Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul PRM Ion Carciumaru, cea mai mare pensie de parlamentar

ro

05 May, 2009 02:31 5626 Marime text

CAP_2__Ion_Carciumaru.jpgTreisprezece deputaţi şi senatori de Constanţa primesc, lunar, pensii între 4.207 lei şi 7.840 lei

La ora actuală, la nivelul întregii ţări, 388 de foşti deputaţi şi 183 de ex-senatori beneficiază de pensii speciale, sumele încasate asigurându-le un trai mai mult decât decent.
Conforma datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii Constanţa, în baza de date a instituţiei figurează 13 foşti parlamentari care primesc pensii speciale în urma adeverinţei pentru pensionare, obţinută în baza prevederilor Legii nr. 96/2006 privind Statutul senatorilor şi deputaţilor. Pentru o informare corectă şi completă a opiniei publice, trebuie să menţionăm că aceşti foşti parlamentari primesc, lunar, pensia de asigurări sociale, la care se adaugă o pensie de serviciu. Gabriela Voicu, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Constanţa, ne-a explicat că cea mai mică pensie de asigurări sociale încasată de un fost parlamentar constănţean este de 1.670 lei, iar cea mai mare ajunge la 2.748 lei. Aşa cum precizam anterior, la aceste sume se adaugă pensiile de serviciu, acele pensii speciale pe care parlamentarii şi le-au gândit şi aprobat pentru ei şi pe care le suportăm cu toţii. Aşadar, cumulate, cele două venituri ajung, lunar, la nişte sume la care majoritatea oamenilor muncii nici nu-şi permit să viseze. Concret, cei 13 foşti parlamentari constănţeni ajung să încaseze, lunar, între 4.207 lei şi 7.840 lei.

Gheorghe_Dumitrascu_20.jpgEi au pensii speciale

În conformitate cu prevederile Legii 96/2006 privind Statutul senatorilor şi deputaţilor, cuantumul pensiei parlamentare speciale reprezintă, pentru cei ce au fost deţinătorii a minimum trei mandate complete la activ, 80% din indemnizaţia de parlamentar, pentru cei cu două mandate complete - 60% din indemnizaţie, iar cei cu un singur mandat complet - 40% din indemnizaţie. Potrivit listelor cu persoanele care au solicitat Camerei Deputaţilor şi Senatului adeverinţe pentru pensionare în baza Legii 96/2006, în Circumscripţia Electorală nr. 14 Constanţa am identificat cinci foşti senatori şi opt ex-deputaţi care beneficiază de pensii speciale.
Cel mai câştigat este fostul senator PRM, Ion Cârciumaru, deţinător a trei mandate complete. El este urmat de senatorul PDSR Gheorghe Dumitraşcu (activ în perioada 1990 - 2000), liberalul Ivan Sabin - senator în perioada 1990 - 1996, Ion Coja - senator PDAR în legislatura 1992-1996 şi reprezentantul FSN în legislatura 1990 - 1992, Nicolae Rahău.
Lista foştilor deputaţi remuneraţi „special" cuprinde numele a opt persoane, cu excepţia uneia care a deţinut o jumătate de mandat, ceilalţi având în palmares câte un mandat complet în diferite legislaturi. Marin Anton Mangiurea (FSN) a activat în Camera Deputaţilor în perioada 1990 - 1992 şi, probabil, pensia sa de serviciu este cea mai mică în comparaţie cu a colegilor săi pensionari. Printre beneficiarii tomitani ai pensiilor speciale se mai află: Feuzia Ruşid (UDTR), Ion Hristu (PRM) şi Vasile Ionescu (PUNR) - deputaţi în perioada 1992 - 1996; Andrei Gheorghe (PNŢCD), Gheorghe Ariton (PRM) şi Nusfet Şaganai (UDTTMR) - toţi colegi în Camera Deputaţilor, în legislatura 1996 - 2000, precum şi Ştefan Giuglea (PDSR) - deputat în perioada 2000 -2004.
Ca un „bonus" dat de Circumscripţia Electorală nr. 14 Constanţa pe lista privilegiaţilor ar putea fi considerat şi fostul deputat Mircea Gheorghe Coşea, care, timp de o legislatură, ar fi reprezentat interesele alegătorilor din judeţul de la malul mării.

Stefan_Giuglea_04.jpgFeriţi de alte iniţiative

Toate persoanele menţionate anterior par să-şi fi asigurat bătrâneţile, pensiile speciale de care se bucură venindu-le în „cont" indiferent de iniţiativele legislative înaintate de succesorii lor.
La ora actuală, în Parlament există un proiect de lege iniţiat de democrat-liberali, prin care se încearcă eliminarea acestor pensii speciale. Depus în februarie anul curent, proiectul respectiv nu a intrat, nici până în prezent, în proceduri parlamentare. De altfel, chiar dacă iniţiativa legislativă va fi luată în serios şi va obţine aprobarea parlamentarilor, ea nu îi va afecta pe actualii beneficiari ai pensiilor speciale. Unica variantă în care „privilegiile speciale parlamentare" ar dispărea ar fi elaborarea unei legi a salarizării unitare şi o lege a pensiilor unitare, ceea ce nu se întrevede a deveni realizabile în perioada următoare.

{mos_ri:Ion Carciumaru}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii