Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:38 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condamnări în dosarul fostului prim-procuror Constantin Balaban

ro

05 Oct, 2016 00:00 1405 Marime text


Mai multe persoane trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, alături de Constantin Balaban, fost prim-procuror din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa (decedat în urma unui infarct), au fost condamnate.
 
Ieri, Curtea de Apel Constanţa a decis încetarea procesului penal pornit împotriva lui Constantin Balaban, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
 
În continuare, Viorel Amet, Regep Uţă Aslan şi Valentin Jugănaru au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Marian Cireaşă a primit patru ani şi şase luni de închisoare, cu executare, iar Teodor Liviu Sava a fost condamnat la trei ani şi zece luni de închisoare.
 
Sentinţele în acest dosar au fost aplicate de Viorica Lungu, judecător al Curţii de Apel Constanţa, şi pot fi atacate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată, printre altele, că „în cursul lunii februarie 2015, inculpatul Balaban Constantin, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a pretins şi primit de la inculpaţii Amet Viorel şi Aslan Regep-Uţă, prin intermediul inculpatului Jugănaru Valentin, cu titlu de mită, un viţel care avea o greutate de 70 kg după sacrificare, în valoare de 900 de lei, în schimbul soluţionării favorabile a unui dosar penal în care primii doi erau cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală“.
 
„Remiterea mitei a avut loc după ce, în data de 3 februarie 2015, Balaban Constantin, din proprie iniţiativă, a întocmit două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii Amet Viorel şi Aslan Regep-Uţă, cărora le-a aplicat două pedepse de şapte luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării acestora.
În intervalul iunie-iulie 2014, inculpatul Balaban Constantin a pretins şi primit de la inculpatul Cireaşă Marian, prin intermediar, suma de 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese depistată, în seara zilei de 10 mai 2014, conducând un autoturism pe raza municipiului Măcin, sub influenţa băuturilor alcoolice şi având permisul de conducere anulat. În schimbul acestei sume, prim-procurorul Balaban Constantin, care avea în supraveghere dosarul penal, s-a angajat să îl soluţioneze favorabil, în condiţiile în care se dispusese începerea urmăririi penale.
 
În perioada august-septembrie 2014, prim-procurorul Balaban Constantin a pretins şi primit de la inculpatul Sava Teodor Liviu, prin intermediar, în incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu titlu de mită, în mod succesiv, sumele de 550 de euro şi 700 de lei. În schimbul acestei mite, inculpatul Balaban Constantin a fost de acord cu întocmirea unei soluţii favorabile într-un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată penal sub aspectul conducerii unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice“, conform rechizitoriului. 
 

Citeşte şi 

Ti-a placut articolul?

Comentarii