Dragomir a susţinut că nu s-a stabilit încă. „O să facem o evaluare să vedem ce ne pun la dispoziţie autorităţile locale. CAS-ul, prin contracte cu diferite firme, ar putea să ne pună la dispoziţie gratuit maşinile pe care nu le folosesc".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • neti 05 Feb, 2011 12:28 Mai intai vor trebui educati unii medici de familie care pun interesul personal inaintea vietii pacientului.Medici pt care nu conteaza decat nr de pacienti asigurati,fac naveta, vin marti si pleaca joi.Sate intregi sunt descoperite total dpdv al asistentei medicale primare.Nu-i vad facand permanenta.De bine,de rau,spitalul Baneasa asigura permanenta.Cu medici putini dar cu mult suflet.
  • surmelis argentina pusa 09 Jul, 2009 22:28 CJC-ul,daca vrea sa faca centru de permanenta in orasul Harsova ,de exemplu,o sa-l faca in incinta Spitalului teritorial Harsova,unde este spatiu suficient.In str. Carsium nr.34 se va infiinta un CAMIN DE COPII SCOLARI.De asta duce lipsa orasul Harsova.Primarul actual este un alt afacerist,care-l doare in COT de nevoile cetatenilor si copiilor lor.De fapt,primarul nu stie decat sa ne faca decat"AMARATI".Datorita "amaratilor"este acum PRIMAR.