Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:08 21 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şefia Uniunii Consiliilor Județene din România, visul pierdut al lui Nicuşor Constantinescu

ro

02 Jul, 2015 00:00 1958 Marime text
Marian Oprişan, președintele Consiliului Judeţean Vrancea, a fost reales, ieri, în funcţia de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în contextul Adunării Generale a Uniunii. Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului, iar contracandidatul social-democratului a fost liberalul Cristian Dobre, preşedintele CJ Mureş, care a obţinut doar opt voturi favorabile, spre deosebire de preşedintele CJ Vrancea, susţinut de 26 dintre colegii săi.

Alegerile pentru conducerea UNCJR au fost un pretext pentru premierul Victor Ponta de a transmite un mesaj aleşilor locali, mesaj care face însă referire la Justiţie: „Felicitări lui Marian Oprişan şi colegilor care conduc Consiliile Judeţene în baza votului dat de români în 2012! Şi ei, şi primarii trebuie să îşi facă datoria faţă de cetăţeni şi să reziste la cel mai grav şi brutal atac împotriva aleşilor locali din istoria democratică a României!“, a fost mesajul postat de Ponta, pe Facebook. Asta, în condiţiile în care Oprişan, reconfirmat preşedinte al UNCJR, a declarat, ieri, că organele judiciare din România ar trebui să aibă dreptul de a cenzura legalitatea, şi nu oportunitatea deciziei administrative, atât în plan guvernamental, cât şi în plan local, pentru că, potrivit spuselor sale, decizia de oportunitate nu poate fi cenzurată decât de electorat.

Funcţia de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România a fost râvnită, în 2013, şi de președintele Consiliului Judeţean Constanţa, social-democratul Nicuşor Constantinescu. La acea vreme, Constantinescu deţinea această funcţie ca interimar. Constantinescu a pierdut însă susținerea premierului Victor Ponta după ce l-a atacat public pe Liviu Voinea care, la vremea respectivă, era ministru delegat pentru Buget. Voinea solicitase, într-o circulară adresată administrațiilor publice locale, plata cu prioritate a arieratelor. Asta a atras critici dure din partea președintelui CJC, Nicuşor Constantinescu acuzând conducerea PSD care, susţinea el, ar fi impus votul pentru şefia UNCJR.

Dacă Nicuşor Constantinescu nu ar fi avut problemele pe care le are acum în instanţă şi dacă poziţia sa în cadrul partidului nu ar fi fost atât de delicată - el este suspendat din funcţia de preşedinte executiv al PSD Constanţa - probabil că ar fi încercat din nou o candidatură pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. Am încercat să aflăm, de la preşedintele CJ Constanţa, ce părere are despre realegerea lui Marian Oprişan în această funcţie, dar Nicuşor Constantinescu a declarat doar: „Nu comentez“.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii