Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudorel Calapod, pus sub urmărire penală în cazul depozitului de deşeuri de la Năvodari Primarul Matei - „Decât să semnez autorizaţia de construire, mai bine îmi tai o mână" (galerie foto)

ro

26 Mar, 2011 02:29 1631 Marime text
6_Navodari_Nicolae_Matei.jpgPrimarul Nicolae Matei a vorbit în faţa presei despre stadiul în care se află dosarul nr. 437/P/2011, cu privire la Centrul de deşeuri industriale de la Năvodari, dosar în care s-a început urmărirea penală de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa asupra grupului care a contribuit la declanşarea problemei privind ridicarea acestui obiectiv periculos pentru cetăţenii oraşului Năvodari. Printre aceştia se află şi fostul edil al oraşului, Tudorel Calapod

„Declanşarea urmăririi penale îmi deschide mie noi perspective de a găsi alte căi de atac, să desfiinţez hotărârea judecătorească rămasă definitivă, dar şi calea ca adevărul să iasă la suprafaţă", a declarat primarul Năvodariului, Nicolae Matei.

navodari-DSCF1007.jpgEdilul năvodărean a relatat ieri toată povestea legată de depozitul de deşeuri care ar trebui să se construiască la Năvodari, dar şi despre certificatul de urbanism semnat de fostul primar din Năvodari, Tudorel Calapod, care, potrivit celor spuse de Matei, se pare că ar fi vinovat de această situaţie. „Am cerut sprijin din partea statului, nu m-a ajutat nimeni în această problemă. Este inadmisibil să fii ameninţat în propriul birou, să ţi se pună presiune ca să se facă o ilegalitate. Mi-au spus că ei pierd foarte mulţi bani cu fiecare zi care trece până când am să semnez autorizaţia de construire", a mai spus Matei.

navodari-DSCF1015.jpgPrimarul a ţinut să-i mulţumească public prefectului Claudiu Palaz, care l-a ajutat în această situaţie şi a atacat în contencios cerând anularea Certificatului de urbanism nr. 718/20.12.2007, emis la cererea SC Ecological Center SA în scopul realizării obiectivului de investiţii „centru de gospodărire deşeuri industriale".

„Îl găsesc vinovat pe fostul primar"

Intenţia italienilor de la SC Marway Fertilchim SA de a ridica un depozit de deşeuri datează încă din 2005, când italienii, în asociere cu SC Ecological Center SA Năvodari, au semnat un protocol care aveau ca obiect acordarea dreptului de folosinţă asupra suprafeţei de teren de 30 de hectare pe care urma să se construiască acest depozit de deşeuri. „Italienii au obţinut o hotărâre judecătorească definitivă care obliga primarul să elibereze autorizaţia de construire", a mai spus primarul. Între timp, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de strămutare a procesului formulată de prefect şi a desemnat Tribunalul Bacău drept instanţa competentă să soluţioneze dosarul privind legalitatea Certificatului de Urbanism obţinut de firma care vrea să ridice depozitul.

În cursul zilei de joi, ca urmare a adresei nr. 1551/24.03.2011înaintate de primarul Năvodariului, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, Secţia urmărire penală, i-a adus la cunoştinţă primarului că începând cu 24 martie a fost dispusă începerea urmăririi penale prin prisma art. 246 C.p. şi art. 248 C.p. în referire la articolul 241(1) C.p. „in rem". Ceea ce înseamnă, după cum a spus Matei, începerea urmăririi penale în grup. Din grup fac parte funcţionarii de la Agenţia Naţională de Mediu care au întocmit raportul de mediu, fostul primar, Tudorel Calapod şi administratorul Ecological Center. „Îl găsesc vinovat pe fostul primar că s-a ajuns la această situaţie. El a testat poziţia Consiliului Local în acea problemă, la momentul 2005, şi văzând că CL de la acea vreme e potrivnic, încălcând regulamentul de funcţionare urbanistic, nu a mai solicitat să se întocmească plan urbanistic zonal prin care să se facă o astfel de investiţie pe teritoriul oraşului. La vremea aceea, jumătate din ordinele de zi ale şedinţelor de Consiliu Local erau numai cu PUZ-uri". Primarul a mai spus despre fostul edil Calapod că nu a participat deloc la referendumul care a fost organizat anul trecut împotriva ridicării acestui depozit de deşeuri şi nici nu şi-a desemnat reprezentanţi ai partidului politic pe care îl reprezintă - PDL - în secţiile de votare, aşa cum era legal. „S-a poziţionat de fiecare dată de partea italienilor. Certificatul de urbanism nr. 718 s-a eliberat în 20 decembrie 2007, eu am venit la primărie în 2008. Nu aveam cum să-l mai revoc, trecuseră deja şase luni de la data eliberării, cât este termenul de revocare a unui act administrativ. Se pare că fostul primar le-ar fi sugerat angajaţilor săi să nu treacă toate avizele pe certificatul de urbanism. Din vara lui 2007 se vede că fostul primar Calapod şi-a schimbat poziţia", a mai spus Matei. De precizat că în denumirea acordului de mediu care s-a eliberat se menţionează că se va ridica un depozit de deşeuri industriale nepericuloase, însă, potrivit celor spuse de Matei, „în interior sunt menţionate deşeuri periculoase şi foarte periculoase". „Se încalcă prevederile hotărârii de Guvern nr. 349 din 21 aprilie 2005, unde sunt stipulate cerinţele generale pentru toate clasele de depozite de deşeuri, unde se vorbeşte despre poziţionarea faţă de zonele de locuit existente sau planificate şi despre distanţa de protecţie faţă de corpul depozitului, care trebuie să fie de cel puţin 1.000 de metri pentru depozitele de deşeuri nepericuloase şi periculoase. Noi avem locuinţe care sunt la mai puţin de 300 de metri faţă de locul unde se vrea să se construiască depozitul. Eu, mai bine îmi tai mâna decât să eliberez autorizaţia de construire", a mai adăugat Matei.

Ieri, când primarul Matei vorbea despre stadiul procesului în cazul depozitului de la Năvodari, o echipă de control se afla pe platforma fostului combinat de îngrăşăminte chimice pentru a vedea dacă în zonă au fost deja depozitate deşeuri şi dacă da, ce fel de deşeuri. „Dacă acolo sunt depozitate deşeuri, voi anunţa procurorul de caz şi crima organizată", a mai spus Matei.

Ce i-a sugerat Mazăre lui Matei?

Edilul năvodărean a susţinut că inclusiv ambasadorul Italiei în România ar fi încercat să facă trafic de influenţă pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, pe lângă primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi chiar pe lângă prefectul Claudiu Palaz pentru ca unul dintre aceştia să-l influenţeze pe Matei să elibereze autorizaţia de construire a depozitului. Mai mult, ambasadorul i-ar fi recomandat primarului năvodărean să „vorbească mai frumos de italieni". „Palaz doar a încercat să mă determine să-mi cer scuze despre cum am vorbit despre italieni. Am aflat că Nicuşor Constantinescu i-ar fi spus ambasadorului că el nu are curaj să mă roage pe mine să fac acest lucru şi mi-a dat mie dreptate", a adăugat primarul.

Cât despre ceea ce ar fi vorbit ambasadorul cu Mazăre, Matei a susţinut că nici Mazăre nu i-a spus să ţină seama de ceea ce a recomandat ambasadorul italian, dar i-ar fi spus că el, Mazăre, pune hotărârile judecătoreşti în aplicare: „El nu mi-a cerut însă să pun în aplicare hotărârea judecătorească ce mă obligă să eliberez autorizaţia de construire a depozitului de deşeuri, mi-a dat doar exemplul său, că el pune în aplicare hotărârile judecătoreşti pe care le are".

Calapod: „Voi demonstra că am dreptate"

Contactat telefonic, fostul edil al Năvodariului, Tudorel Calapod, spune că nu a fost înştiinţat până ieri că este pus sub urmărire penală în cazul construirii depozitului de deşeuri şi că el nu a autorizat ridicarea unui depozit de deşeuri periculoase la Năvodari: „Nu sunt, nu am fost şi nu voi fi niciodată de acord cu construirea unui astfel de depozit de deşeuri periculoase la Năvodari. Eu nu am eliberat certificat de urbanism pentru construirea unui depozit de deşeuri periculoase la Năvodari, ci a unui centru de gospodărire deşeuri industriale. Atât", a spus Calapod. Acesta a mai adăugat că avizele de la serviciile de utilităţi publice necesare certificatului de urbanism vin la câteva luni după emiterea propriu-zisă a acestuia. „Avizele au venit în august 2008, adică în perioada când eu nu mai eram primar. Atunci trebuia să se sesizeze el. Totuşi, i-a lăsat pe italieni să-l dea în judecată. Eu aştept decizia, mă voi prezenta la termen şi voi demonstra că am dreptate", a conchis Calapod.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii