Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rampe de acces pe plaja pentru persoanele cu handicap

ro

02 Aug, 2004 00:00 1267 Marime text

Graba mare in aplicarea prevederilor legale in domeniu

Conducerile Agentiei Nationale pentru Persoane cu Handicap si Companiei Apele Romane - Directia "Dobrogea - Litoral" au semnat protocolul privind crearea conditiilor de acces al dizabililor pe plajele de pe litoral * Conducerea Directiei "Dobrogea - Litoral" sustine ca podurile de lemn necesita investitii minime si vor fi realizate prin colaborare cu agentii economici

Au trecut deja cinci ani de cand Romania are prevederi legale prin care se reglementeaza modul de actiune in ceea ce priveste persoanele cu handicap. Spre deosebire de tarile cu democratie avansata, unde grija autoritatilor fata de persoanele cu dizabilitati se manifesta in toate domeniile de activitate, Romania abia a pasit pe un drum ce pare sa fi fost pavat numai cu intentii bune. Este adevarat ca, pentru a fi primita in randul tarilor membre ale Uniunii Europene, cei ce ne conduc, indiferent de culoarea politica pe care au avut-o guvernele ce s-au perindat pe la conducerea statutului, trebuie sa puna in miscare mecanismul complicat al indeplinirii criteriilor impuse pentru inscrierea in cercul select al europenilor. Reglementarile cu privire la protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap au inceput sa "curga" pentru a acoperi cerintele in materie. Incet, incet, lucrurile au inceput sa se miste. Intr-o prima faza, la institutiile statului s-au construit rampele de acces pentru persoanele dependente de scaunul cu roti. Ca multe dintre ele sunt doar de forma, este o alta problema. La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste spatiile de parcare pentru autoturismele conduse sau care transporta persoanele cu handicap. Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Persoanele cu Handicap sustin, insa, ca lucrurile vor intra pe fagasul normal in momentul in care vor fi depasite barierele legate de mentalitate si educatia pe care romanii au primit-o. O dovada a faptului ca in zona sensibila reprezentata de persoanele cu handicap se fac eforturi pentru intrarea in normal este protocolul incheiat ieri intre conducerea Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap si Apele Romane - Directia "Dobrogea - Litoral". In documentul semnat de vicepresedintele Luminita Ghiorghiu si directorul Hristu Uzum se stipuleaza construirea, incepand din 2005, pe toate plajele statiunilor de pe litoral, prin colaborarea cu agentii economici, a cailor de acces pentru persoanele cu dizabilitati. Amplasarea podurilor de lemn, de la faleza pana la luciul apei, se va decide in functie de fiecare statiune in parte, in conditiile in care persoanele cu handicap vin pe litoral mai ales pentru a urma tratament, si mai putin pentru odihna. Vicepresedintele ANPH, Luminita Ghiorghiu, a sustinut ca, in baza reglementarilor adoptate de Ministerul Transporturilor si Turismului, din 2005, peroanele cu handicap vor beneficia gratuit de programele sociale ale ministerului si, ca o consecinta a acestui fapt, trebuie luate si masurile ce permit accesul dizabililor in zonele care pana acum au fost rezervate numai persoanelor "tefere".

Constanta, "rai" doar pe jumatate

In ceea ce priveste judetul Constanta, Luminita Ghiorghiu a sustinut ca autoritatile au reusit, in proportie de 50%, sa asigure accesul persoanelor cu handicap. De la jumatatea lunii trecute a intrat in vigoare si prevederea conform careia si agentii economici privati trebuie sa asigure conditii pentru accesul persoanelor cu handicap. In ceea ce priveste sanctionarea celor care nu se conformeaza prevederilor in domeniu, Ghiorghiu a declarat ca sanctiunile, asa cum sunt prevazute in legislatia in domeniu, pot fi aplicate de Autoritatea Nationala de Control, dar si de cea care se ocupa de respectarea drepturilor pentru persoanele cu handicap. Amenzile usturatoare ii vor determina pe multi, fie ca este vorba despre conducerile institutiilor statului sau de agenti privati, sa se adapteze la legislatia in domeniu. Mai mult chiar, pentru a facilita accesul peroanelor cu handicap, a fost avansata ideea conform careia autoturismele conduse sau care transporta dizabili sa poarte un ecuson pentru mai usoara identificare. Vicepresedintele ANPH a mai sustinut ca, dupa ce s-au purtat discutii, se asteapta semnarea unor documente, similare celui incheiat ieri la Constanta, cu conducerile Postei si Casei de Economii si Consemnatiuni, privind crearea conditiilor corespunzatoare accesului persoanelor cu handicap in sediile sucursalelor celor doua institutii. In ceea ce priveste accesul la telefoanele publice, protocolul semnat de reprezentantii ANPH si ai operatorului de telecomunicatii prevede realizarea, in scurt timp, a conditiilor necesare in cazul acestei categorii de cetateni. Conform reglementarilor legale in vigoare, trebuie sa se ia masuri si in cazul in care rampele de acces au fost construite numai de ochii lumii. Luminita Ghiorghiu a sustinut ca exista solutii tehnice si agenti economici care pot efectua lucrari prin care rampele de acces in diferite institutii pot deveni operationale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii