Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul de seara EXCLUSIV A petrecut patru luni si jumatate in mainile piratilor

ro

02 Aug, 2010 13:54 842 Marime text

Constantin Stanciu a fost capturat de piraţi, la bordul navei St. James Park, în data de 28 decembrie 2009. Tânărul se ambarcase ca îşi termine stagiul de practică, fiind cadet, în ultimul an, al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“.

Constantin Stanciu a ajuns la bordul tancului chimic St, James Park pe 11 octombrie 2009 cu un contract de patru luni. Nu şi-a imaginat niciodată că va trece prin pericol de moarte după ce a intrat în mâinile piraţilor somalezi, alături de ceilalţi 25 membri ai echipajului. Stanciu nu era singurul român de la bord: cel de-al doilea era căpitanul vasului, Nicolae Iorgoveanu.

Nava urma să ajungă în Thailanda în portul Map Ta Put, aşa că trebuia să traverseze Golful Aden, cea mai scurtă cale între Europa şi Asia.

Atacul piraţilor

Ziua de 28 decembrie 2009 îi va rămâne veşnic în memorie. „Dormeam în cabina mea când am auzit vocea comandantului pe adresorul public. Ne spunea tuturor, în engleză, să venim pe puntea de comandă. A rostit mesajul de trei sau patru ori, iar pe fundal se auzeau urletele de mânie ale piraţilor“, își amintește Costin.

Prima dată au văzut două bărci, care păreau inofensive. La un moment dat, una dintre acestea s-a îndreptat spre navă. Comandantul a dat ordin să se dea drumul la furtunele de incendiu și a încercat să schimbe cursul. Dar cum piraţii erau înarmaţi până în dinţi cu mitraliere AK 47 şi lansatoare de

www.adevarul.ro/locale/constanta/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii