Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:26 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cel mai bun medic pentru constănţeni este „elicopterul spre Bucureşti” Cum „scapă” Spitalul Judeţean Constanţa de pacienţii problemă (galerie foto)

ro

06 Mar, 2014 00:00 3318 Marime text
O explozie devastatoare, urmată de un incendiu puternic, a avut loc marţi seara, într-un bloc de locuinţe din Medgidia. 12 persoane, printre care şi un copil de 8 ani, au fost rănite, după ce o butelie ar explodat într-un apartament. Patru dintre victime, printre care şi copilul, aflate în stare gravă, au fost transferate cu un avion SMURD şi un elicopter în Capitală. Adulţii, două femei şi un bărbat, cu vârste cuprinse între 29 şi 58 de ani, sunt internaţi la Spitalul de Arşi, la Terapie Intensivă. Copilul, care are arsuri pe aproximativ 50% din suprafaţa corpului, a fost dus la Spitalul Grigore Alexandrescu.
 
Întrebarea firească pe care pe care şi-o pun constănţenii este: de ce pacienţii nu au rămas internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa în care Consiliul Judeţean a pompat milioane de euro? Directorul medical al unităţii sanitare, dr. Mihnea Andrei, a declarat că „aşa precede protocolul”. „Există în protocol semnat cu Ministerul Sănătăţii, care presupune ca în cazul accidentelor colective de acest fel, bolnavii să fie transferaţi la Spitalul pentru Arşi din Bucureşti. Acolo sunt tratate toate cazurile grave din ţară”, a explicat dr. Mihnea Avram. Fiind întrebat dacă unitatea sanitară constănţeană ar fi avut cu ce trata aceşti pacienţi, directorul medical al unităţii sanitare a recunoscut că nu. „Aici nu avem cu ce trata astfel de cazuri”, a spus Mihnea Avram.
 
Mazăre, Constantinescu şi Becali au ales străinătatea
 

Să ne amintim în acest context şi de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, care a plecat la un spital din America pentru un consult medical. Şi primarul Radu Mazăre ne vede cu ochi buni medicina autohtonă. Reamintim că la şedinţa din februarie Consiliului Local Municipal, primarul Radu Mazăre a declarat că medicii români l-au „burduşit" cu antibiotice o lună şi jumătate, suspectându-l de o infecţie, şi i-au interzis să mai facă sport, apoi a mers la consultaţii în Germania, unde doctorii i-au spus că nu are nimic. „Medicii români mi-au spus că am nu ştiu ce infecţie şi m-au burduşit cu antibiotice o lună şi jumătate. Ultimul mi-a zis «îţi dau nişte antibiotice, dar nu poţi să mai faci sport că îţi rupi încheieturile». M-am urcat în avion, m-am dus în Germania. Ştiţi ce mi-a zis neamţul? «Bea apă şi du-te acasă». «Dar, doctore, în România, medicamente...». «Bea apă şi du-te acasă că nu ai nimic»”, a afirmat Radu la finalul şedinţei Consiliului Local. Şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu a preferat să meargă la o unitate sanitară din America pentru investigaţii medicale, în detrimentul spitalului constănţean, el spunând că are o afecţiune gravă pentru care s-a tratat la mai multe clinici din străinătate.
Să nu uităm şi de Gigi Becali, care a refuzat să fie operat la Spitalul Judeţean Constanţa, de frica unei infecţii sau, mai rău, a unei paralizii.
 
Investiţii de milioane de euro

Pe data de 23 iunie 2010, Consiliul Judeţean Constanţa a preluat Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. De atunci, autoritatea publică judeţeană a reparat şi modernizat unele secţii şi clinici din cadrul unităţii sanitare, cum ar fi Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, Clinica de Oncologie, Clinica ATI. A fost deschis şi Centrul de cardiologie intervenţională – Cardiolife. Cu 10 milioane de euro s-au finalizat lucrările de modernizare pe întreg etajul IV al spitalului unde funcţionează Clinica de Chirurgie Cardio-vasculară şi Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală.
Cu bani dela CJC a fost reabilitată şi Secţia de Chirurgie. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa există şi un compartiment care salvează inimile constănţenilor cu infarct. Este vorba despre Centrul de cardiologie intervenţională de ultimă oră la SCJU, realizat la iniţiativa lui Nicuşor Constantinescu. Astfel, lângă Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a fost deschis, acum doi ani, în luna mai 2012, centrul „Cardiolife”, un parteneriat public-privat(CJC - SCJU - Cardiolife Timişoara). În luna mai 2012, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a inaugurat noua Secţie de Oncologie, a cărei reabilitare a costat două milioane de euro. Mai mult, lângă Oncologia a fost relocată în apropierea laboratorului de cobaltoterapie, pentru a uşura accesul pacienţilor la terapia specifică. În noiembrie 2009 a avut loc inaugurarea Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă. Investiţia a fost de 5.000.000 lei. Pe 10 martie anul curent se va inaugura noua secţie de Cardiologie. Dotările, reabilitarea, schimbare geamuri, au ajuns la 5 milioane de lei. Fondurile pentru reabilitare au provenit atât de la Ministerul Sănătăţii, cât şi de la Spitalul Judeţean Constanţa. În curs de finalizare este şi Blocul Operator al Secţiei de Chirurgie Generală, care va fi dotat cu cinci săli ultramoderne. Tot în acest an, conducerea spitalului judeţean din Constanţa şi-a propus să achiziţioneze şi aparatură medicală, pentru a veni în sprijinul celor mai mici pacienţi. Astfel, la Secţia de Gastroenterologie vor fi cumpărate cinci turnuri noi de endoscopie digestivă superioară şi inferioară, care vor putea fi folosite atât la copii, cât şi la adulţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii