Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanţ al Spitalului Judeţean Constanţa. Mai mulţi pacienţi au venit la Urgenţe şi medicii au efectuat intervenţii în premieră

ro

05 Mar, 2019 00:00 2671 Marime text
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa a organizat o conferinţă de presă luni, 4 martie, unde a prezentat bilanţul pe anul 2018 al unităţii spitaliceşti. La evenimentul prezentării bilanţului au fost prezenţi Cătălin Grasa, managerul spitalului, Bogdan Obadă, directorul medical, şi Rodica Tudoran, directorul Unităţii de Primiri Urgenţe. Ce este important este faptul că în cursul anului au avut loc mai multe operaţii în premieră la Constanţa.
 
Un prim aspect care a fost subliniat de cei trei reprezentanţi ai spitalului a fost faptul că unitatea spitalicească este prea mică pentru câte persoane se prezintă voit sau nu. Spitalul deserveşte întregul „judeţ Dobrogea”, cum spune de câteva luni managerul spitalului, subliniind necesitatea unei alte unităţi regionale care ar trebui să mai preia din fluxul de la Constanţa.
 
De asemenea, numărul de pacienţi internaţi este asemănător cu cel din 2017, doar la UPU au fost cu câteva mii mai multe persoane faţă de 2017. Pe anul 2018, 55.654 de pacienţi au fost externaţi, 140.449 au fost prezenţi la urgenţă, dintre care peste 36.000 au fost internaţi. Din punctul de vedere al numărului de pacienţi trataţi, cu cele mai multe cazuri sunt secţiile: Pediatrie (7503), Obstetrică Ginecologie (7492 - 4735 OG1 şi 2757 OG2), Medicină Internă (6762 - din care, 4087 Medicină internă I), Cardiologie-3617, Neurologie - 3294.
 
Din punctul de vedere al circumstanţelor spitalizării, cei mai mulţi pacienţi au fost internaţi prin urgenţă (65,88%), cu trimitere de la medicul specialist 24,55% şi cu trimitere de la medicul de familie - 9,05%.
Din secţiile de chirurgie, 80% din pacienţi au suferit intervenţii chirurgicale. 274 de zile din an reprezintă indicele de ocupare a patului în SCJU, iar durata medie post operatorie de internare este de 3,9 zile.

„Avem o activitate mai mult decât laborioasă. demonstrează încă o dată că judeţul Constanţa ar trebui să beneficieze şi de alte unităţi spitaliceşti de stat. Suntem prea mici“, a declarat directorul SCJU, Cătălin Grasa, în cadrul conferinţei de presă.

Numărul pacientelor care au născut a fost de 6.607, pacienţi cu tumori - 5.534, pacienţi cu boli ale aparatului respirator - 4.473.
Doctor Rodica Tudoran (UPU) a prezentat bilanţul pe UPU: „Nu mi-am dat seama până azi dimineaţă ce se întâmplă în urgenţă. Am realizat că media lunară a prezentărilor e undeva la 12.000 de cazuri“.

Au fost luni cu mai puţini pacienţi decât media

 
„În februarie au fost mai puţini pacienţi - 10.000, în luna august au fost 15.060 de prezentări. Personalul nu îşi ia concediu de odihnă în lunile de vară, dar nici în mai, nici în decembrie. Anul acesta am avut în plus sezonul de viroze, unde au fost mai multe prezentări“, a mai spus Tudoran. Anul trecut în vară, după Neversea, munca făcută a fost concretizată în 4 aparate noi pentru secţie. Înainte de a începe sezonul de viroze au fost achiziţionate lămpi ultraviolete, care au fost plasate în urgenţă şi asigură dezinfecţia suprafeţelor.

Maximul de aglomeraţie în cadrul UPU este între orele 16:00 - 22:00, după cum a precizat Rodica Tudoran. Din punctul de vedere al infecţiilor asociate asistenţei medicale, în cursul anului 2018, Serviciul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale a efectuat 1.474 de controale igienico-sanitare din care 385 au fost însoţite de recoltare de probe, s-au verificat 40.129 de foi de observaţie pentru depistarea infecţiilor asociate asistenţei medicale în unitatea sanitară şi s-au efectuat 964 anchete epidemiologice. În urma acestora au fost depistate 218 infecţii asociate asistenţei medicale (137 digestive, 41 respiratorii).
 
Din punctul de vedere al resurselor umane, în anul 2018 au fost angajaţi 15 medici. În momentul de faţă nu există deficit de personal medical, iar în cadrul SCJU lucrează 590 de medici rezidenţi.
 

Mai multe intervenţii chirurgicale, în premieră la Constanţa

 
În luna iunie a fost dat în folosinţă angiograful primit de SCJU în cadrul proiectului european „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri - DIPCDCI”. Tot atunci, o echipă de medici din cadrul Institutului Clinic Fundeni a efectuat primele chemoembolizări. În total, anul trecut, 7 pacienţi au beneficiat de chemoembolizări (2 sau 3 şedinţe/pacient).
 
Tot în cursul anului trecut, mai mulţi pacienţi aflaţi în stare critică au fost salvaţi de medicii din cadrul SCJU, prin aplicarea unui procedeu numit plasmafereză. Plasmafereza terapeutică se aplică în funcţie de contextul bolii, fie singură, fie asociată terapiei clasice, având indicaţie de urgenţă sau de susţinere / temporizare, permiţând pacientului sau unui organ lezat să depăşească o situaţie critică. Prin procesul de epurare (curăţire), plasmafereza devine o terapie utilă bolnavului ajutând medicul curant, ea putând fi folosită în asociere cu tratamentul clasic pe care îl poate potenţa. Plasmafereza este cea mai sigură metodă de detoxifiere a organismului, neavând efectele secundare ale medicaţiei chimice.
 

A fost efectuată prima reconstrucţie de mandibulă cu ţesuturi proprii liber transferate

 
O echipa mixtă de chirurgi OMF şi plasticieni din cadrul SCJU „Sf. Apostol Andrei” Constanţa a realizat, în premieră, reconstrucţia regiunii mandibulare la un pacient cu cancer al cavităţii orale. Intervenţia a durat mai bine de 10 ore şi a presupus două etape. Mai întâi s-a efectuat excizia zonei afectate de cancer, adică jumătatea dreaptă a mandibulei, ţesuturile moi ce formează planşeul bucal şi ganglionii limfatici cervicali drepţi. Această intervenţie a fost realizată de echipa de chirurgi OMF formată din dr. Vlad Daniel şi conf. dr. Adrian Creangă. A urmat timpul reconstructiv. O echipă de chirurgi plasticieni formată din dr. Anca Oprescu si dr. Altai Gelal, cărora li s-a alăturat dr. Căpăţână Raluca, medic rezident chirurgie plastică la Spitalul „Sf. Ioan“ Bucureşti, şi dr. Şerbănică Răzvan, medic rezident chirurgie generală, a refăcut regiunea mandibulară. Intervenţia a presupus recoltarea unui lambou compozit, osteo-musculo-cutanat de la nivelul gambei (alcătuit din fibula, flexorul lung al halucelului şi o paletă cutanată, toate bazate pe artera peronieră şi venele comitante), din care a fost modelată o nouă mandibulă dreaptă. Aceste ţesuturi au fost transferate liber, folosind tehnici de microchirurgie, la nivelul feţei, astfel încât la încheierea intervenţiei anatomia zonei a fost complet refăcută. Un al doilea pacient, diagnosticat cu un cancer al limbii şi planşeului cavităţii orale, a beneficiat de un lambou liber transferat. Defectul rămas după îndepărtarea leziunii a fost închis cu ţesuturi recoltate de la nivelul antebraţului.
 
O echipă de medici din cadrul secţiei clinice Ortopedie - Traumatologie a utilizat pentru prima dată, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, metoda inovativă de reparare biologică a defectelor de cartilaj articular. Noutatea în cazul acestei intervenţii este că s-a folosit o matrice de colagen care duce la regenerarea cartilajului articular, în cazul defectelor bine delimitate, la pacienţii cu vârste cuprinse între 18 şi 55 ani. Astfel de intervenţii s-au mai realizat în alte centre medicale din ţară, dar niciodată în cadrul SCJU „Sf. Apostol Andrei” Constanţa.
 
În luna decembrie 2018 a fost efectuată prima tromboliză la Spitalul Clinic Judeţean „Sf. Apostol Andrei” Constanţa. Procedura medicală a fost realizată cu succes, la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral şi care a fost adusă la spital în mai puţin de o oră de la producerea accidentului vascular. Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic şi constă în injectarea unei substanţe trombolitice (denumită şi fibrinolitică), capabilă sa dizolve un cheag format pe vasul de sânge. Medicii neurologi din cadrul SCJU au participat iniţial la o simulare naţională, desfăşurată sub observaţia directă a mai multor specialişti veniţi de la Spitalul Universitar din Bucureşti. În cadrul simulării, au pus în aplicare protocolul naţional pentru efectuarea trombolizei. Din luna decembrie şi până acum, peste 15 pacienţi au beneficiat de tromboliză.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii