Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanta La Eforie Nord, privatizare “reusita”, cu baza de tratament pe butuci

ro

07 Jul, 2010 14:14 2280 Marime text

In urma cu 20 de ani, peste 70.000 de turisti apelau la serviciile Spitalului Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie
De aproximativ 6 ani, numarul acestora a scazut dramatic, si asta, fiindca cele trei hoteluri, Steaua de Mare, Meduza si Britannia – fostul Delfinul, care asigurau cazarea turistilor, au pus lacatul pe usa
Acestea au fost privatizate dupa Revolutie, iar acum, SC Steaua de Mare SA, firma care le detine, se pare ca este aproape de faliment

Peste renumele statiunii Eforie Nord, odata locul ideal de tratament, datorita Spitalului Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, se pune praful. Degradarea se vede cu ochiul liber, de la an la an, iar zecile de mii de turisti care luau odinioara cu asalt Spitalul de Recuperare au devenit, in ultimii ani, doar de ordinul sutelor. Principalul motiv este lipsa unei baze de cazare – problema care a dus la toate neajunsurile cu care se confrunta, acum, Spitalul Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie. Acesta are de fapt doua sedii, Ambulatoriul I – acolo unde odata turistii veneau cu miile la recuperare si care, acum, sta deschis doar pe perioada verii – si Ambulatoriul II, sau asa-cunoscutul Spital Grand – care ofera servicii medicale in ambulatoriu si pentru pacientii internati.

Hoteluri bagate in faliment?

Declinul bazei de tratament, financiar, in primul rand, si apoi din punct de vedere administrativ, a inceput in 2004, atunci cand Spitalul Eforie si-a pierdut baza de cazare a pacientilor, atat romani, cat si straini, din hotelurile Steaua de Mare, Meduza si Delfinul – actualul Britannia. „Cei care au gandit acesta baza de tratament au gandit-o intr-o relatie cu cazarea si cu masa, care sa fie in regim indoor, adica afara poate sa ninga, poate sa ploua, nu ar fi nici o problema. Sunt doua coridoare care leaga aceste hoteluri”, a explicat managerul Spitalului Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Eforie Nord, dr. Aurelian Ivascu.

In aceste hoteluri erau cazati toti turistii care ajungeau la Eforie Nord special pentru a beneficia de baza de tratament de acolo. Nu sunt ale spitalului si nu au fost niciodata. Inainte de 1989, erau in subordinea Ministerului Turismului, iar, ulterior, au fost privatizate. Firma care le-a preluat, SC Steaua de Mare SA, a pus lacatul pe coridoarele care permiteau accesul de la hoteluri direct in Ambulatoriul I, inca din 2004. Potrivit dr. Ivascu, de 6 ani, aceste hoteluri sunt inchise, din cauza unor datorii: „S-a ajuns la situatia sa se acumuleze niste datorii care nu au fost platite. Inclusiv noi suntem in comitetul creditorilor, si noi avem sume de recuperat, pentru ca au trimis pacienti si nu ne-au platit serviciile. De sase ani e lacatul pus pe usa. Exista o solicitare de intrare in faliment, dar ei nu vor sa intre in faliment!”.

Pierderile anuale: 2 milioane de euro


Despre cele trei hoteluri se spune ca, inainte de 1989, primeau cel putin 6.000 de turisti in fiecare luna, douasprezece luni pe an. Asadar, potrivit actualului manager al spitalului, minimum 72.000 de persoane practicau turismul medical in Eforie Nord. Daca astazi ar mai exista o baza de cazare, aceasta ar produce aproximativ 2 milioane de euro anual, situatie in care si conditiile ar fi altele, deoarece ar fi fonduri pentru investitii. Cum acest lucru nu se intampla, insa, principalul sustinator al bugetului este, la aceasta ora, contractul-cadru incheiat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. „Statul roman ar trebui sa aiba grija de turismul sau, chiar cu masuri in forta. In momentul in care nu esti in stare ca obiectivul luat de la stat sa-l tii deschis, din diferite motive, statul sa ti-l ia inapoi!”, este de parere dr. Ivascu. Acesta a mai precizat ca a cerut Ministerului Turismului sa se implice in rezolvarea situatiei, dar nu a primit, cel putin deocamdata, nici un raspuns.


Nici turistii straini nu mai vin

Si asta pentru ca odata baza de tratament Eforie Nord – Ambulatoriul I – era deschisa tot timpul anului, nu doar in lunile de vara, asa cum se intampla acum. In 1985, de exemplu, au fost 10.500 de turisti straini. Cum azi conditiile lasa de dorit si nici nu exista baza de cazare corespunzatoare, care sa fie in regim indoor, numarul celor care mai vin a scazut dramatic. In 2009, au ajuns la spitalul din Eforie Nord 373 turisti straini, care s-au cazat la hotelurile din jur. Si vara aceasta sunt asteptati cam tot atatia.

Cifra turistilor romani este ceva mai mare, dar si acestia renunta, de la an la an, sa mai apeleze la serviciile bazei de tratament, pentru ca multora, drumul de la Ambulatoriul I la hotel nu le este indicat, dupa anumite tratamente, si, in plus, se plang oamenii, nici conditiile nu mai sunt ce erau odata. Vor apela, de acum, la alte centre de acest gen, despre care deja se vorbeste ca se vor infiinta in marile hoteluri. O singura parere de rau au: personalul este extraordinar si cu greu vor mai da peste oameni la fel de bine pregatiti.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii