Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 13 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogatii Constantei

ro

07 Oct, 2009 02:03 18408 Marime text

cap_1.jpgNu mai puţin de 24 de constănţeni au prins un loc în topul Forbes al celor mai bogaţi români, editat de Adevărul. Şi, chiar dacă se află pe unul dintre ultimele locuri, cel mai strălucitor personaj din top este tot primarul Radu Mazăre, cu maşinile şi hainele sale fistichii. În continuare îi puteţi vedea pe cei care, cel puţin din punct de vedere financiar, conduc oraşul, alături de o scurtă prezentare desprinsă din Top 500 miliardari Forbes.

10 - Gabriel Comănescu - 420 de milioane de dolari - 42 de ani

Are 42 de ani şi este nu numai cel mai avut constănţean, ci şi cel mai bogat dobrogean. Ocupă locul 10 în Topul Forbes 500 miliardari editat de Adevărul. Gabriel Comănescu a intrat în afacerile cu petrol încă din anul 1999, când a cumpărat companiile de foraj pe uscat Forseco şi Aquafor de la AVAS, prin procedura de privatizare. (...) Grupul controlat de omul de afaceri include Grup Servicii petroliere SA, Upetrom - 1 mai SA, Upetrom Tranding & Engineering SRL, Vega Turism SA şi Upetrom Group Management SRL.

39 - Gheorghe Bosânceanu - 160 - 170 milioane euro - 53 de ani

Spune despre el că niciodată nu a ieşit în evidenţă cu nimic. De când a terminat Institutul de Marină, până acum şi-a făcut doar meseria. Vrând-nevrând, a devenit armator.

„Dintr-un angajat al Navrom am devenit un armator cu acte în regulă", spune el. A cumpărat iniţial şapte nave, apoi încă două, pentru că avea relaţii bune cu mai multe bănci. În 2001, a intrat în procedura de aprobare şi licitaţie pentru pachetul majoritar al Şantierului Naval Constanţa. Îşi aminteşte că SNC avea acum şapte ani o cifră de afaceri de 17 milioane de dolari, iar în 2008 era de 12 ori mai mare. Omul de afaceri controlează, alături de soţia sa, Dumitriţa, în afară de Şantierul Naval Constanţa, grupul de firme Histria şi trustul de presă local Cuget Liber. Conduce un Mercedes Benz SL 55 AMG. Preferă tenisul şi schiul în măsura în care mai are un moment de răgaz.

46 - Corneliu Idu - 130 milioane de euro - 59 de ani

La sfârşitul anului 2008, când se ciocneau cupele de şampanie, Corneliu Idu nu ştia ce avea să-l aştepte în 2009. Planurile sale de business nu includeau ruptura firmei Comvex, al cărei acţionar majoritar este, de gigantul Arcelor Mittal, principalul său client. În afară de participaţiile sale la companiile Comvex, Idu Shipping şi Octogon, Idu mai deţine proprietăţi imobiliare, evaluate la câteva milioane de euro, averea sa însumând astfel circa 130 de milioane de euro. Deşi profesia sa de bază este cea de căpitan de navă, Idu este pasionat şi de sportul alb. Investiţia sa de 5 milioane de euro în baza sportivă de la Mamaia este una dintre dovezile cele mai palpabile că antreprenorul iubeşte tenisul.

61 - Adolf Bâclea 98 - 100 milioane de euro - 58 de ani

Despre Adolf Bâclea nu se cunosc foarte multe detalii, ca om de afaceri sau despre viaţa sa privată, fiind o prezenţă discretă în mediul de afaceri autohton. Certat cu statul de mai multe ori, armatorul român a ales, în timp, să-şi mute afacerile în străinătate. Mai apare ca acţionar, pe piaţa locală, doar la două companii: BPS Construct Invest, unde deţine 33 % şi Cosena SRL, companie proprie.

lucian_lazia_06.jpg100 - Familia Lazia - 60 - 62 milioane de euro

Lucian Lazia conduce, alături de fiul său, Dorin Mihai, grupul de firme ARGOS SA din Constanţa, holding axat pe lucrări de construcţii. Fost director de întreprindere pe vremea României comuniste, seniorul familiei susţine că a început afacerile încă de când era copil, dar în ceea ce priveşte ARGOS, business-ul a demarat în 1990. În afară de o bibliotecă impresionantă, Lazia mai deţine tablouri şi statuete rare, evaluate la un milion de euro, dar şi o serie de terenuri în Constanţa şi Prahova. Recunosc că nu rezistă prea mult în faţa unui autoturism, iar la sfârşitul anului 2008 au achiziţionat un model Lexus, dar şi un Jeep Range Rover. Familia se bucură şi de un Mercedes ML.

146 - Familia Martin - 40 - 41 milioane de euro

În 1995, a luat calea antreprenoriatului în domeniul salubrităţii prin intermediul companiei Polaris, care i-a adus cea mai mare parte din avere şi totodată succesul. A angajat 60 de oameni, iar după ce a câştigat licitaţia din Constanţa, acum 11 - 12 ani, a ajuns la 600 de angajaţi. În prezent, holding-ul condus de familia Martin are 1.600 de angajaţi, iar parcul auto a ajuns la 300 de maşini.

164 - Familia Precup - 35 milioane euro (nou)

Proprietari ai companiei Cardinal Motors din Constanţa, familia Precup a prins gustul succesului în afaceri şi continuă să-şi extindă business-ul din industria auto, deşi vânzările au scăzut aproape la jumătate în 2009, faţă de anul trecut.

hagi.jpg170 - Gheorghe Hagi - 30 - 35 milioane euro - 44 de ani

Cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, Gheorghe Hagi, a investit o mare parte din banii câştigaţi în cariera de jucător în câteva afaceri. Cel mai cunoscut business al său este hotelul Iaki din Mamaia, care aduce anual un profit de 1,5 - 1,7 milioane de euro. Pe lângă proiectele imobiliare în care este implicat, alături de cumnatul său Gică Popescu, Hagi este implicat în cel mai important proiect al său, Academia de Fotbal Gheorghe Hagi.

constantin_fratila_04.jpg185 - Florin Cârstocea - 31 milioane de euro - 49 de ani

Pasionat de yachting şi yachturi, omul de afaceri Florin Cârstocea este implicat în Neptun Yacht, Petro Serv şi Rig Service. De asemenea, deţine Hotelul Central din Mamaia.

185 - Constantin Frăţilă - 31 milioane de euro - 49 de ani

Fost arbitru de fotbal, Constantin Frăţilă conduce COMCM, companie care a cumpărat în 2007 pachetul majoritar de acţiuni al SCUT SA. Dezvoltă şi un complex imobiliar - Tranzit -, unde intenţionează să realizeze blocuri de locuinţe cu şapte etaje. De asemenea, până în 2012 urmează să fie ridicat un complex rezidenţial pe un teren din Constanţa, iar după aceea vor fi demarate lucrările la alte locuinţe de pe terenurile situate în Năvodari şi Constanţa.

188 - Dumitru Cuşu - 30 - 31 milioane de euro - 54 de ani

Patron al restaurantului Vraja Mării de pe faleza Cazinoului, Cuşu este proprietar al Hotelului Dacia, dar şi al Hotelului Belona din Eforie, deţinut anterior de fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru. Omul de afaceri mai deţine acţiuni la Agrostar Constanţa şi Cupa Internaţional SRL.

208 - Familia Guci - 29 de milioane

Printre proprietăţile pe care familia Guci le deţine în industria hotelieră de la Marea Neagră se numără hotelurile Dorna şi Modern, din Mamaia, dar şi hotelul Guci din Constanţa.

217 - Stere Samara - 26 - 27 milioane de euro

Omul de afaceri de 56 de ani este implicat în industrie alimentară, comerţ şi piaţă de capital. În 2000 a cumpărat acţiuni la SOCEP, unul dintre cei mai importanţi operatori portuari din Portul Constanţa.

241 - Nicolae Dimaca - 22 - 25 milioane de euro - 58 de ani (nou)

Proprietar grupului de firme Kamsas, cu afaceri de circa 20 de milioane de euro anul trecut, Nicolae Dimaca deţine nouă showroom-uri auto în ţară.

257 - Ion Grecu - 20 - 23 milioane de euro - 57 de ani (nou)

Una dintre companiile pe care Ion Grecu o controlează, Elcomex EN, parte din grupul Elcomex, specializat în furnizarea de produse şi servicii pe segmentul energetic, a încheiat, la începutul anului, un contract cu fabrica de automobile din Craiova, parte a producătorului Ford.

273 - Vasile Costea - 20 - 21 de milioane de euro - 49 de ani

În cele patru firme la care este acţionar, ABC Val, Fabrica de Betoane şi Prefabricate, Ro-Mat-Construct şi EcoprefConstruct, lucrează 1.000 de muncitori şi adună afaceri de grup de peste 30 de milioane de euro anual.

283 - Nicuşor Năstase - 19 - 20 de milioane de euro - 53 de ani

Şef peste discoteca Vox Maris din Costineşti încă din 1982, deţine mai multe spaţii comerciale în Bucureşti şi în afara ţării, pe care le închiriază.

tit.jpg310 - Liviu Brăiloiu - 17 - 18 milioane de euro - 45 de ani

Fostul prefect al judeţului, este proprietar al complexului Palace Pelican din Mamaia şi deţine mai multe proprietăţi imobiliare. Este colecţionar de artă şi deţine ceasuri în valoare de 280.000 de euro.

338 - Ion Dumitrache - 15 - 16 milioane de euro - 53 de ani

Acţionar la nu mai puţin de 14 firme, omul de afaceri, în prezent consilier judeţean, controlează printre altele Şantierul Naval Midia Năvodari, ziarul local Observator, un lanţ de farmacii şi mai multe spaţii comerciale. Deţine aproape 370 de hectare de teren agricol şi 30 de hectare de teren forestier în judeţul Dolj. În paralel, este acţionar la Marina & Santis, firmă care deţine 54,02 % din Muntenia Estival 2002 SA.

radu_mazare_.jpg428 - Radu Mazăre - 10 milioane de euro - 41 de ani

Nu are casă pe numele său şi stă în chirie. Spune că lunar scoate din buzunar 1.500 de euro pentru a avea un acoperiş deasupra capului. A împrumutat bani unui grec, dar se pare că are de unde. Deţine părţi sociale în mai multe firme, printre care şi cea care deţine hotelul Flora din Mamaia. Posedă o impresionantă colecţie de maşini retro, însă nu şi în declaraţia de avere. S-a spus că ar avea un hotel în Brazilia, însă a negat informaţia şi a spus că nu este decât o încercare de denigrare în plină campanie electorală.

nicusor.jpg450 - Nicuşor Constantinescu - 9 milioane de euro - 43 de ani

Spre deosebire de prietenul, camaradul politic şi partenerul său de afaceri, Radu Mazăre, preşedintele CJC a mai sărăcit faţă de anul trecut. Afacerile celor doi sunt, în majoritate, la comun.

sorin_strutinsky1.jpg478 - Sorin Strutinsky - 7 - 8 milioane de euro - 41 de ani

Implicat în sportul constănţean, dar şi în majoritatea firmelor în care apar numele Mazăre şi Constantinescu, Strutinsky este, fără doar şi poate, mâna dreaptă a primarului Constanţei şi a preşedintelui CJC. Poreclit Struţul, Sorin este implicat în nu mai puţin de 27 de firme.

478 - Victor Băldescu - 7 - 8 milioane de euro - 57 de ani

Cea mai importantă societate dintre cele 14 la care Victor Băldescu este acţionar este Romned Port Operator, cu afaceri de 5,4 milioane de euro în 2008. Mai controlează 98% din Romned SA şi 51% din Seamans Pub SRL.

478 - Ciprian Constantinescu - 7 - 8 milioane de euro - 48 de ani (nou)

Preşedinte al Patronatului Industriei Hoteliere Marea Neagră, Constantinescu este patron al hotelurilor Delta din Jupiter şi California din Cap Aurora.

{mos_ri:top 500,constanteni}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • g-unit 05 Jun, 2010 01:01 mazare, constantinescu si strutinsky... 9-10 mil de euro... ce e asta castigul anual poate si cum au deja 10 ani in fruntea maidanului constantean
  • Hirica 08 Oct, 2009 12:35 Craiu a ajuns sa-si puna angajatii sa-l bage in seama acolo unde nimeni nu-l baga in seama... Penibil :)
  • constanta 07 Oct, 2009 01:28 si Mihai Craiu este constantean , avere estimata la 10-11 milioane euro.