Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:24 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aţi fost furat la pompa de benzină? Cum se face verificarea şi unde se poate plânge şoferul păcălit

ro

19 Jul, 2013 00:00 10003 Marime text
Direcţia Regională de Metrologie Legală Constanţa a realizat, anul trecut, o verificare tematică privind legalitatea măsurătorilor şi a sistemelor de măsurare utilizate la distribuirea produselor petroliere şi a gazului petrolier lichefiat.
Potrivit declaraţiei lui Toader Voinea, directorul instituţiei amintite, la nivelul judeţelor Buzău, Brăila, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, care intră în competenţa Direcţiei Regionale de Meteorologie Constanţa, au fost controlare 151 staţii de distribuţie produse petroliere şi GPL aparţinând a 103 operatori economici, urmărindu-se legalitatea a 460 de mijloace de măsură. „În timpul controalelor s-a urmărit legalitatea distribuitoarelor asigurate de existenţa buletinului de verificare metrologică, a marcajelor şi sigiliilor metrologice aplicate pe acestea. Toate mijloacele de măsurare controlate deţineau la momentul controlului buletine de verificare metrologică în termen de valabilitate şi aveau marcajele şi sigiliile metrologice aplicate şi intacte. Nu s-au aplicat sancţiuni contravenţionale”, a declarat directorul Direcţiei Regionale de Metrologie Constanţa, Toader Voinea.

Vasul etalon face diferenţa nu indicatorul din bordul maşinii

Cât priveşte eventualele diferenţe între ceea ce se înregistrează la contorul pompei şi ce intră în rezervorul consumatorului, reprezentanţii DRM Constanţa au precizat că testarea distribuitoarelor de carburanţi auto a fost efectuată cu vase etalon de 10 litri şi de 20 de litri, cu certificate de etalonare valabile. „Distribuitoarele indică o valoare măsurată, pe când indicatorul de la bordul maşinii indică o valoare orientativă. Eroarea tolerată conform normei de verificare metrologică este de plus-minus 0,5% din volumul măsurat, deci pentru un volum de 10 litri, eroarea maximă tolerată este de plus-minus 50 ml, iar pentru un volum de 20 de litri, eroarea maximă tolerată este de plus-minus 100 ml. Nu s-au aplicat sancţiuni”, a mai menţionat directorul Toader Voinea. Din 460 de mijloace de măsurare controlate au fost testate 140 de distribuitoare folosind vasele etalon de 10 şi 20 de litri. Acestea au fost declarate admise, încadrându-se în limita erorilor tolerate. „Utilizarea unui mijloc de măsurare nelegal se sancţionează cu amendă contravenţionale, cuprinsă între 5.000 lei şi 15.000 lei şi sigilarea mijlocului de măsurare până la intrarea în legalitate. „Orice consumator ce are dubii privind măsurarea efectuată de un distribuitor de produse petroliere se poate adresa la DRML Constanţa, strada Poporului nr. 122 bis, telefon 0241 631 534, printr-o sesizare sau reclamaţie scrisă, ce va fi înregistrată la secretariatul instituţiei şi va fi soluţionată conform legii, în maxim 30 de zile”, mai spun reprezentanţii DRML Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii