Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:46 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Referatul DNA privind arestarea lui Constantin Balaban, șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin (II) (document)

ro

28 Apr, 2015 00:00 2408 Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă referatul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupție privind noua propunere de arestare preventivă a lui Constantin Balaban, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin. Balaban a fost încătușat pe data de 23 aprilie de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției și este acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită.
 
Potrivit referatului întocmit de DNA, „în cursul lunii februarie 2015, numiţii (...), (...) şi (...) i-au oferit, cu titlu de mită, prin intermediul (...), inculpatului Balaban Constantin, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin la acea dată, un viţel care avea o greutate de 70 kg după sacrificare, pentru soluţionarea favorabilă de către primul procuror a dosarului cu numărul (...)/P/2012, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, în care (...), (...) şi (...) erau cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală, prev. de art.181 alin.1 C.p.“.
 
„Remiterea mitei a avut loc după ce, în data de 3.02.2015, Balaban Constantin, din iniţiativa procurorului, a întocmit două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, cu numiţii (...) şi (...), prilej cu care celor doi li s-au aplicat două pedepse de şapte luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării acestora.
Tot în aceeaşi dată, primul procuror a dispus clasarea cauzei faţă de (...). Ulterior lunii iunie 2014, inculpatul Balaban Constantin a primit de la o altă persoană, prin intermediar, suma de 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese depistată, în seara zilei de 10.05.2014, conducând un autoturism pe raza municipiului Măcin, sub influența băuturilor alcoolice și având permisul de conducere anulat. În schimbul acestei sume, prim-procurorul Balaban Constantin, care avea în supraveghere dosarul penal, s-a angajat să îl soluționeze favorabil, în condițiile în care polițistul dispusese începerea urmăririi penale“, conform DNA.
 
Referatul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate fi citit accesând secțiunea „Documente“.
 
Prim-procurorul Constantin Balaban a mai fost arestat preventiv de DNA, Înalta Curte hotărând punerea în libertate a magistratului.

Ti-a placut articolul?

Comentarii