Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:26 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu Trimitere în judecată Adrian Zglobiu. L-a scuipat pe Traian Băsescu

ro

22 Jul, 2014 00:00 3595 Marime text
Dosarul în care Adrian Zglobiu a fost deferit justiţiei pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice după ce l-a scuipat pe preşedintele României, Traian Băsescu, a ajuns la Judecătoria Constanţa. Până la acest moment nu a fost stabilit primul termen de judecată şi nici completul învestit cu soluţionarea cauzei.
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia Adrian Zglobiu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa pentru că l-a scuipat pe Traian Băsescu.

ROMANIA
MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA
DS.NR.
OPERATOR DE DATE CU CARACTER PERSONAL 3722
 
RECHIZITORIU
18 iunie 2014
 
Procuror N. T. de la Parchetul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa: - analizând situaţia dosarului cauzei privind pe inculpatul:
 
- Z.A., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de:
1. tulburarea ordinii şi liniştii publice - art. 371 NCP - (cu acţiune penală pusă în mişcare)
2. lovire sau alte violenţe - art. 193 all NCP
3. ultraj - art. 257 al. 1 NCP - cu aplic. art. 38 NCP

EXPUN URMĂTOARELE : I.
 
Din perspectiva cadrului procedural:
 
Dosarul a fost înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cu nr.    , de unde a fost preluat în temeiul art. 325 al.l NCP.
Prin ordonanţa din 24 mai 2014, lucrătorul de poliţie judiciară a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la săvârşirea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe -art.
193 al.l NCP şi tulburarea ordinii şi liniştii publice - art. 371 NCP cu aplic.art. 38 al.l şi 2 NCP.
Prin ordonanţa procurorului din data de 24 mai 2014, s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de suspectul Z.A. prin prisma art. 193 al.l NCP şi art. 371 NCP, cu aplic.art.38 al.l şi 2 NCP.
Prin ordonanţa din 25 mai 2014, s-au extins cercetările în cauză faţă de acelaşi suspect, prin prisma art. 257 al.l şi 2 NCP, stabilindu-se astfel cadrul procesual raportat la toate cele trei infracţiuni menţionate.
Prin ordonanţa din o4 iunie 2014, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de inculpatul Z.A. pentru comiterea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice prev. de art. 371 NCP.
 
II . Pe fond:
 
La data de 24 mai 2014, conform procesului-verbal întocmit de lucrătorii din cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază şi conform plângerii penale depusă în aceeaşi dată de partea vătămată B.T. , organele judiciare au fost investite cu instrumentarea conflictului penal creat de  comportamentului ilicit al inculpatului, în cauză.
Astfel, partea vătămată, în calitatea de .... , conform atribuţiunilor de serviciu, în ziua de 24 mai 2014 a participat la o activitate oficială respectiv, ceremonia de decorare a navei şcoală M -acţiunea având loc în Portul Constanta.
In jurul orelor 14h 15 min, partea vătămată a coborât de pe ,BRICUL M "' salutând persoanele ce se aflau în public pe peronul portuar.
La un moment dat, inculpatul, fară motiv şi fără veste, s-a apropiat de B.T şi 1-a scuipat, fiind imediat imobilizat de lucrătorii Serviciului de Pază şi Protecţie.
 
Din perspectiva elementului material constitutiv al infracţiunii de „ tulburarea ordinii şi liniştii publice" rezultă în mod evident faptul că în data de 24 mai 2014, în jurul orelor 14,15, în public, inculpatul a tulburat ordinea şi liniştea publică printr-o atingere gravă adusă demnităţii părţii vătămate.
Nu poate fi negat că însuşi gestul de a scuipa un om este extrem de reprobabil, dar are şi calitatea de a atinge în mod grav demnitatea celui vizat de acest gest.

Din punct de vedere al urmării imediate, considerăm cu atât mai mult că se evidenţiază caracterul de gravitate al acestui gest, prin aceea că a scuipat

ÎNCADRARE JURIDICA
 
Faptele inculpatului:
- Z .A . - comise în data de 24 mai 2014, orele 14,15, în sensul de a tulbura ordinea şi liniştea publică, prin fapta de a scuipa persoana vătămată T.B , în public, în timpul unei manifestări specifice-funcţiei sale, atingându-i astfel în mod grav astfel demnitatea, fapt având şi efectul de a afecta autoritatea şi prestigiul celei mai mari demnităţi în statul român, producând totodată şi o reacţie fermă de indignare publică, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de:
 
 - tulburarea ordinii şi liniştii publice - art. 371 NCP-
 
Văzănd deci disp. art. 328-329 NCPP, art. 315 all lit.b cu ref.la art. 16 lit.bşi c NCPP şi art. 272 NCPP;

DISPUN
 
1) Trimiterea în judecata a inculpatului:       
- Z.A , pentru săvârşirea la data şi în condiţiile expuse a infracţiunii de:
 
- tulburarea ordinii şi liniştii publice prev. de art. 371 NCP.
 
2. Clasarea cauzei faţă de acelaşi inculpat, prin prisma art. 193 al.l NC P şi art.
257 NCP.
 
Dosarul cauzei, însoţit de un exemplar al rechizitoriului pentru comunicare către inculpat, va fi înaintat Judecătoriei Constanţa.
 
PROCUROR N.T.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii