Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ramona Dinu (USR) - „Nouă români părăsesc ţara în fiecare oră. Repopularea nu se rezolvă cu câteva sute de lei în plus la salariu!“

ro

07 May, 2019 00:00 1632 Marime text
Nu puţine sunt problemele care macină România în fiecare zi. Unele ne încetinesc dezvoltarea, în vreme ce altele ameninţă însăşi existenţa ţării noastre, aşa cum o ştim astăzi. 
Din seria celor mai arzătoare probleme ale României, depopularea ocupă prima poziţie, cu emigrarea, natalitatea scăzută şi mortalitatea ridicată ca principali factori de acţiune, susţine senatorea USR de Constanţa Ramona Dinu. „Corupţia, cu prezenţa sa sistemică, este factor de amplificare, atât în cazul emigrării, cât şi al mortalităţii crescute. 9 români părăsesc ţara în fiecare oră. De la un an la altul, două oraşe mici dispar din România. Din punctul de vedere al mortalităţii infantile, ocupăm prima poziţie în Europa. Anual mor 1.500 de copii cu vârste mai mici de un an. Alţi 2.000 de copii mor până să împlinească 5 ani. Acestea sunt doar câteva dintre cifrele reci care ne conturează o realitate dură: până în 2050, România va mai avea doar 14 milioane de locuitori, fiind naţiunea cu cel mai accentuat declin la nivel global”, explică senatorul USR.
 
Ţara noastră nu doar că rămâne fără locuitori, dar rămâne chiar fără cei mai bine pregătiţi dintre ei, care ar trebui să fie principalul pilon de susţinere a României de mâine, punctează Dinu, în condiţiile în care cheltuim bani vreme de 10-15 ani pentru educarea şi specializarea tinerilor, după care nu reuşim să-i ţinem în ţară.
 
Intenţionat sau nu, PSD se poziţionează eronat prin credinţa că salariile mici sunt singurul motiv pentru care românii îşi părăsesc ţara. Medicilor le-au fost mărite salariile şi cu toate astea continuă să se îndrepte spre ţările din Vestul Europei. Sigur că o remuneraţie la nivelul muncii depuse este un interes arzător şi care se vrea obţinut pe termen scurt.
Pe termen lung însă, există o serie întreagă de aşteptări pe care România de astăzi nu reuşeşte să le îndeplinească. Fiecare cetăţean îşi doreşte, pe lângă un salariu satisfăcător, să beneficieze de un sistem medical performant, care să vindece, în loc să îmbolnăvească mai rău. Fiecare cetăţean îşi doreşte o interacţiune cu instituţiile statului bazată pe reguli clare şi predictibile, care să ajute, în loc să blocheze mai tare. 

Pe de altă parte, fiecare cetăţean e sătul să fie condus de politicieni al căror scop e marele tun, la fel cum e sătul să fie coordonat de funcţionari al căror scop e mica ciupeală. În 21 decembrie 1989, Ceauşescu spera ca prin câteva sute de lei în plus la salariu să-i întoarcă pe români din drum. La fel speră şi Dragnea în prezent. Ceauşescu s-a înşelat în urmă cu 30 de ani şi la fel se înşală şi Dragnea azi. În primul rând, creşterile salariale promise de PSD nu înseamnă nimic în raport cu creşterea inflaţiei. Românii aşteaptă o schimbare profundă, o îmbrăţişare asumată şi totală a valorilor europene şi punerea lor în practică prin fiecare acţiune a statului. Abia atunci România va începe să creeze premise reale pentru întoarcerea acasă a cetăţenilor ei”, consideră senatoarea USR de Constanţa.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii