Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:54 17 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatoarea USR Ramona Dinu, trei amendamente aprobate în Legea Offshore. Ce conţin acestea?

ro

16 Jul, 2018 00:00 1597 Marime text
Legea Offshore pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră a fost aprobată de Parlament, săptămâna trecută, şi a plecat la preşedinţie pentru promulgare. Actul normativ stabileşte condiţiile în care sunt exploatate zăcămintele naturale şi este esenţial pentru începerea extragerii gazelor din Marea Neagră. Investitorii nu doar că nu vor mai fi scutiţi de taxe, dar le vor fi percepute şi unele suplimentare.
 
Senatoarea USR de Constanţa Ramona Nicoleta Dinu a reuşit să introducă în Legea Exploatărilor Offshore trei amendamente care urmăresc crearea unui cadru legislativ coerent pentru cei care desfăşoară activităţi petroliere, conservarea biodiversităţii în zonele de exploatare, precum şi protejarea intereselor persoanelor din comunităţile locale limitrofe viitoarelor operaţiuni petroliere, susţine aceasta.
 
„Totul, în ciuda eforturilor majorităţii PSD-ALDE de a bloca orice dialog cu opoziţia, indiferent de contribuţiile pe care le aducem prin amendamente. Astfel, în cadrul Legii Exploatărilor Offshore am extins obligaţia autorizării lucrărilor offshore, a lucrărilor pe uscat până la terminalele de coastă, aşa cum era deja prevăzut pentru lucrările la sonde, într-un termen de 30 de zile de la depunerea documentaţiei complete de către titular. De asemenea, în pofida unor dezbateri aprinse, am obţinut admiterea instituirii obligaţiei ca interdicţiile şi restricţiile legale din domeniul conservării biodiversităţii şi ariilor naturale protejate şi cele din planurile de management ale ariilor naturale protejate să rămână aplicabile lucrărilor prevăzute de lege. Nu în ultimul rând, am dorit să asigurăm protecţie asupra intereselor persoanelor din comunităţile locale limitrofe viitoarelor operaţiuni petroliere, prin instituirea posibilităţii ca instanţele judecătoreşti să cenzureze şi cuantumul compensaţiilor acordate, nu doar pe cel al despăgubirilor. Compensaţiile sunt sumele aferente dreptului de trecere în schimbul limitărilor aduse dreptului de folosinţă ca urmare a exercitării dreptului de trecere“, precizează senatoarea USR.
 
Ramona Nicoleta Dinu apreciază că majoritatea parlamentară dă dovadă de superficialitate şi rea-credinţă. „Este de neconceput ca problemele de importanţă strategică, aşa cum este cazul exploatărilor petroliere offshore, să treacă de Parlament fără ca Guvernul, care iniţiază demersul legislativ, să se fi îngrijit să realizeze studii de impact economic şi social pentru fundamentarea politicilor statului român. Este incalificabil gestul majorităţii parlamentare de a pune pe masa comisiilor de raport la nivelul camerei decizionale, fără a se acorda un timp adecvat de analiză, un set de amendamente care schimbă substanţial cadrul fiscal aplicabil operaţiunilor offshore şi care generează beneficii dificil de identificat pentru statul român“, a concluzionat aceasta.

Ti-a placut articolul?

Comentarii