Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Sănătății dorește implementarea unui protocol pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral (document)

ro

04 Jan, 2019 00:00 1798 Marime text
Accidentul vascular cerebral reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind a doua cauză de mortalitate și una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate la nivel global. Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională ordinul privind aprobarea protocolului pentru tratament intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut.
 
Impactul socio-economic al acestei afecțiuni este impresionant: aproximativ 30% dintre pacienții care suferă un accident vascular cerebral decedează în primele 30 de zile, iar 30% dintre supraviețuitori devin dependenți de îngrijirea familiei. În consecință, costul estimat al îngrijirii pacienților cu AVC în Europa este de 45 de bilioane de euro pe an.
 
Deși în țările dezvoltate incidența AVC și mortalitatea asociată au scăzut constant pe parcursul ultimilor 20 de ani, în țările cu venituri medii și mici incidența AVC s-a dublat, astfel încât se estimează că în absența implementării unor politici eficiente de sănătate publică în aceste țări care să îmbunătățească metodele de prevenție primară și secundară a AVC și să faciliteze accesul la tratamentul actual de fază acută al acestei afecțiuni, în anul 2030 vor fi 12 milioane de decese secundare unui AVC și 70 de milioane de supraviețuitori ai unui AVC cu un grad implicit de dizabilitate.
 
Conform datelor oficiale, se estimează că numărul pacienților cu AVC din Uniunea Europeană va crește în următorii 17 ani cu 34%.
 
În România afecțiunile cerebro-vasculare reprezintă împreună cu afecțiunile cardiovasculare principala problemă de sănătate publică. Accidentul vascular cerebral este estimat a fi a doua cauză de mortalitate și de dizabilitate în țara noastră. Conform datelor disponibile, în anul 2010 incidența AVC în România a fost de 215 la 100.000 de locuitori, iar în anul 2016 de 408 la 100.000 de locuitori.
Aproximativ 85% din accidentele vasculare cerebrale sunt rezultatul obstrucției unei artere cerebrale sau cervicale, iar 15% sunt consecința rupturii unei artere cerebrale cu extravazarea sângelui la nivelul creierului sau rupturii unei dilatații arteriale anevrismale cu efracția sângelui în spațiul subarahnoidian.
 
Un prim pas necesar pentru o preîntâmpinare a consecințelor socio-economice devastatoare ale acestei afecțiuni este implementarea unui protocol național de tratament intervențional al AVC care să ghideze activitatea medicilor neurologi, radiologi, radiologi cu pregătire de neuroradiologie intervențională precum și de medicină de urgență de pe tot teritoriul țării.
 
Protocolul „Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al pacienților cu AVC acut – procedura operațională standard privind traseul pacientului și protocolul terapeutic” a fost elaborat de către Comisia de Neurologie a Ministerului Sănătății.
 
Ulterior acestui demers, Ministerul Sănătății a înaintat protocolul: „Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al pacienților cu AVC acut - procedură operațională standard privind traseul pacientului și protocolul terapeutic”, înregistrat cu numărul 63158/7.12.2018 pentru consultare către Societatea de Neurologie din România. Protocolul are avizul favorabil al Colegiului Medicilor din România, înregistrat cu numărul 11317/13.12.2018.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii