Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Palosi (UDMR) „Nu vrem tara in tara, nici drapel pentru secui"

ro

19 Feb, 2009 03:20 950 Marime text
Francisc Paloşi, preşedintele teritorial al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, ne-a declarat că deturnarea atenţiei opiniei publice către problema autonomiei locale a maghiarilor este de fapt o manipulare politică.

Paloşi a evidenţiat că şi în judeţul Constanţa, din cei 1.500 - 1.800 de etnici maghiari, în jur de 500 au studii superioare şi lucrează în instituţii în care sunt remarcaţi şi nu sunt discriminaţi din punct de vedere al naţionalităţii: „Nu avem o bază de date cu directori sau şefi de-ai noştri de pe raza mea teritorială, însă există suficienţi oameni competenţi instalaţi în funcţii de conducere". Dintre aceştia au fost amintiţi Molnar Istvan, de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, sau Ildiko Toldişan, şef de secţie Neurologie, de la Spitalul Judeţean Constanţa, dar şi Ionuţ Paloşi, membru în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Mihail Kogălniceanu.
Paloşi mai spune că nimeni nu vrea de fapt stat în stat: „Nu dorim autonomie locală şi nici nu vreun drapel al ţinutului secuiesc. Eu cunosc realitatea de acolo, din mijlocul celor două judeţe şi nimeni nu este contra statului român".
Cât despre situaţia care s-a creat în jurul acestei probleme, a autonomiei locale cerute de maghiari, preşedintele teritorial a declarat că realitatea este însă cu totul alta. „Totul este o manipulare politică. În vremuri de criză asta se caută, să se distragă atenţia de la problemele importante ale ţării. Nu se ceartă nimeni nu nimeni, maghiarii cu români", a mai completat Paloşi. În sensul argumentării acestei idei, preşedintele a evidenţiat că, atâta timp cât ştie că părinţii se ocupă de educaţia în limba română a copiilor lor şi nu resping ideea ca aceştia să aibă cunoştinţe întemeiate în limba română, el nu va fi de acord cu imaginea care se doreşte a fi asociată cu maghiarii. „Populaţia e formată din români, saşi, maghiari şi alte naţionalităţi. Că noi suntem mai mulţi şi că vrem să studiem în limba maghiară, asta este dorinţa noastră". Chiar dacă întăreşte aspectul potrivit căruia această cerere de autonomie locală este doar o chestiune prost înţeleasă de români, Paloşi avizează faptul că nu este normal ca la Bucureşti să ajungă toţi banii şi ulterior să fie distribuiţi după cum doresc cei cu influenţă. „Fiecare autoritate locală ar trebui să-şi administreze singură resursele financiare, cum ştie mai bine", conchide liderul teritorial.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii